Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Berkay KARAKAYA
Berkay KARAKAYA
1040OKUNMA

Akakçe Pazarlama Müdürü Berk Çakar: “Her Zaman Alışverişçinin Tarafındayız”

Akakçe Pazarlama Müdürü Berk Çakar: “Her Zaman Alışverişçinin Tarafındayız”

Fiyat karşılaştırma

Son zamanlarda tüm ürünlerin fiyatında bir artış var. Biz de Akakçe olarak bu konuda her zaman şeffaf bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Şu anda Akakçe’de son 6 aylık ve son 1 yıllık fiyat değişim grafikleri mevcut. Sitemize girip herhangi bir ürünün fiyatının önceki dönemlere göre daha uygun olduğunu görme ihtimaliniz neredeyse yok. Hepsinde artış var. Hatta %50-60’lara varan artışlar mevcut.

“Birim fiyatı da kontrol etmek gerekiyor”

Akakçe olarak ziyaretçi trafiğimizde 3-4 senedir çok ciddi bir artış kaydettik. Bu artış 2018’deki ekonomik dalgalanmada başladı. Ardından Covid geldi. Covid’de zaten neredeyse tüm e-ticaret platformları büyüdü. Tabi bu durum bize de olumlu yansıdı. Şu anda yaşanan ekonomik sıkıntıyla birlikte de tekrar ziyaretçi trafiğimizde yukarı yönlü bir hareket söz konusu. Günlük 1 milyon ziyaretçiyi geçmiş bulunuyoruz.

Biz her zaman alışverişçinin tarafındayız. Alışverişçinin bizden faydalanması bizim için çok önemli. O yüzden her şeyi çok şeffaf olarak sunuyoruz. Fiyat grafiği de bizim için çok mühim. Ayrıca birim fiyat diye bir özelliğimiz var. Artık yeni durumlarla karşılaşıyoruz. Mesela ürünün fiyatı aynı görünüyor ama bakıyoruz ki ürün adedinde değişiklik var. Kısacası alışverişlerde sadece fiyata bakmak yeterli olmuyor. Birim fiyatı da kontrol etmek gerekiyor.

“Hiçbir şey geçmişe göre ucuz değil”

Türkiye ekonomik olarak bir krizin, sıkıntının içinde ama alışverişçiler hala yeteri kadar fiyat karşılaştırma platformlarını kullanmıyor. Örneğin Almanya ekonomisi çok stabil olmasına rağmen fiyat karşılaştırma platformlarının kullanımı bizden katbekat yüksek. Çünkü oradaki alışverişçide böyle bir kültür oluşmuş. “Zaten bir ürün alacağım niye daha fazla para vereyim” diye düşünüyorlar. Biz bu konuda henüz tam gelişemedik. Fiyatları kontrol etmeyi tam sevmiyoruz. Ama tabi içinde bulunduğumuz gibi olağan dışı durumlarda insanlar biraz daha fazla özen göstermeye başlıyor, en ucuzu daha fazla arıyorlar. Ucuzluktan kasıt da o dönemdeki en düşük fiyatın aranması. Çünkü zaten hiçbir şey geçmişe göre ucuz değil. Normal şartlarda bizim için bir ürünün fiyatı son altı aylık ortalamasının altındaysa ucuzdur. Ama şu an öyle bir ürün bulma ihtimaliniz çok çok düşük. Tüketicilere fiyat karşılaştırmasını daha çok kullanmalarını tavsiye etmek lazım. Çünkü artık stok diye de bir durum var. Kimi satıcının elinde daha fazla stok olabiliyor ve daha uygun verebiliyor. Kimi satıcıda ise daha az stok oluyor ve fiyatı da daha farklı belirliyor. O yüzden genel piyasayı bir kontrol edip, bir karşılaştırma yapıldığında görece ucuz fiyatlara ürün alabilmek mümkün.

“Fiyatlarda dengeleyici bir rolümüz var”

Piyasada oluşan fiyatlamada olumlu bir etkimizin olduğunu düşünüyoruz. Pazaryerlerinde satış yapan birçok işletmenin piyasadaki fiyatları Akakçe üzerinden takip ettiğini çok net biliyoruz. Çünkü birebirde hepsiyle çalışıyoruz. Ama böyle bir piyasanın olduğu, her şeyin fiyatının çok hızlı yükseldiği bir dönemde ne kadar etki edebiliriz o sorgulanabilir. Bu tarz durumlarda fiyat da dengeleyici unsur olmak kolay olmuyor. Herkes ister istemez fiyatını yükseltmek zorunda kalıyor. Yani ne kadar etkimizin olduğu konusunda şüphelerimiz var ancak piyasa kontrolünde Akakçe’den faydalanıldığını net bir şekilde biliyoruz. Hatta belki de hizmetimizden satıcılar, alışverişçilerden daha fazla faydalanıyor diyebiliriz. Ama tabi ekonominin stabil gittiği dönemlerde de mutlaka bir dengeleyici rolümüz oluyor.

Fiyatlardaki artış beklentisi talebi öne çekiyor

Alışverişçi tarafında enteresan bir dönemden geçiyoruz. İnsanlar alacağı ürünleri daha önce almaya başladı. İleride fiyatların artmaya devam edeceğine yönelik beklenti alışverişi öne çekiyor. O da şu aşamada piyasaya bir hareketlilik sağlıyor. Fakat bu ilerisi için sıkıntılı bir gelişme. Çünkü talep öne çekilmiş oluyor. Bu da sağlıklı bir olay değil. Bir diğer durum da stok tarafı. Döviz kurunda yüksek dalgalanmaların olduğu dönemde bazı satıcılar stoklarını kapattı, satışlarını durdurdu. Çünkü kaçtan satacağını bilmiyorlardı. Ayrıca fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu dönemler bizim operasyonlarımızı da çok etkiliyor. Biz fiyatları satıcılardan alıyoruz. Teknolojimiz gayet iyi durumda, fiyatları anlık güncelleyebiliyoruz. Ama fiyatlar bu kadar hızlı değiştiği zaman bizdeki güncellemelerde de ister istemez aksamalar oluyor. O yüzden zaman zaman dakikalarla ifade edebileceğimiz türden kayıplarımız olabiliyor.

Berk Çakar / Akakçe Pazarlama Müdürü

(Bu röportaj, YENİ E-KONOMİ Dergisinin “Yetersiz Bakiye” başlıklı 4. sayısında yayımlanmıştır. YENİ E-KONOMİ Dergisine “Turkcell Dergilik” ve “Türk Telekom e-dergi” platformlarından ulaşabilirsiniz.)

 

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor