Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 39

Google Ads

Ekonomi, Maliye

Orta Gelir Tuzağında 40 Yıl

Orta gelir tuzağı; bir ekonominin belirli bir kişi başına gelir düzeyine ulaştıktan sonra orada sıkışıp kalması halini tanımlamak üzere kullanılan bir deyimdir. Orta gelir tuzağı bir ekonomide kişi başına gelir düzeyinin belirli bir aşamadan öteye gidememesi  halini ya da belirli bir gelir düzeyine ulaştıktan sonra durgunluk içine girilmesi durumunu ifade eder. Bu tanımda açık olmayan konu hangi gelir düzeyinin orta gelir düzeyi olarak kabul edilmesi gerektiği meselesidir.

Seçim Ekonomisi

Seçim ekonomisi uygulaması son günlerde en çok konuşulan mesele oldu. Önce seçim ekonomisini tanımlamaya ve çerçevesini belirlemeye çalışalım. Seçim ekonomisi; siyasal iktidarın gelecek seçimlerde yeniden iktidara gelebilmek için ekonominin araçlarını bu amaçla kullanması ve yönlendirmesi olarak tanımlanabilir. Memur maaş zamları, emekli maaşlarının artırılması, asgari ücretin yükseltilmesi, tarımsal destekler, vergi oranlarının düşürülmesi, vergi cezalarının affedilmesi, vergi ödemelerinin ertelenmesi maliye politikasının seçim ekonomisine alet edilmesinin temel araçlarını oluşturuyor.

Bazı Endekslerde Birinci Sıradaki Ülkeler ve Türkiye’nin Durumu

Son yıllarda dünya genelinde bilişim teknolojilerinin hızlı gelişimi, paranın ve sermayenin gerek dünya borsaları, gerekse yatırım imkanları açısından ülkeler arasında hızlı yer değiştirmesi nedeniyle; ülkelerin gelişim seviyesini belirlemek ve yatırım yapacak girişimciler açısından bir ülke hakkında karar vermek için; uluslararası kuruluşlar, düşünce ve araştırma kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası şirketler tarafından yayımlanan küresel endeksler önemli hale gelmektedir.