Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Mehmet YILMAZ
Mehmet YILMAZ
2418OKUNMA

Vergi İndirimlerinin Sona Ermesi Enflasyonu %1,06 Oranında Arttıracak

Giriş
21 Mart 2019 tarihinde yayınlanan 843 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile geçici olarak uygulanan vergi indirimlerinin süresi 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Beyaz eşya ve binek otomobillerdeki ÖTV ile mobilyadaki KDV indiriminin sona ermesi enflasyonu %1,06 oranında arttıracak. 30 Haziranda sona erecek vergi indirimleri tekrar uzatılmaması halinde Temmuz ayında fiyatların artmasına neden olacak.

Yılın ilk 6 ayında enflasyonun % 4’ün üzerinde çıkması halinde enflasyon farkı alacak olan memurlar fiyat artışının Temmuz ayına sarkması nedeniyle yılın ikinci 6 ayında %1,06’lık zamdan mahrum kalacaklar. Bu durum bütçe harcamalarında yaklaşık 1,135 milyar lira tasarrufa neden olacak.

1. Vergi İndirimlerinin Fiyatlara Etkisi
843 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile binek otomobillerde  %15, beyaz eşya %6,7 oranında ÖTV, mobilyada %10 oranında KDV indirimi süresi uzatıldı.

Vergi indirimlerinin kalkması otomobil fiyatlarında %11,11 beyaz eşya fiyatlarında %3,5 mobilyada %9,26 oranında fiyatları arttıracak. Bu oranlar vergi değişiminin fiyatlara yansıtıldığı varsayımı altında hesaplanmıştır.

2. Uzatılan Vergi İndirimlerinin Enflasyona Etkisi
Yukarıda hesaplanan fiyat artışlarının madde ağırlıkları dikkate alındığında enflasyonda yaklaşık %1,06 oranında artışa neden olacak. Otomobilde yaklaşık %11,11 oranındaki artış enflasyonu en çok etkileyecek çünkü otomobillerin enflasyon sepeti içindeki ağırlığı %6,9752. Bu oran nedeniyle sadece binek otomobillerinde vergi indiriminin sona ermesi enflasyonu %0,77 oranında arttıracak.

Madde çeşidi fazla olmasına karşın madde ağırlıkları binek otomobillere göre daha düşük olan beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimi sonrası fiyat artışlarının etkisi sınırlı kalacak.

Bütün vergi indirimlerinin sona ermesi enflasyonu %1,06 oranında artıracak. Aşağıdaki tabloda  vergi indirimi kapsamındaki maddelere, bu maddelerin enflasyon sepeti içindeki ağırlıklarına yer verildikten sonra fiyat artışlarının enflasyonu nasıl etkileyeceği hesaplanmıştır.

3. Enflasyonun Harcamalara Etkisi
Ocak ayında enflasyon farkı haricinde %4 maaş zammı alan memurlar, enflasyonun Ocak-Haziran döneminde %4’ün üzerinde çıkması halinde enflasyon farkı alacaklar. Vergi indirimlerinin 30 Haziran’da sona erecek olması fiyatlara Temmuz ayında yansıyacak dolayısıyla Ocak-Haziran dönemi enflasyonu etkilemeyecek. %1,06’lık enflasyon farkı 2019 yılında 214,3 milyar TL öngörülen personel giderlerine etkisi yaklaşık 2,27 milyar TL olacak. Enflasyon farkı oluşması halinde yılın 2. altı ayında etkili olacağı için bütçeden 1,35 milyar TL fazla harcamaya neden olacaktı. Fiyat artışlarının Temmuz ayına sarkması bütçe harcamalarında 1,135 milyar TL tasarruf sağlayacak.

Sonuç
21 Mart 2019 tarihinde yayınlanan 843 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile geçici olarak uygulanan vergi indirimlerinin süresi 30 Haziran 2019 tarihinde sona ermesi enflasyonda %1,06 oranında artışa neden olacak.

Fiyat artışlarının Temmuz ayında gerçekleşecek olması memur maaş artışlarında enflasyon farkına neden olmayacak. Bu nedenle harcama bütçesinde yaklaşık 1,135 milyar TL tasarruf sağlanacak.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor