Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1980OKUNMA

Mutluluk Bakanlığı Kurulmalı

Kaçık Prens Podcast yayını üzerinden Türkiye’de milyonlara hitap eden Doç. Dr. Emre Selçuk ve Melih Kavukçu’nun 13 Kasım 2017’de yayınladıkları “Yalnızlık” bölümü adeta İngiltere tarafından yakın takip ediliyormuşçasına İngiltere’de Yalnızlık Bakanlığı kuruldu.

Psikoloji bilim dalının ülkemizdeki yetkin uzmanlarından Emre ve Melih hocaların gündeme getirdiği modern çağın “yalnızlık” olgusuna İngiltere, devlet eliyle bir çözüm bulmak için yola çıkmış durumda.

Spordan ve toplumdan sorumlu Bakan Tracey Crouch’un sorumluluk alanına yalnızlıkla ilgili politikaların hayata geçirilmesi de eklendi.

Öte yandan The Guardian gazetesinin haberine göre İngiltere Başbakanı Teresa May, ülkesinde 9 milyon insanın kendisini yalnız hissettiğini belirtti. Yaşlı kişiler, engelliler, bakıma muhtaç kişiler, göçmenler arasında olduğu gibi gençler, çocuklar ve aileler arasında da yalnızlık önemli bir sorun haline dönüşmüş durumda.

Nasıl ki İngiltere’de Yalnızlık Bakanlığı kurulduğu gibi bizde de Mutluluk Bakanlığı kurulmasını gündeme getirmek istiyorum.

Mutluluk ya da Memnuniyet Bakanlığı

6 Şubat’ta Princeton Üniversitesi yayınları arasında piyasaya çıkacak olan Andrew E. Clark,‎ Sarah Flèche,‎ Richard Layard,‎ Nattavudh Powdthavee,‎ George Ward’ın The Origins of Happiness (Mutluluğun Kökeni) kitabı bizi bu düşünceye sevketti. (Tim Harford, The Economics of Happiness, Financial Times, 26.1.2018)

Birleşmiş Milletler öncülüğünde 2012 yılından beri yürütülen Sürdürülebilir Kalkınma Ağı Çözümleri’nin hazırladığı 2017 Dünya Mutluluk Raporu’na göre 155 ülke arasında dünyanın en mutlu ülkesi Norveç, en mutsuz ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti oldu.

Türkiye, 2016 raporunda 78. sırada yer alırken 2017’de dokuz sıra yükselerek 69. sıraya yerleşti.

Öte yandan TÜİK tarafından 2003 yılından beri yayınlanan Yaşam Memnuniyeti Araştırmasına göre ise 2003’te genel mutluluk düzeyi %59,6 oranındaki iken 2017’de %58 oranında gerçekleşmiş. Mutsuz olanların oranı ise %7,3’ten %11,1’e yükselmiş.



Kaynak: TÜİK, Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2003-2017

“Mutlu etmek” Devletin Anayasal görevi

Anayasamızın 5. maddesi de “kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlama”yı Devletin temel görevi olarak belirlemiştir.

Dolayısıyla da tüm Devlet kurumlarının amacı halkın mutluluğunu sağlamak olduğundan geliştirilecek bir strateji çerçevesinde her kurum vatandaşa hizmet sunduğu alanlarda vatandaşın mutluluğunu artırıcı uygulamaları hayata geçirmek durumunda.

Nasıl ki ekonomik büyüklük olarak G20 grubunda 17. sırada olan Türkiye’mizin Mutluluk Endeksinde de 69. sıradaki yerinden ilk 20’ye girmesini sağlamanın ancak bir strateji ve buna bağlı iş planları ile hayata geçebileceğini düşünüyorum.

Mutluluğu etkileyen unsurlar

Dünya Mutluluk Raporu’na göre 6 unsur mutluluk üzerinde doğrudan etkiye sahip. Bunlar; sosyal destek, hayat hakkında özgür seçimler yapabilmek, yardımseverlik, devlette ve iş dünyasında yolsuzluğun olmaması, kişi başına düşen gelir ve sağlıklı yaşam beklentisidir.

Rapor kapsamında yapılan araştırmalar gösteriyor ki sadece kişi başına düşen geliri artırmak değil aynı zamanda iyilik ve mutluluğu artırmak da bir Devlet politikası haline getirilmelidir.

Özel yaşantıda olduğu kadar iş yaşantısında da mutluluk önem taşıyor. Bilhassa işletmelerde verimliliği ve müşteri odaklılığı elde etmenin yolu çalışanların işteki mutluluklarından geçiyor.

Öte yandan mutluluğu aynı zamanda ruh sağlığı açısından da ele almak ve bu konuda psikoloji biliminden mutlaka yararlanmak gerekiyor.

Mutluluğu artıracak bir unsur da yaşam kalitesini artırmak. Yaşam kalitesi ise ruh ve beden sağlığı, toplumdan dışlanma, maddi yoksunluk, yaşam koşulları, yerel yönetimlere güven ve yaşam memnuniyetiyle doğrudan bağlantılı. Hem yerel yönetimlerde hem de merkezi yönetime bağlı kurum ve kuruluşlarda vatandaş memnuniyetini artıran uygulamaların yaşam kalitesini artıracağına, artan yaşam kalitesinin de mutluluğu artıracağına inanıyoruz.

Özetle belirtmek gerekirse; Mutluluk Bakanlığının liderliğinde, Devlet kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının önderleri bir araya gelerek oluşturacakları plan çerçevesinde halkımızın mutluluğunu önceleyen projeler sayesinde ülkemizi memnuniyet düzeyi daha yüksek, mutlu insanlar ülkesi haline getirmeliyiz.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor