Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Muhasebe ve Denetim

Nusret AYYILDIZ
Nusret AYYILDIZ
2386OKUNMA

Hoş geldin KÜMİ FRS

Yeni raporlama çerçevemiz Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS). Unutmuş olanlar olabilir, hatırlatmakta fayda var. Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) 2019 yılında kamuoyunun görüşüne açmıştı KÜMİ FRS’yi. Standart uzun bir süreden sonra geçtiğimiz günlerde yayımlandı.

Elbette yayımlanır yayımlanmaz yeni gündemimiz oluverdi. Gündem olmasın da ne olsun. Bilanço esasına göre defter tutacak şirketlerin tamamını kapsayan bir çerçeve. Ölçekler göz önünde bulundurulduğunda finansal raporlama standartlarımızdan uygulama alanı en geniş olanı. 

Neden İhtiyaç Duyuldu?

Avrupa Birliği Direktif hükümleri doğrultusunda KGK’nın büyük ve orta büyüklükte işletmeler için olduğu gibi küçük ve mikro ölçekli işletmeler için de gerçeğe uygun bir finansal raporlama çerçevesi hazırlaması gerekliydi. Tamamen bu ihtiyaç doğrultusunda yola çıkan KGK buradaki yükümlülüğünü de böylelikle yerine getirmiş oldu.

Kimler Uygulayacak?

Türk Ticaret Kanunu’na göre denetime tabi olmayan ve bilanço esasına göre defter tutan şirketler için uygulanması ön görülüyor. Bilanço esasına göre defter tutan tüm işletmelerin uygulaması öngörülüyor dediysem öyle bir anda heyecana kapılmayın. KGK mevzuatına göre tam bir bağımsız denetim işinden bahsettiğimiz hallerde uygulayacağımız bir gerçeğe uygun sunum çerçevesinden bahsediyoruz. Defter kayıt düzeninizle falan ilgilenmiyor KÜMİ FRS.

Hangi Durumda Uygulanacak?

Türk Ticaret Kanunu’na göre denetime tabi tutulan şirketler zaten BOBİ FRS ya da TFRS uygulayacaklar, öyleyse KÜMİ FRS’yi ne zaman uygulayacağız dediğinizi duyar gibiyim. Kapsam çok geniş gibi görünse de uygulama alanı son derece dar aslında.

Şöyle ki Türk Ticaret Kanunu’na göre yapılan denetimler dışında diğer otoriteler tarafından istenen bağımsız denetimlerle özel amaçlı olarak yapılan bağımsız denetimlerde şirketlerin gerçeğe uygun sunumdan söz edebilmeleri adına KÜMİ FRS’ye göre raporlama yapmaları gerekecek. Elbette isteğe bağlı olarak yine KÜMİ FRS yerine BOBİ FRS veya TFRS uygulamanızın önünde herhangi bir engel yok.

Konkordato ve BDDK Analiz Tablosu Denetimlerinin Durumu?

KÜMİ FRS’nin yayımlanmasıyla birlikte akıllara ilk olarak zorunlu olarak denetime tabi olmayan şirketlerce hazırlanan konkordato raporları geldi. KÜMİ FRS’nin yayımlanmasıyla beraber bu işlerde yasal mevzuat uyarınca vergi otoritesine verilen finansal tablolardan ziyade denetimden geçecek finansal tabloların KÜMİ FRS’ye göre hazırlanmış finansal tablolar olması gerekecek. Bu özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus olarak karşımıza çıkıyor.

Önemli bir diğer husus ise; Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik uyarınca zorunlu olarak denetime tabi olmasa da kredi riski İki yüz milyon Türk Lirası ve üzerinde olması nedeniyle denetim yaptırmak zorunda olan şirketler de uygun görürlerse denetimden geçecek finansal tablolarını KÜMİ FRS’ye göre hazırlayabilecekler.

Erken Uygulayabilir miyiz?

Uygulama tarihi 1 Ocak 2023’ten sonra başlayan hesap dönemleri olmasına rağmen KGK erken uygulamaya izin veriyor. Dilerseniz 2023 yılından önceki denetimlerinizde de uygulama şansınız var.

Avantajları Neler?

Avantaj kelimesini çok seviyoruz. Avantajı varsa neden uygulamayalım? Elbette en büyük avantajı diğer raporlama çerçevelerine göre uygulaması son derece kolay. Dili BOBİ FRS’den alışık olduğumuz üzere son derece yalın ve anlaşılır. Ancak yine de bu standart setine hâkim ve bilgi birikimine sahip insan kaynağı olmadan altından kalkabileceğimiz bir yük değil. Öyle ismine aldanıp yabana atmayın KÜMİ FRS’yi.

Bir sonraki başlıkta diğer raporlama çerçevelerine göre farklı olduğu kısımlara değineceğiz ancak bana sorarsanız cazip olan kısmı sunulan finansal tabloların sadece finansal durum tablosu ve kâr zarar tablosu olması. Bu standarda göre özkaynak değişim tablosu ve nakit akış tablosu sunmanıza gerek yok.

BOBİ FRS ile Farklılaşıyor mu?

Biraz önce de değindiğimiz gibi en önemli fark sadece finansal durum tablosu ve kâr zarar tablosu sunacak olmamız. Bunun dışında vade farkını önemli olup olmadığına ya da bir yılı aşıp aşmadığına bakılmaksızın göz ardı ediyoruz. Borçla bir varlık edindiğimizde elde etme süresine ya da inşa süresine bakmadan katlanılan borçlanma maliyetlerinin tamamını kâr veya zararla ilişkilendiriyoruz.

Bunların yanı sıra konsolide finansal tablo hazırlamak ve ertelenmiş vergi hesaplamak gibi yükümlülüklerimiz de söz konusu değil.

Sonuç olarak, yeni bir raporlama çerçevesi daha hayatımıza girdi. KÜMİ’ye de elbette kapımız açık buyursun hoş gelsin. Ancak bu işin düzenleyici otoritesinde yıllarca görev almış ve uzmanlığını yapmış biri olarak bizler bile ara ara bu üç raporlama çerçevesi hükümlerini birbirine karıştırırken bu işi yeni öğreneceklerin vay haline.  

Yorumlar

  • ö
    ömer konukcu
    tfrs , ufrs , kobi tfrs , bobi tfrs derken yetmedi birde bu saçmalık uyduruldu şimdi. boşuna bu para tuzağı saçmalığın reklamını yapmayın. üç beş büyük firma bu işlerden para kazanıyor geri kalanlar avucunu yalıyor. hesap planı bile olmayan ufrs denen bu saçmalığın balonu er geç patlayacak.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor