Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

685OKUNMA

VergiAlgı Gönüllü Genç Ekonomi Gazeteciliği Programı 2 yılı geride bıraktı

Bülent Taş, Nazmi Karyağdı ve Ahmet Metin Aysoy tarafından 2012’de kurulan VERGİALGI, kâr amacı gütmeden, bağımsız, objektif, gönüllü katılımcılıkla oluşan ekonomi, maliye ve iş dünyası ağırlıklı araştırma ve düşünce platformu olarak on yıldır yayın yapıyor.

VergiAlgı son iki yılda çok kapsayıcı, yenilikçi ve üretken bir proje ile kamuoyunun gündemine geldi.

VERGİALGI Gönüllü Genç Ekonomi Gazeteciliği Projesi”, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakülteleri son sınıfında okuyan veya mezun olmuş, 18-30 yaş arası gençleri hedef grup olarak belirleyerek, 2020 yılının Ağustos ayında hayata geçirildi.

Türkiye’nin dört bir yanından gençler Covid-19 pandemi sürecinde, sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü, iş ve eğitimin aksadığı dönemde hem kendileri hem de toplum için çalışmaya ve üretmeye devam etmek amacıyla dijital ortamda bir araya geldiler.

Maddi kaygı gütmeden gönüllülük esasına dayanarak tasarlanan projenin temel mottosu ise ortak akıl çerçevesinde “Gençlik yarınımız değil, bugünümüzdür” şeklinde belirlendi.

Projenin amacı, gençlerimizin iş ve eğitim dünyasına yönelik beceriler elde ederken dünyadaki gelişmelere ilişkin olarak da farklı bakış açıları kazanmasını sağlamaktı.

Gençler yeni medyanın gücünden faydalanarak, ekonomi gazeteciliği, finansal okuryazarlık, etkili iletişim, yazma, sunum teknikleri, proje yönetimi, ekip çalışması ve liderlik gibi pek çok alanda kendilerini geliştirme imkanı buldular.

Bu kapsamda; 2020-2022 döneminde gönüllü genç ekonomi gazetecileri,

  • 100’ü aşkın haber yazdı.
  • Yeni medyanın sunduğu dijital kanallar yardımıyla, 39 farklı röportaj yaptı.
  • YENİ E-KONOMİ ve İktisadi Bakış adı altında 2 farklı dijital dergi çıkarttı.
  • VergiAlgı YouTube kanalında “Gençler Soruyor” ve “İktisadi Bakış” adlı programlar düzenledi ve 10 canlı yayın gerçekleştirdi.

Bununla birlikte gençlerin çalışmaları medyanın ilgisini çekmeyi başardı ve alanında uzman pek çok kişiden destek gördü. Yapılan anket ve paneller medyada yer aldı.

Gençlerin gayreti ve profesyonellerin görüşleriyle ortaya çıkan YENİ E-KONOMİ dijital dergisi halen Turkcell Dergilik ve Türk Telekom e-dergi mobil telefon uygulamalarında da yayınlanıyor.

Eğitimde duayen gazeteciler ve akademisyenler destek oldu

Gençlere yönelik olarak gerçekleştirilen çevrimiçi ekonomi gazeteciliği eğitimlerine DÜNYA Gazetesinin ve ekonomi basının duayenleri ile Financial Times Türkiye muhabiri gibi yetkin kişiler katıldılar. Bu kapsamda Maruf Buzcuoğlu, Hüseyin Gökçe, Mehmet Kaya, Cahit Uyanık, Cahit Saraçoğlu, ve Laura Pitel ile Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk eğitici olarak seminerler verdiler.

VergiAlgı Gönüllü Genç Ekonomi Gazeteciliği Programı 2 yılı geride bıraktı

Gençlerle bir araya gelen akademisyenler, eski bürokrat ve teknokratlar

İki yıl boyunca, alanında başarılı isimler dijital ortamda gençlerle bir araya getirilerek bilgi ve deneyimlerin genç gazetecilere aktarılması amacıyla VergiAlgı YouTube kanalı üzerinden programlar düzenlendi.

VergiAlgı YouTube kanalında gençlerin hazırlayıp sunduğu programlara Prof. İoana Kuçuradi, Prof. Asaf Savaş Akat, Prof. Hakan Kara, Prof. Binhan Elif Yılmaz, Dr. Mahfi Eğilmez, Prof. Nevzat Saygılıoğlu, Prof. Sadi Uzunoğlu, Prof. Kezban Acar, Prof. Zahide Ayyıldız Onaran, Prof. Hikmet Özdemir Prof. Özgür Orhangazi, Prof. Nuri Yıldırım, Prof. Abdülkadir Çevik, Prof. Ayşe Yiğit Şakar, Prof. Kıymet Selvi, Doç. Dr. Derya Hekim, Doç. Dr. Kenan Göçer, Doç. Dr. Ayben Koy, Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, Dr. Öztin Akgüç, Dr. Hatime Kamilçelebi, Bekir Ağırdır, Selva Tor gibi akademisyenler ile Hazine, Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı eski bürokratlarından Biltekin Özdemir, Mehmet Nuri Aslan, Adnan Yıldırım, Fikret Sevinç, Osman Arıoğlu, Mustafa Uysal, Turgay Bozoğlu, İsmail Can, İlham Küsmenoğlu, İsa Coşkun ve Oğuzkan Güzel katıldılar.

VergiAlgı Gönüllü Genç Ekonomi Gazeteciliği Programı 2 yılı geride bıraktı

“2020’li Yıllarda Vergi Reformuna Doğru”

Bunların yanı sıra, VERGİALGI YouTube kanalında düzenlenen “2020’li Yıllarda Vergi Reformuna Doğru” paneller serisi kapsamında hazırlanan programda,

  • 21 ayrı konukla,
  • 23 etkinlik düzenlemiş ve
  • Toplam 57 saat süren panellerde

Türkiye’nin vergi reformu ihtiyacı tüm yönleriyle ele alındı.

Proje yöneticisi Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. kurucu ortağı Nazmi Karyağdı yaptığı değerlendirmede “Projenin en önemli başarısı gerçek hayatta birbirleriyle hiç karşılaşmamış, birbirlerini hiç tanımayan gençlerin eğitimlerini, çalışmalarını ve eserlerini tamamen çevrimiçi iletişim araçları ile dijital dünyada gerçekleştirmiş olmalarıdır. Bu nedenle proje sayesinde; COVİD-19 salgını ile daha da hızlanan dijital dünyada, verimli şekilde çalışma ve üretme yöntemlerinin geliştirilmesi ve yeni iş yapma şekillerinin öğrenilmesi adına oldukça yararlı sonuçlar elde edildi.

Projenin devamı için gençlere yatırım yapmak isteyen, onları iş dünyasına hazırlamayı arzulayan şirketler veya vakıflarla çalışarak başarılı bu modeli kalıcı hale getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Projenin mentörlerinden ve eğiticilerinden İŞKUR E. Genel Md. Mehmet Nuri Aslan ise şu açıklamada bulundu:

“Bu proje gençlerin okul sonrasına ve özellikle iş hayatına uyumu için çok gerekli bilgi, beceri ve yetenekleri edinme ve/veya pekiştirme olanakları sunuyor. Bunlar arasında kanımca en önemlisi verimli bir sosyal etkileşim ortamının sağlanması, o ortamda birlikte öğrenme ve üretme sürecinin deneyimlenmesidir. Böylece proje, örgün eğitim sisteminin önemli bir eksiğini bir ölçüde de olsa giderme imkanı yaratmaktadır. Projede gençler, grup içinde grupla birlikte üretirken hem dayanışma ve girişim becerilerini geliştirme fırsatı bulmakta, hem de liderlik ve gruba uyum yeteneklerini geliştirebilmektedir.

Elbette projenin diğer çıktıları da önemlidir. Mesela, katılımcıların proje boyunca izledikleri çok sayıda sunumdan aldıkları bilgilerin önemi yadsınamaz. Kavramlarını zenginleştiren ve kendilerini ifade etme olanağı veren bir dizi etkinliğe katılmaları ve katkı vermeleri de gelişimleri açısından büyük fayda sağlar. Buna karşılık, proje sayesinde sağlanan grup ortamının projenin başka eğitim çalışmalarından en çok farkı yarattığı alan olduğu düşüncesindeyim. Bu farkın, gelecekte değişimi yönetecek ve fark yaratacak bireylerin yetişmesine önemli katkı yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim.”

Genç Gönüllü Ekonomi Gazetecilerinin proje hakkında görüşleri

Enes Cebe:

“Buraya geldikten sonra yazmanın yanı sıra farklı alanlarda da geliştiğimi hissettim. Yazma amacıyla çıktığım bu yolda dinleme, okuma alışkanlığı ve istişare konularında eskiye nazaran eksikliğimi azalttım. Esasında ekonomi gazeteciliği programı amaçlayan VERGİALGI hiç de farkında olmadan bizleri yönlendirdi. Elimize bedavadan hediyeler vermek değildi bu. Daha çok “Bakın sizin potansiyeliniz bu, neler yapabileceğinizin farkına varın ve yeteneklerinizi görüp yolunuzu çizin” anlayışı ile yönlendirdi ya da uyandırdı diyelim. Bu platformda fikirlerimizin kıymet bulduğunu gördük ve fikirlerimizi ekip bilincinde icra etmeye başladık. Bu da herhalde bir genç için en önemli şeydir. Fikrimce ancak fikirlerin kıymet bulunduğu yerlerde başarılar kazanılabilir. Böyle bir platformda olup kabuğa sığmak bizlere yakışmazdı. Nitekim “İktisadi Bakış” ve “YENİ E-KONOMİ” adında iki dergi “Gençler Soruyor” başlığında çeşitli programlara imza attık. Bunu sıkı arkadaşlık bağı ve ekip ruhu ile başardık. Başarmaya devam edeceğiz gibi gözüküyor…”

Reyhan Bozkurt:

İlk zamanlar bizlere gazetecilik nedir, nasıl yazılır, nasıl haber yapılır bunların eğitimleri verildi. Ben VERGİALGI’yı pandeminin bana vermiş olduğu en güzel hediye olarak tanımlıyorum. Çünkü yasaklar vardı evden dışarıya çıkamıyorduk ama bizim kocaman bir VERGİALGI okulumuz ve ailemiz vardı. Türkiye’nin birçok makamında ve mekânındaki insanlarla tanışıyorduk… VERGİALGI gönüllü genç ekonomi gazetecileri olarak, önce eğitimle başlayan daha sonra işin mutfağına girerek ilerleyen bir projenin içinde yer almaktan gurur duyuyorum. Biz gençlere bu şansı veren herkese teşekkürler.”

Sinem Kolay:

“Bu proje gerek farklı farklı kariyer ve karakterlere sahip insanlar ile aynı anda fikir alışverişi yapabilme olanağı ile gerek her atölye çalışmasında yeni bir şeyler öğretip ufkumu genişletmesi ile manevi tatmini yüksek oranda yaşattı. Yapısı gereği gönüllülük esası taşısa da her hafta mutlulukla ve kendi isteğiyle gelen insanları görmek, bir yerlerde birilerinin benimle aynı heyecanı taşıdığını bilmek projeye olan inancımı arttırdı. ”VERGİALGI Gönüllü Genç Ekonomi Gazetecileri Projesi” ben ve benim gibi gençlere akademik yaşam ve iş dünyası arasında bir kişisel gelişim ortamı sağlayarak gelecek yaşantımız için unutulmaz bir deneyim armağan etti. Bu nedenle bu toplulukta emeği geçen herkese teker teker teşekkürlerimi sunarım.”

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor