Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi-2
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ödeme araçlarının çeşitlenmiştir. Özellikle ürün ya da hizmetlerin ödemeleri için banka ve kredi kartları en çok kullanılan ödeme araçlardır. Bu kartlarla yapılan ödemeler ise kısaca POS (Point of Sale) adı verilen cihaz ve sistemler sayesinde alınmaktadır. Yani POS (Point of Sale), satış işlemlerinin gerçekleştirildiği noktayı ve genellikle ödeme terminalini veya cihazını ifade etmektedir. POS cihazları, çeşitli özelliklere ve işlevlere sahip olmaktadır. Bazı yayın olarak kullanılan POS çeşitleri şunlardır;
- Yazar Kasa POS: Hem yazar kasa hem de POS cihazı olarak kullanılabilen ödeme alma araçlarıdır.
- Masaüstü POS: İşletmelerin kasa noktalarında sabit bir şekilde bulunan ve prize veya güç kaynağına kablo ile bağlı olarak kullanılan ödeme alma cihazıdır.
- Mobil POS: Taşınabilir POS cihazları olarak ve taşınabilmesi ve farklı noktalarda kullanılabilmesidir.
- Sanal POS: Standart bir fiziki POS cihazının online olarak kullanılan dijital versiyonudur. Sanal POS hizmetleri, e-ticaret siteleri veya diğer çevrimiçi işletmeler için kullanılır. Müşterilerin kredi kartı veya diğer ödeme bilgileriyle çevrimiçi alışveriş yapmalarını sağlamaktadır.
- Android POS: ödeme almanın yanında Android işletim sistemi sayesinde farklı fonksiyonlar da sunabilen bir POS cihazı çeşididir. Android işletim sistemini kullanan bir ödeme terminali veya cihazını ifade etmektedir. Bu tür cihazlar, küçük işletmelerden büyük perakende zincirlerine kadar çeşitli işletmelerde kullanılabilir. Android POS cihazlarının bazı özellikleri şunlardır;
- Dokunmatik Ekran
- Kablosuz Bağlantı
- Kart Okuyucu: Kredi kartları, banka kartları veya NFC (Yakın Alan İletişimi) özellikli cihazlarla ödeme almak için entegre kart okuyuculara sahiptir.
- Yazıcı
- Entegrasyon: Android POS cihazları, stok yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve muhasebe gibi işletme işlevlerine entegre olabilirler.
- Güvenlik: Güvenli ödeme işlemleri sağlamak için EMV (Europay, Mastercard, Visa) standartlarına uygunluğu ve güvenlik protokollerini içerebilirler.
- Esnek Yazılım: Android işletim sistemi, geliştiricilerin çeşitli işlevleri ve özellikleri özelleştirerek işletmelerin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmalarını sağlamaktadır.
Vergi Usul Kanunu 507 No.lu Genel Tebliği kapsamında geliştirilen Android POS’un en önemli özelliklerinden biri, Güvenli Mali Uygulama (GMU).
Vergi Usul Kanunu 507 No.lu Genel Tebliği kapsamında sisteme dâhil olan mükellefler;
- Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
- Tek noktadan sağlanan yönetim kolaylığı sayesinde tek bir cihaz ya da aplikasyon ile satış, ödeme ve belge düzenleme işlemlerini yapabilirler.
- ÖKC, POS vb. cihazlara bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır.
- Tüm satışlarını e-Belge ile belgelendirebilecekleri için kağıt belge bastırma ve bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
- e-Belge uygulamalarına mali mühür ya da e-İmza sahibi olmadan da dahil olabileceklerinden ayrıca bu maliyetlerle de karşılaşmayacaklardır.
- E-Belge uygulamalarına daha önce dahil olan mükellefler GMÖEBYS kapsamında var olan e-imza veya mali mühürlerini sistem kapsamında kullanabileceklerdir.
- Mal teslimi veya hizmet ifasında bulunduklarında düzenleyecekleri elektronik belgeleri muhataplarına elektronik ortamda iletebileceklerdir.
- 500 TL tutara kadar düzenleyecekleri e-Arşiv Faturalarla ilgili olarak nihai tüketicinin adını yazmak zorunluluğu bulunmamaktadır.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (GMÖEBYS), mükelleflerin iş süreçlerini, ödeme ve tahsilat süreçlerini, düzenlemekte oldukları belgelerin oluşturulmasında, iletilmesinde ve muhafazasında verimlilik, maliyet avantajı, işlem kolaylığı ve konforu, etkin analiz ve denetim gibi birçok kolaylık sağlamaktadır.
(1) https://ebelge.gib.gov.tr/gmoebysmevzuat.html
(2) Güvenli Mobil Ödeme Ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Başvuru Kılavuzu
(3) TOKEN Finansal Teknolojiler