Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
1078OKUNMA

Evli Çocuklara Aylık Bağlanır mı?

Çalışmakta iken veya emekli aylığı bağlandıktan sonra ölen kişilerin yakınları sigortalının statüsü ve hizmet süresine göre aylık ve benzeri haklara sahip olabilmektedirler.

Ölen kişiden dolayı sağlanan en önemli hak ölüm aylığıdır. Ölüm aylığı bağlanabilmesi için SSK sigortalılarının ölüm tarihinden en az beş yıl önce ilk kez sigorta girişlerinin olması ve toplamda 900 sigorta prim gününe sahip olmaları gerekir. Bu süreler borçlanma yoluyla tamamlanamaz.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi kişiler için 5 yıllık sigorta primi gerekir. 5 yıllık (1800 gün) süreyi askerlik, yurtdışı, doğum gibi borçlanmalarla tamamlamaları mümkündür.

Vefat eden kişinin eşi daha sonra evlenmediği sürece ölen sigortalı veya emekliden aylık alabilir. Çocuklar için ise belli şartlar vardır. Bu şartlar eğitim, maluliyet ve evliliktir.

Eğitim şartı, ölen kişinin erkek çocukları için önemlidir. 18 yaşını doldurana kadar her çocuğa aylık bağlanır, erkek çocuklar lise ve dengi okullarda 20, yükseköğrenimde ise 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilirler.

Kız çocuklarında en önemli şart evli olmamaları ve çalışmıyor olmalarıdır. Evlenmemiş veya boşanmış kız çocukları için yaş şartı olmaksızın çalışmadıkları sürece aylık bağlanması mümkündür.

Anne babadan aylık bağlanması için diğer bir şart ise malullüktür. Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az %60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan çocuklara aylık bağlanır.

Bu bakımdan çalışma gücünü %60 oranında yitiren malul kız ve erkek çocuklar eğitim durumu ve evli olup olmadıklarına bakılmaksızın ölüm aylığı alabilirler.  

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor