Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

YKS-Tercihe Giden Yol

Edanur YAVUZ
Edanur YAVUZ
1567OKUNMA

Yalova Şehri ve Yalova Üniversitesi

Atatürk’ün “Benim Kentimdir” dediği şehir .

Nasıl bir şehir? Kısaca tanıyalım..

Yalova  Marmara Denizi’nin sınırında olan, tarihten gelen köklü geçmişi, doğal güzellikleri ve ticari yapısıyla dört mevsim turizm faaliyetlerinin yaşandığı değerli bir bölgedir.

Yalova büyük şehirlerin karmaşasından uzakta,yeşil ve mavinin buluştuğu şehirdir.Türkiye’nin en küçük yüzölçümüne sahip olan bu şehir İstanbul, Kocaeli ve Bursa şehirlerinin tam ortasında yer almakta olup konumu itibari ile de hava,kara ve deniz yolu ulaşımında avantaja sahiptir.

Yalova’nın %60’ı ormanlarla kaplı olup hem ormanlık alanlarının genişliği hem de bitki çeşitliliği bakımından özellikle Türkiye’de çiçekçiliğin öncü şehri ve orkide yetiştiriciliğinde de ülkemizde önemli şehir olma özelliğine sahiptir. Orkide gibi Kivi üretiminde de Türkiye lideridir.

Ayrıca Yalova, tersaneleri başta olmak üzere birçok alanlarda ekonomiye katkı sağlamakta ve yatırımlar ile de büyümeye devam etmektedir.

Yalova sınırları içerisinde şehir merkezine bağlı toplamda 6 ilçesi, bu ilçelere bağlı 9 beldesi ve 43 köyü barındırmaktadır.

İlçeleri kısaca tanıtacak olursak;

  • Dünyaca ünlü Termal kaplıcalarıyla tanınan Termal,
  • Uzun sahil şeridi, eğlence yerleri,deniz ve doğal güzellikleriyle Çınarcık (Marmara’nın İncisi),
  • Yalova’nın en batısından, Marmara’ya uzanan tatil merkezleri olan Armutlu,
  • Kamp alanları ve sahiliyle Çiftlikköy,
  • Yalova’nın en doğusundaki incisi, tarihi İpekyolu üzerinde olan Altınova
  • Merkez ilçe ile birlikte olmak üzere 6 ilçesi vardır.

Yalova’nın doğal güzelliklerine bakacak olursak ;

Mesire alanları, Erikli ve Sudüşen Şelaleleri, Dipsiz Gölü ve Delmece Yaylası başlıca doğal güzellikleridir.

Tarihi değerlerine bakacak olursak;

Yürüyen Köşk, Termal Atatürk Köşkü, Tigem Atatürk Müzesi, Açık Hava Müzesi, İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Rüstempaşa Camii, Kurşunlu Hamamı başlıca tarihi değerleridir.

Atatürk ve Yürüyen Köşk!

Atatürk 1929 yılında İstanbul’dan Bursa’ya doğru giderken dinlenmek için durduğu Yalova’daki bu alanı beğenir, bir çınar ağacının altına oturup dinlenir ve buraya bir köşk yapılmasını ister. Yapılan bu köşk Atatürk’ün bazı kararları alacağı yer haline gelir. 1 yıl geçen süre sonrasında görülmektedir ki Çınar ağacının dalları köşke değmektedir. Bu durum Atatürk’e iletilir fakat Atatürk, ağacın kesilmesi yerine köşkün ileriye kaydırılması yönünde talimat verir. Mühendisler eşliğinde köşkün altına tramvay rayları yerleştirilerek 4 metre ileri çekilir ve bunun üzerine köşke “Yürüyen Köşk” ismi verilir.

Öğrenci için Yalova!

Yalova, küçük bir şehir fakat bu küçüklüğü avantaja çevirebilme imkanı da bir o kadar kişiye aittir. Öğrenciler için güzel ve canlı sahili merkezde gezilecek yerler arasındadır. Konumu itibari ile de çevre illere/ilçelere günübirlik seyahat etme,kamp ve piknik yapabilme imkanları sunar. Şehir içerisinde ulaşım sorunu çok az olup pembe minibüslerimizle rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. J

Yalova Üniversitesi

Kısaca Tanıyalım..

Yalova Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulmuş ve aynı yıl eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Yerleşim alanı deniz ve ormanlarla çevrelidir.

Üniversite de 9 Fakülte, 1 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürürken diğer yandan da 15 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bilim dünyasına katkı sağlayacak önemli çalışmalara imza atmaktadır.

Üniversite yeni bir üniversite olup hızla gelişmeye devam etmektedir.

Yalova Üniversite’nin gelişiminin devam ettiğini belirtmiştik, buna örnek verecek olursak; Öğrenci Yaşam Merkezi adı altında öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını yerleşke içerisinde konforlu bir şekilde karşılamalarını sağlayacak bu alan içerisinde; merkez kantin, öğrenci kulüpleri büroları, posta merkezi, banka şubesi, kuaför, market, kırtasiye gibi ihtiyaç karşılamaya yönelik hizmetler ve kafe gibi sosyal alanlar bulunmaktadır. Ayrıca Yalova Üniversitesinde Teknopark kurulmuş olup ilerleme aşamaları devam etmektedir.

Üniversite Fakültelerine bakacak olursak ;

- Hukuk Fakültesi

- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

- İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

- İslami İlimler Fakültesi

- Mühendislik Fakültesi

- Sağlık Bilimleri Fakültesi

- Sanat ve Tasarım Fakültesi

- Spor Bilimleri Fakültesi

- Tıp Fakültesi

Meslek Yüksekokullarına bakacak olursak;

- Yalova Meslek Yüksekokulu

- Altınova Meslek Yüksekokulu

- Çınarcık Meslek Yüksekokulu

- Armutlu Meslek Yüksekokulu

- Termal Meslek Yüksekokulu

Enstitü ise; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Yüksekokullar ise; Yabancı Diller Yüksekokulu mevcuttur.

Kütüphane,Sağlık Hizmetleri,Beslenme Hizmetleri,Barınma Hizmetleri,Öğrenci Kulüpleri,Kültürel ve Sportif Alanlar

Kütüphanede 226 oturma kapasitesi, bir bilgisayar odası ve üç gurup çalışma odası bulunmaktadır. Kütüphane binası iki katlı olup içerisinde kaliteli ve hızlı hizmet sunmasını sağlayan katalog tarama bilgisayarları, otomatik kitap ödünç alma ve iade istasyonları bulunmaktadır. Kitap koleksiyonunda yaklaşık 85.869 adet basılı ve 470.322 adet elektronik kitaptan oluşmaktadır. Süreli yayın koleksiyonunda ise elektronik ve basılı olarak yaklaşık 322.726 adet kaynak bulunmaktadır. Kütüphane bunlar dışında, 638 adet tez, 445 adet DVD ve 25 adet veri tabanına sahiptir.

Sağlık Hizmetleri

Üniversitenin öğrencileri tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir.

Beslenme Hizmetleri

Yerleşkede 5 öğrenci yemekhanesi, bunun yanı sıra öğrencilerin ve personelin kullanabileceği 5 adet kantin bulunmakta ve yemekler uygun fiyatlarla öğrencilere sunulmaktadır.

Barınma Hizmetleri

Yalova şehir merkezinde bir kız öğrenci yurdu ve Termal ilçesinde erkek öğrenci yurdu Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra Yalova Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin karşısında yeni bir öğrenci yurdu daha Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından inşa edilmiş olup il merkezinde de öğrenciler için konaklayabileceği çok sayıda özel öğrenci yurdu da mevcuttur.

Öğrenci Kulüpleri

Üniversitede 79 kültür, 6 spor kulübü olmak üzere toplamda 85 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Öğrencilerin ilgi duydukları alanlardaki kulüplere katılarak her türlü sportif ve sosyokültürel faaliyetlerde yer alabilmektedirler.

Kültürel ve Sportif Alanlar

Yalova Üniversitesi öğrencilerine Konferans salonlarının yanı sıra, 4 adet açık ve 2 adet kapalı spor alanı, halı saha, futbol, voleybol, tenis sahası ve fitness salonu olarak hizmet vermektedir.

Ben de Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi – İktisat bölümü mezunuyum.

Daha fazla bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımız Twitter adresimden bana ulaşabilirler. (@edanuuryavuz ).

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor