Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Esin KOYUNCU
Esin KOYUNCU
4268OKUNMA

Yunanistan’da Aşı Pasaportu Uygulaması: COVID-19’a Denetimli Serbestlik

Pandemi tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken seyahat ve diğer hizmetlere erişimde kullanılması için tasarlanan ‘’aşı pasaportu (aşı sertifikası) uygulaması’’ gündemdeki yerini aldı. Avrupa Birliği, Uluslararası seyahatler sırasında uygulamayı doğru bulurken, Dünya Sağlık Örgütü, uygulama hakkında soru işaretleri olduğunu savundu. Soru işaretlerinin başında kişisel verilerin korunabilme endişesi geliyor.

Aşı pasaportu, restoran, sinema, cafe, bar gibi kolektif alanlara giriş esnasında, uçak seyahatlerinde Covid-19 aşısı olunduğunun ispatı için istenebilecektir. Dolayısıyla pasaport insanları aşılanmış ve/veya aşılanmamış olarak ikiye ayıracaktır. Aşıya hala ulaşımı olmayan ancak ve ancak 2024 yılında aşıya ulaşımı gerçekleşmesi tahmin edilen gelişmekte olan  ülkeler için pasaport bir haksızlık göstergesi olarak görülmektedir.

Yunanistan turizm endüstrisinin canlanmasına istinaden AB ülkelerine ortak bir aşı pasaportu geliştirme çağrısı yaptı. Öneri Avusturya’nın da desteğini aldı. Aşı pasaportu sayesinde aşılanan kişiler karantina gibi kısıtlamalara tabii olmadan Avrupa Birliği sınırları içinde serbestçe seyahat edilebilecek.

Dijital Pasaport!

Dijital olarak uygulamaya alınacak pasaport, cep telefonundaki bir uygulama ile test yaptırılıp yaptırılmadığını, aşı olunup olunmadığını veya daha önce covid-19 bulaşının gerçekleşip gerçekleşmediğini gözler önüne serecek.

Dijital altyapısını ise çeşitli bilişim şirketleri ile dünya devleri arasında yer alan Microsoft, Oracle ve Salesforce hazırlıyor.

Amaç, kısıtlamalarının süresinin uzamasının önüne geçmek, sosyal yaşama karışabilmek, seyahat özgürlüğünü sağlamak ve ekonomiyi canlandırmak.

 Aşı Pasaportu Kesinlikle Ayrımcı Değil!

Başbakan Yardımcısı Akis Skertsos, aşı olmamış turistlerin de yazın Yunanistan’a giriş yapabileceğini, o bireylerin yalnızca daha yavaş bir süreçten geçeceğini, öncelikle test olup ihtiyaç dahilinde karantina gibi kısıtlara tabii olacaklarını dile getirdi ve aşı pasaportunun ‘’kesinlikle ayrımcı olmayacağı’’ konusunun altını çizdi.

 Dünyada ve AB Ülkelerinde Aşı Pasaportu Tutumu Nasıl Karşılanıyor?

  • Başta Yunanistan olmak üzere İtalya İspanya, Portekiz, AB çapında aşı pasaportu uygulamasının en önemli savunucuları arasında yer almaktadır. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ocak ayında aşı pasaportu fikrinin destekleyicileri arasında olduğunu belirtti.
  • İzlanda, Ocak ayından itibaren dijital pasaportların dağıtımına devam ediyor.
  • Danimarka, iş seyahatinde olanlar için basit bir Koronavirüs pasaportunu devreye soktu.
  • İsveç ise yaza kadar aşı pasaportu çıkaracağını vurguluyor.
  • İspanya turizm sektörünün iyileşmesine ve ekonomisini canlandırmak adına vatandaşları için bir aşı pasaportu geliştirme sürecine girdi.
  • Estonya, pilot programla "akıllı sarı kart" olarak bilinen bir e-aşı sertifikası oluşturmak için Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalıştı.
  • Macaristan, ikinci aşı dozunu yaptıran vatandaşlara, ülkenin saat 20:00'deki sokağa çıkma yasağından muaf olabilecekleri bir aşı pasaportu çıkaracağı bilgisini Verdi.
  • Polonya aşı pasaportu için süreç geliştirmedikleri hakkında açıklamalarda bulunsa dahi aşılanmış vatandaşların ülkeye giriş sırasında karantina kısıtlamasını atlamasına izin veren bir QR kodu (kare kod) uygulama sistemini kullanmaya devam ediyor.

 Türkiye Aşı Pasaportu Uygulamasından Nasıl Etkileniyor?

Birçok AB ülkesinin aşı pasaportunu desteklemesi, destek amaçlı bir bildiri yayınlamamasına karşın geliştirme süreci veyahut benzer uygulamaları devreye sokması ile olağan duruma karşı yapılan stratejiler şekillenmeye başladı.

Onaylı pasaport fikrinin Yunanistan’dan çıkması ile beraber geçtiğimiz yıl, Türkiye gibi riskli ülkeler arasında yerini alan ve turizmden az pay alan dolayısıyla düşük turizm gelirine sahip olan Yunanistan, bu yıl tam açılım için “Aşı Pasaportu” koşulunu gündeme getirdi.

2021 yılı için Yunanistan ve İspanya turizmini kurtarmak, aşı pasaportuna dahil olmayan ülkelerin turizmi “resmi olarak” açılmayacak. Onlar “riskli ve seyahat uyarısı yapılan” sınıfında kalacak tarzında ifadelerde bulundu.

Avrupa Birliği, şu anda “AB Ortak Aşı Pasaportu” için çalışmalar yürütüyor ve uygulamanın “AB içinde onaylanmış aşılardan oluşan bir pasaport” olarak geliştirildiği bilgisini veriyor.

Fakat Çin aşısı yaptıran Türkiye'nin şimdilik bu “AB Ortak Aşı Pasaportu”na girme şansı belirlenen şartlar ele alındığında yok gibi görünmesiyle beraber bu durum Türkiye için büyük bir tehlike arz ediyor.  Turizmi kurtarabilmek için Türkiye’nin harekete geçip, ‘’AB Ortak Aşı Pasaportu’’ sistemine girmesi ya da farklı bir çözüm yolu geliştirerek ‘’Türk Aşı Pasaportu’’ oluşturması gerekiyor. Ancak AB’de bu pasaportun tanınacağı hatta geçerlilik sağlayacağı da bir muamma niteliğinde.

Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel'in, Yunanistan'ın ısrarlarına karşı direnmesi ve uygulamayı üç ay erteletmesi Türkiye’nin lehine olup, Türkiye'ye AB ile konuyu görüşme şansı doğurdu.

Tüm bunlardaki amaç, Türkiye'yi uygulamanın dışı bırakmak ve turizm payının tamamını alıp hem geçtiğimiz dönemdeki turizm gelirlerinin açığını kapatmak hem de önemli bir kısmını turizmden sağladıkları ekonomik standartlarına tekrar kavuşmak.

 Yunanistan Ekonomisini Canlandırmakta Karar Cetvelini Oluşturdu!

Yunanistan’ın turizm sektörünün cirosu 2019’da 18 milyar euro’dan, 2020’de pandeminin etkisi ile milyar euro’ya geriledi. Yunanistan’ın ekonomisinin beşte birini oluşturan turizm sektörü ülkedeki her beş iş imkanından birinin de kaynağı niteliğindedir.   

Özetlenecek olursa Yunanistan, turizm gelirlerinin ekonomilerinde ciddi yer etmesi nedeniyle pandemi döneminde ağır darbe alan turizm sektörünü bu yıl canlandırmakta son derece kararlı bir yapı sergiliyor, bu konu hakkında anlaşmalar ve öneri yağmurları hızla devam ediyor.

Euronews.com
BBC News.com
Greekcitytimes.com

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor