Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
36990OKUNMA

Emekliliğe giden yolda son 3,5 yıl nedir? Nasıl hesaplanır?

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi farklı sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmetleri olup da emeklilik yaşı yaklaşan kişilerden sıkça duyduğunuz bir ifadedir son 3,5 yıl.

Aslına bakarsanız Kanunda son 3,5 yıl diye bir ifade yoktur. Bu ifade genellikle Bağ-Kur’dan SSK’ya geçen kişiler tarafından kullanılır.

Son 3,5 yıl ifadesi, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanununun 8 inci maddesinin bir yorumudur. Maddeye göre;

Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresiiçinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.

Bu nedenle önemli olan son 3,5 yıl değil, son 7 yıldır. Son 7 yılın hesabı da zaman olarak hesaplanmaz. Hizmet (fiilen çalışılan) süresi olarak hesaplanır.

Örneğin 2015-2022 yılları arasında 7 yıllık bir zaman dilimi vardır. Fakat bu süre içinde çalışılmayan süreler varsa bu süreler hesaba katılmaz. Yani 2015-2017 ve 2019-2021 yılları arasındaki çalışma 4 yılı ifade eder. Bu nedenle hesap yapılırken zaman dilimine değil, bugünden geriye tüm primlere bakılır.  

Yedi yıllık süre sosyal güvenlik hukukunda(1)2520 günü ifade eder. Son 2520 gün içinde en çok hangi statüde hizmet var ise o statüden aylık bağlanır. Şayet 3 yıl (1080 gün) Emekli Sandığı, 2 yıl (720 gün) Bağ-Kur ve 2 yıl (720 gün) SSK hizmetiniz varsa son yedi yıl içinde en çok hizmet Emekli Sandığı olacağından Emekli Sandığı şartlarına göre emekliliğiniz belirlenir. 

Eğer yalnızca SSK ve Bağ-Kur hizmetiniz varsa böyle bir durumda son 2520 gün için 1261 ve daha fazla gün hizmetinizin olduğu statüden aylık bağlanır. SSK ve Bağ-Kur’un hangisinin önce olduğunun da önemi yoktur.

Bu sürelerin hesabında fiilen çalışılan süreler dikkate alınır. Bu nedenle son yedi yıl hesabında;

  • 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 32 nci maddesine göre verilen yıpranmalar,
  • 5510 sayılı Kanuna göre verilen yıpranmalar,
  • Ağır engelli çocuğu bulunan kadınlara verilen yıpranmalar,
  • Maden ve yer altı hizmetlerine verilen yıpranmalar,
  • Borçlanmalar

dikkate alınmaz.  

Borçlanmalar bakımından askerlik ve doğumlar son 2520 gün (zaman dilimi değil hizmet hesabı) içinde gerçekleşmişse dikkate alınır.

Yukarıda anlatılanların tümü 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanununa tabi olanlar için geçerlidir. Yani Ekim 2008’den önce ilk kez SSK, Bağ-Kur veya T.C. Emekli Sandığına tabi çalışması olanlar için.

Ekim 2008’den sonra ilk kez sigortalı olanlarda toplam hizmet içinde en çok süresi olan statü esas alınır.

1- Ay 30 gün, yıl 360 gün olarak dikkate alınır.

Yorumlar

  • y
    yılmaz genç
    faydalı . doğru bilgiler.... Tebrikler...
  • A
    Ali Dönmez
    Teşekkürler
  • S
    Selami Kılıçer
    Yorumlar detaylı geniş bilgi ve anlaşılır olması nedeniyle teşekkür ederim
  • S
    Süleyman
    Faydalı bilgiler çok teşekkür ederim

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor