Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Berivan GÜNEŞ
Berivan GÜNEŞ
1095OKUNMA

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal: İnsan-Makine İletişiminde Uzmanlaşmış Kişilere İhtiyaç Duyulacak

(Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal ile yapılan röportaj)

Yeni nesil iş dünyası uzaktan çalışma modeline yöneliyor

Dünyanın önde gelen istihdam platformlarının iş birliğiyle kurulan The Network ’ün, “Küresel İş Gücü” başlıklı global araştırmasının Türkiye ayağını henüz çok yeni tamamladık. Araştırmanın sonucuna göre çalışanların yüzde 89’u, iş konusundaki tercihlerinin gelecekte kısmen de olsa evden çalışmalarına izin veren bir işe yönelik olduğunu belirttiler. Birçok çalışan, haftada iki veya üç gün evden, geri kalan mesai saatlerinde de ofiste olmak üzere hibrit bir modeli tercih ediyor. Çalışma esnekliğini kalıcı bir çalışma modeli olarak talep edenler yalnızca dijital, bilgi ve ofis işlerinde çalışanlar da değil. Fiziksel taşıma veya müşterilerle temas edilmesini gerektiren işlerde çalışanlar bile en azından arada sırada uzaktan çalışmaya olanak veren bir çalışma modelini arzuluyor.

Çalışma esnekliği hem işverenler hem de iş arayışında olanlar için gündemdeki yerini koruyacak

Bu geçiş döneminde işverenlerin farklı jenerasyonların beklentilerini kucaklayabilmesi ve daha esnek olması artık her zamankinden daha kritik öneme sahip. İşverenlerin sadece ofislerinin bulunduğu lokasyonlarda değil, daha geniş bir coğrafyada, kendilerine en uygun yeteneği işe almaya çalışacağını, bu anlamda birçok normun yıkılacağını tahmin ediyoruz. Çalışanların bir kısmı evde bir kısmı da ofisteyken tek bir kurum kültürü oluşturmak ve bunun sürekliliğini sağlamak da işverenlerin karşılarına çıkan önemli konular arasında yer alıyor. Bu süreçte şirketlerin psikolojik boyutta da çalışanları nelerin bekleyeceğini öngörerek onların bütünsel sağlığını korumak için gerekli aksiyonları alması gerekecek.

Farklı görev ve işlere hızlıca adapte olmak tercih edilme sebebi…

Şirketler kadar çalışanların da esnek-çevik olması, beyaz yaka çalışanlarının teknik yetkinliklerini artırması ve geliştirmesi kısa vadede önümüze çıkan beklentiler arasında. Farklı görevlere ve belirsizliğe hızlıca adapte olabilen, dayanıklı, esnek ve çevik yeteneklerin önümüzdeki dönemde de çalışma hayatında tercih edileceğini söyleyebiliriz. Bunun yanında problem çözme becerisi, stresle başa çıkma, yeniliği kucaklama, öğrenmeye açık olma ve etkili iletişim gibi konularda da beyaz yakalıların kaslarını geliştirmesi gerekecek. Hangi becerilere sahip olduğunun ve işine ne kattığının ön plana çıktığı günümüzde, farklı görev ve işlere de hızlıca uyum sağlayan yeteneklerin önümüzdeki dönemde çalışma hayatında tercih nedeni olacağını düşünüyorum.

Gençlerimizin kendilerini her zamankinden daha fazla geliştirmeye ihtiyacı var

Günümüzde olduğu gibi gelecekte de teknolojik gelişmelere bağlı olarak; yapay zekâ, büyük veri, otomasyon süreci, bilgi güvenliği, kullanıcı deneyimi ve insan-makine iletişimi alanlarında uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital yetenek anlamında bir açık var. Bu açık, bireylerin kariyerleri açısından değerlendirildiğinde iş hayatında talep gören dijital yetenekler arasına girmek, kariyer gelişimi ve daha fazla iş fırsatı yakalayabilmek için kısa bir yol gibi değerlendirilebilir.  Bireylerin bu dijital yetenekler arasında yer alabilmeleri için dijital beceriler biriktirmeleri, esnek olmaları ve yeniliğe çabuk adapte olabilmeleri gerekiyor.

Online mülakatlarda kişiyi etkileme becerisi oldukça önemli

Pandemi her alanda köklü değişiklikleri beraberinde getirdi. Kariyere ilk adımdan başlayan, işe alım veya işe giriş süreçlerinde dahi dijitalleşmenin hızlanması kariyer planlamasının her alanında karşımıza çıkıyor. Artık süreçler uçtan uca dijitalleşti. İşverenler adayları yüz yüze, fiziksel ortamda mülakatlar ile değil online iş görüşmelerindeki performanslarına dayanarak seçiyor. Dolayısıyla mülakatlarda her zaman dikkat edilmesi gereken başlıklara, online mülakatlarda kilometrelerce uzaktan karşılarındaki kişiyi etkileme becerisini geliştirmeyi de eklemek şart.

(Bu röportaj, YENİ E-KONOMİ Dergisinin “Gençlik 4.0” başlıklı 2. sayısında yayımlanmıştır. YENİ E-KONOMİ Dergisine “Turkcell Dergilik” ve “Türk Telekom e-dergi” platformlarından ulaşabilirsiniz.)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor