Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

239OKUNMA

Uluslararası Sermaye Piyasalarında Yeşil Tahviller

Uluslararası Sermaye Piyasalarında Yeşil Tahviller

Sürdürülebilirlik son yirmi yılda, çevre, sosyal ve kurumsal yönetişim (environmental, social, and corporate governance-ESG) faktörlerini uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirlik için daha geniş kapsamlı değerlendirmelerle birleştiren yenilikçi finansal araçları (krediler ve borç senetleri şeklinde) şekillendiren ana akım küresel bir endişe haline gelmiş ve toplu olarak sürdürülebilir finans olarak tanımlanmıştır. Bu yeni manzara, özellikle Latin Amerika ve diğer gelişmekte olan bölgelerde ESG projelerini finanse etmek için fırsatlar sunmaktadır çünkü Birleşmiş Milletler, gelişmekte olan ülkelerin sera gazı emisyonu azaltma hedeflerine ulaşmak için 2030 yılına kadar yaklaşık 6 trilyon ABD dolarına ihtiyaç duyacağını tahmin etmektedir.

Uluslararası Sermaye Piyasalarında Yeşil, Sosyal, Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilirlikle Bağlantılı Tahviller

Sürdürülebilir finans kapsamında, uluslararası sermaye piyasalarında yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin (green, social, sustainability, and sustainability-linked bonds) benimsenmesi hızla artmıştır. Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller, geleneksel tahviller ile aynı finansal özellikleri paylaşır, ancak temel fark, çeşitli ESG hedefleri ve çerçeveleri veya ilkeleri ile uyumlarında yatmaktadır.

Yatırımcılar giderek daha fazla ESG yatırımlarına öncelik verdikçe, yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillere yönelik piyasa talebi önemli ölçüde artmış ve bu tahviller üç yıl üst üste (2021-2023) yılda 800 milyar ABD dolarının üzerinde yıllık ihraçlara ulaşmıştır. Bir ihraççının bakış açısından, yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller ihraç etmek yatırımcı tabanını genişletmek ve talebi artırmak, ESG kimlik bilgilerini geliştirmek, potansiyel olarak faiz oranını veya sermaye maliyetini (yeşil prim veya ‘greenium’) düşürmek ve paydaşlar arasında ESG çabalarının güvenilirliğini artırmak gibi çeşitli avantajlar sunar.

Birçok durumda, ihraççılar kendi iç stratejilerinin bir parçası olarak veya uluslararası, ulusal veya bölgesel otoritelerin, mevcut ve potansiyel yatırımcıların, yerel toplulukların veya diğer paydaşların taleplerine yanıt olarak çeşitli ESG ile ilgili politikaları, programları ve girişimleri zaten uygulamaktadır. Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller, sürdürülebilir finans araçlarının faydalarından yararlanmak için bu mevcut ESG ile ilgili faaliyetleri kaldıraçlama fırsatı sunar.

Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller, birçok ihraççının işine uyan stratejik sektörlerdeki (örneğin, ulaşım, enerji, su temini, gıda güvenliği) projeleri finanse etmek için kullanılabilir. Güvenilir ESG hedeflerini ve ölçümlerini entegre etmek, ihraççıların finansal performanslarını artırmalarına, proaktif çevresel risk yönetimi yoluyla değer yaratmalarına, paydaşlarla bütünsel olarak uyum sağlamalarına ve sürdürülebilir yatırım seçenekleri arayan yeni yatırımcıları çekmelerine olanak tanır.

Yeşil, Sosyal, Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilirlikle Bağlantılı Tahvil Kategorileri: Gelirlerin Kullanımı ve Hedef Bağlantılı Araçlar

Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerde iki ana kategori vardır. İlk kategori, yeşil, sosyal ve sürdürülebilirlik tahvilleri veya net gelirin yalnızca yeni ve/veya mevcut uygun çevresel ve sosyal projeleri tamamen veya kısmen finanse etmek veya yeniden finanse etmek veya her ikisinin bir kombinasyonu için tahsis edildiği herhangi bir tahvil türü gibi gelir kullanım araçlarıdır (gelir kullanım tahvilleri). İkinci kategori, gelir kullanımını kısıtlamayan ancak faiz oranları gibi finansal şartları, ihraççının ESG tabanlı iş ölçütlerine dayalı önceden belirlenmiş performans hedeflerine ulaşılmasına bağlı olan hedef bağlantılı araçlardır.

1. Gelir Kullanım Tahvilleri (Use of Proceeds): Yeşil, Sosyal veya Sürdürülebilirlik Tahvilleri Olarak Nitelendirilmesi

Bir gelir kullanım tahvilinin yeşil, sosyal veya sürdürülebilirlik tahvili olarak nitelendirilmesi, uygun proje kategorilerine bağlıdır. Örneğin, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği (International Capital Market Association-ICMA) ilkelerine göre uygun projeler arasında yenilenebilir enerji, iklim değişikliğine uyum, temiz ulaşım, gıda güvenliği, konut, cinsiyet eşitliği ve eğitim yer alır. Nitelendirmeden bağımsız olarak, gelir kullanım tahvilleri genellikle gelirlerin kullanımı, proje değerlendirme ve seçimi süreci, gelirlerin yönetimi ve raporlama açısından temel nitelikleri paylaşır.

Bir ihraççı, avukatları ve ESG danışmanlarıyla istişare ederek, temel projelerin birincil hedefleri ve gelirlerin tahsis edilebileceği uygun projelerin (yeşil, sosyal veya sürdürülebilirlik) tanımı ile yönlendirilen gelir kullanım tahvili için belirli karakterizasyonu belirlemelidir. Bu çerçevenin tasarımı ve oluşturulması, sermaye harcaması varsayımları ve şirketin stratejik ESG hedefleri ile yönlendirilen operasyonel bütçeler dâhilinde gelirlerin tahsisini öngörmek için finansal planlama gerektirir. İhraçtan önce, ihraççı yukarıda tartışılan dört temel niteliğin (ikinci taraf görüşü) ihraç öncesi harici bir incelemesi yoluyla gelir kullanım tahvilini değerlendirmek için harici bir inceleme sağlayıcısıyla anlaşır.

Gelir kullanım tahvilleri ayrıca, ihraçtan elde edilen tüm net gelirler tamamen tahsis edilene kadar (ihraç sonrası kamuyu aydınlatma) ESG raporlarının periyodik olarak yayınlanmasını gerektirir. Periyodik ESG raporlarına, gelir kullanım tahvillerinin net gelirlerine eşit bir miktarın uygun yeşil, sosyal veya sürdürülebilirlik projelerine tahsis edildiğine dair yönetim sertifikası ve gelirlerin bu projeler için uygunluk ölçütlerine uygun şekilde tahsis edildiğine dair güvence sağlayan bağımsız bir üçüncü taraftan alınmış bir tasdik raporu eşlik edecektir.

Gelir kullanım tahvilleri arasında yeşil tahviller, 2023’te ihraç edilen toplam miktarın üçte ikisini oluşturan ve yıllık yüzde 15’lik bir artışı yansıtan önde gelen alt kategoridir. Yeşil tahvillerin piyasa hâkimiyeti, enerji geçiş projelerinin küresel ivmesine, düzenleyici teşviklere (örneğin, vergi avantajları veya sübvansiyonlar), finansal kurumlar koalisyonlarından gelen desteğe, ulusal karbonsuzlaştırma hedeflerine ve yeşil egemen tahvillere yönelik sürekli talebe bağlanabilir.

Buna ek olarak, yeşil tahvillerin yaygın pazar genişlemesi yapısal esneklikleriyle daha da güçlendirilmiştir. Bu uyarlanabilirlik, yalnızca ortaya çıkan yeşil teknolojiler için uygun olan geniş bir proje kategorisi yelpazesini barındırmakla kalmaz, aynı zamanda uluslararası ve ulusal taksonomiler ve isimlendirmelerle karşılaştırılabilirliğe de olanak tanır.

Gelir kullanım tahvillerinin diğer iki alt kategorisi sosyal tahviller ve sürdürülebilirlik tahvilleridir. Sosyal tahviller, temel altyapı, temel hizmetlere erişim, uygun fiyatlı konut, istihdam yaratma, gıda güvenliği, sosyoekonomik ilerleme ve hedeflenen nüfuslar (örneğin, marjinal topluluklar, göçmenler veya cinsiyet azınlıkları) gibi kategorilerde belirgin sosyal faydaları olan yeni ve/veya mevcut uygun sosyal projeleri (örneğin, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği Sosyal Tahvil İlkeleri) tamamen veya kısmen finanse etmek veya yeniden finanse etmek için özel olarak kullanılır. Sürdürülebilirlik tahvilleri, hem yeşil hem de sosyal projelerin bir karışımını finanse etmek veya yeniden finanse etmek için kullanılır (örneğin, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği Sürdürülebilirlik Tahvili Kılavuzları).

Sürdürülebilirlik tahvillerinin sunduğu esneklik, uygun yeşil projelere yatırım yapmanın yanı sıra kritik doğal kaynaklar veya altyapı projeleri etrafında yerel topluluklarla karmaşık etkileşimleri de yönetmek zorunda olan enerji şirketleri için özellikle faydalıdır.

2. Sürdürülebilirlik Bağlantılı Tahviller

Gelir Kullanım Tahvillerinin aksine, sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller (sustainability-linked bonds), gelirlerin genel amaçlar için kullanılmasına izin verir ancak ölçülebilir, ileriye dönük sürdürülebilirlik temel performans göstergelerini (key performance indicators) ve sürdürülebilirlik performans hedeflerini (sustainability performance targets) finansal ve/veya yapısal özelliklerine entegre eder (örneğin, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği Sürdürülebilirlikle Bağlantılı Tahvil İlkeleri). Sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller, sürdürülebilirlik performans hedeflerinin başarılmasıyla ilişkili teşvikler veya cezalarla tasarlanmıştır; örneğin faiz oranı artışları, faiz oranı düşüşleri, vadede itfa primleri, karbon emisyon kredileri satın alma veya erken itfa. Bu hedefler, ihraççının iş operasyonları için kritik olan temel performans göstergelerine dayanır ve gelir kullanım tahvilleri ile kapsanmayan kurumsal yönetişim hedefleri dâhil olmak üzere herhangi bir ESG konusunu ele alabilir.

Temel performans göstergeleri ve sürdürülebilirlik performans hedefleri arasındaki etkileşimi anlamak, sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller için tutarlı bir yapı elde etmek için önemlidir. Örneğin, temel performans göstergesi olarak karbon emisyonlarını (yılda metrik ton CO2 eşdeğeri olarak ölçülür) seçen bir enerji şirketini ele alalım. Sürdürülebilirlik performans hedefi, 2030 yılı sonuna kadar karbon emisyonlarında yüzde 25’lik bir azalma olabilir. Temel performans göstergesi, bu tanımlanmış değişken altında ihraççının zaman içindeki ilerlemesini ölçmek ve izlemek için metrik sağlar. Belirtilen hedef tarihte, temel performans göstergesi, sürdürülebilirlik performans hedefinin elde edilip edilmediğini değerlendirmek için kullanılacaktır (tetikleyici olay). Bu tetikleyici olay belirlemesi, sırayla, sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvilin finansal koşullarını (teşvik veya ceza) etkileyecektir.

Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği ilkeleri, bir sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil ihraç etmeden önce ihraççıların bir ikinci taraf görüş sağlayıcısı atamasını önerir. Bu ihraç öncesi ikinci taraf görüşü, sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvilin Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği ilkeleriyle uyumunu değerlendirdiği ve temel performans göstergelerinin güvenilirliğini ve sürdürülebilirlik performans hedeflerinin hırs seviyesini değerlendirdiği için gelir kullanım tahvillerine kıyasla daha geniş bir kapsama sahiptir. Bu süreç, sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil yapısının karmaşıklığını artırır ve genellikle ihraççının ESG taahhütlerinde kullanılan temel performans göstergeleri ile ilgili daha fazla deneyim, iyi kurulmuş temel değerler ve dâhili organizasyonel uzmanlık gerektirir.

Sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller ayrıca daha kapsamlı kapanış sonrası raporlama yükümlülükleri nedeniyle gelir kullanım tahvillerinden farklıdır. Sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil ihraç edenler, net gelirin tam tahsisinin ötesinde sürdürülebilirlik performans hedeflerini izlemek için en azından yılda bir düzenli raporlar yayınlamaya teşvik edilir. Buna ilave olarak, her yıl ve herhangi bir hedef tarihte her temel performans göstergesi için her sürdürülebilirlik performans hedefine karşı performanslarının bağımsız harici doğrulamasını sağlamalıdırlar. Bu devam eden izleme, geçerli sürdürülebilirlik performans hedefleri karşılanırsa kalan kupon ödemelerinde daha düşük faiz oranı gibi potansiyel finansal faydalarla karşılaştırılması gereken ek maliyetler ve riskler gerektirir.

Sınıflandırmalar (Taksonomi) ve ESG Kamuyu Aydınlatma Kuralları Aracılığıyla Piyasa Şeffaflığı

Her biri belirli hedefler, tanımlar ve önceliklendirilmiş endüstriler veya sektörlerle tasarlanmış, geniş bir bölgesel ve ulusal ESG sınıflandırmaları yelpazesi oluşturulmuştur. Çoğunlukla gönüllü olan bu ESG sınıflandırmaları sistemi sıklıkla karmaşıklıklar sunar ve ihraççılar ve paydaşları için önemli işlem maliyetlerine yol açar.

Taksonomiler, yeşil, sosyal ve sürdürülebilir tahvil piyasasının gelişiminde önemli bir rol oynar. Piyasa katılımcılarının, ikinci taraf görüş sağlayıcılarının ve harici değerlendiricilerin bu tür borç araçları aracılığıyla fonlama için faaliyetlerin, varlıkların ve/veya proje kategorilerinin uygunluğunu değerlendirmeleri için temel oluştururlar.

Avrupa Birliği’nin 2020’de başlattığı bölgesel taksonomiler dalgasının ardından, Birleşmiş Milletler’in Latin Amerika ve Karayipler için Sürdürülebilir Finans Taksonomilerinin Ortak Çerçevesini (Common Framework of Sustainable Finance Taxonomies for Latin America and the Caribbean) açıkladığı Temmuz 2023’te önemli ilerleme kaydedilmiştir. Benzer şekilde, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (Association of Southeast Asian Nations-ASEAN), Mart 2024’te sürdürülebilir finans için ASEAN taksonomisinin 3. sürümünü yayınlamıştır. Bu çerçeveler, bu bölgelerdeki ulusal taksonomilerin karşılaştırılabilirliğini artırmak için ortak yapı taşları görevi görmektedir.

Ancak, ESG taksonomilerinin tam standardizasyonuna ulaşmak pek olası görünmemekte olup bu durum özellikle farklı yargı bölgelerinde faaliyet gösteren yatırımcıları veya ihraççıları etkileyebilir. Yakın gelecekte, acil iklim eylemlerini ele almak için hayati önem taşıyan bir pazarda birden fazla taksonomi norm olmaya devam edecektir. Çeşitli yerel ve bölgesel hedefler ve ülkeler arasında değişen ESG olgunluk seviyeleri önemli engeller oluşturmaktadır.

Taksonomiler, sürdürülebilirlik bilgilerinin güvenilir bir şekilde yayınlanmasını sağlamak için ESG kamuyu aydınlatma kurallarının benimsenmesinde önemli olmuştur. Örneğin, Ocak 2023’te Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (Corporate Sustainability Reporting Directive-CSRD), Avrupa Birliği (AB) Taksonomisi ile birlikte Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir finans stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak yürürlüğe girmiştir. Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi uyarınca, bir şirket enerji projelerinin sürdürülebilir olduğunu iddia ederse, bu projelerin belirtilen çevresel sürdürülebilirlik kriterlerini karşıladığını doğrulamak için AB Taksonomisini kullanmalıdır.

ESG kamuyu aydınlatmasının ilave bir bileşeni, bir kuruluşun nakit akışlarını etkileyebilecek sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında bilgi sağlamayı içerir. Temmuz 2023’te, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (International Organization of Securities Commissions-IOSCO), Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu’nun (International Sustainability Standards Board-ISSB) Standartlarını onaylamıştır. Rehberliğin ardından, Brezilya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Brazilian Securities and Exchange Commission), sürdürülebilirlik bilgilerinin şeffaflığını ve karşılaştırılabilirliğini artırmak için Ocak 2024’ten itibaren gönüllü olarak Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu Standartlarını benimsemiş ve böylece uluslararası fon kaynaklarına erişim sağlanmış ve halka açık şirketler için zorunlu uyum Ocak 2026’dan itibaren başlamıştır.

Benzer şekilde, Mart 2024’te, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (United States Securities and Exchange Commission-SEC), iklim ile ilgili risklerin değerlendirilmesi ve şirketlerin bu riskleri nasıl ölçtüğü ve bunlara nasıl yanıt verdiğinin değerlendirilmesi yoluyla yatırım ve genel kurul kararlarını bilgilendirmek için nihai iklim kamuyu aydınlatma kurallarını yayınlamıştır. SEC’in çeşitli yasal itirazlara rağmen askıya aldığı nihai kurallarda, SEC, kurallar uyarınca “Inline XBRL” etiketleme uyum tarihinden önce nihai bir iklim taksonomisi yayınlayacağını duyurmuştur. Bu taksonomi, her yeni kamuyu aydınlatma koşulunu kapsayan standart etiketleri ve uygun olduğunda üçüncü taraf taksonomilerinden öğeleri içerecek ve uluslararası standartlarla karşılaştırılabilirliğin önemini kabul edecektir.

Genel olarak, kamuyu aydınlatma kurallarının uygulanması, özellikle sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller olmak üzere sürdürülebilir finans araçlarının yeni bir dalgasını teşvik edebilir, çünkü (i) ihraççılar hâlihazırda ESG verilerini aktif olarak açıklayacak ve bu da onların temel performans göstergelerini doğru bir şekilde seçmelerine ve sürdürülebilirlik performans hedeflerini borçlanma araçlarına bağlamak üzere kalibre etmelerine olanak tanıyacak ve (ii) ESG kamuyu aydınlatmalarının yanıltıcı veya yetersiz raporlama nedeniyle sorumluluğa tabi olacağı için yatırımcı güvenini güçlendirebilir.

Öte yandan, yeni zorunlu kamuyu aydınlatma yükümlülükleri, ihraççıların menkul kıymetler hukuku risklerini azaltmak için kullandıkları geleneksel uygulamalar için zorluklar yaratabilir. Genellikle, ihraççılar yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil çerçevelerinden olası sapmaları belirlemek için ayrıntılı risk faktörlerine güvenmiş ve yatırımcı beklentilerini yönetmek için ileriye dönük ifadeler eklemişlerdir. Bu yeni düzenlemeler uyarınca, hem ihraççılar hem de aracılık yüklenicileri düzenleyici otoriteler ve yatırımcılar tarafından bu tür açıklamalara yönelik daha fazla incelemeyle karşı karşıya kalabilir. Menkul kıymet dolandırıcılığı iddiaları, yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin satın alınması veya satışı ile ilgili önemli gerçeklerin yanlış beyan edilmesi veya atlanmasından kaynaklanabilir. Bu gelişen düzenleyici ortam, yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller ile ilişkili yeni risk değerlendirmelerine ve daha yüksek işlem maliyetlerine yol açabilir.

Coğrafi Fırsatlar: Latin Amerika Bölgesi

İklim Tahvilleri Girişimi’ne (Climate Bonds Initiative) göre, 2023 yılı sonuna kadar yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin birikimli toplamı 4,4 trilyon ABD dolarına ulaşmış ve bu tahvillerin yüzde 91’i Avrupa, Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika’daki ihraççılar tarafından ihraç edilmiştir. Avrupa, 2023’te toplamın yüzde 47’sini temsil eden 405 milyar ABD doları hacmiyle yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin en büyük kaynağıydı; Latin Amerika ve Karayipler (Latin America and Caribbean-LAC) bölgesi ise toplamın yalnızca yüzde 6’sını oluşturuyordu.

Bölgeler arasındaki bu eşitsizlik, özellikle Latin Amerika ülkeleri ve Karayipler gibi daha az gelişmiş coğrafyalarda düşük karbonlu kalkınma ve iklim adaptasyonunu ve dayanıklılığını artırmak için gereken sermaye akışlarında önemli bir yatırım açığı olduğunun altını çizmektedir. Bu durum ayrıca, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin ESG zorluklarını ele almak için yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller için geniş, henüz kullanılmamış pazardan yararlanma fırsatı da sunmaktadır.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesi, yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin potansiyelini açığa çıkarmak için birkaç nedenden ötürü iyi bir konumdadır. Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerin ihracı, Latin Amerika ülkeleri ve Karayipler’in kamu politikaları ve iklim değişikliğinin azaltılması, enerji geçişi, biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal eşitliğin hızlandırılmasına yönelik uluslararası taahhütleriyle bütünleştirilebilir. Brezilya, Kolombiya ve Meksika da dâhil olmak üzere bölgedeki birkaç ülke, ülkelerindeki ihraççıların yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvillerde uygulamaları için ulusal ESG ile ilgili politikalar ve taksonomiler veya yol haritaları yayınlamıştır.

Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller, Latin Amerika ülkeleri ve Karayipler için kritik öneme sahip stratejik sektörlerdeki (örneğin ulaşım, enerji, su temini, gıda güvenliği) projeleri finanse edebilirken; dünyanın biyolojik çeşitliliğinin yüzde 40’ına, mercan resiflerinin yüzde 10’una, mangrov ormanlarının yüzde 12’sine ve enerji dönüşümü için gerekli kritik minerallerin önemli rezervlerine ev sahipliği yapan bir bölgeyi koruyabilir (Latin Amerika ve Karayipler bölgesi dünya bakırının yüzde 40’ını ve lityumunun yüzde 35’ini üretmektedir).

Ayrıca, uluslararası yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller, özellikle sermaye yoğun ve uzun vadeli nitelikte olan ve genellikle yabancı teknolojiler gerektiren ESG projeleri için gelişmekte olan sermaye piyasalarını desteklemek için oldukça etkili bir yoldur. Bu tahviller genellikle Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği ve İklim Tahvilleri Girişimi gibi saygın uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen kriterlere ve ilkelere uymaktadır. Bu çerçeveler, sürdürülebilirliğe kendini adamış şirketler, devletler, alt egemenler ve devlete ait varlıklar için kapsamlı ölçütler ve rehberlik sağlar.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde enerji dönüşümü ve kritik mineraller için önemli fırsatlar ışığında, lityum üretiminde küresel bir lider olan “Sociedad Química y Minera de Chile SA” (SQM), 2023’te 750 milyon ABD doları değerinde yeşil tahvil arzını tamamlamıştır. Bu tahviller, ABD Menkul Kıymetler Yasası kapsamında Kural 144A uyarınca ABD’de ve ABD Menkul Kıymetler Yasası kapsamında Yönetmelik S uyarınca uluslararası alanda nitelikli kurumsal alıcılara arz edilmiştir. Bu işlem, Latin Amerika ülkeleri ve Karayipler şirketlerinin sürdürülebilir pazardaki varlıklarını nasıl artırabileceklerine örnek teşkil etmekte ve SQM, 2021’de tamamladığı başarılı 700 milyon ABD doları değerindeki ilk yeşil tahvil arzını temel almaktadır.

Yeşil tahvillerden elde edilen gelirler SQM tarafından Şili’deki lityum karbonat üretiminin genişletilmesiyle ilgili iki temel kategorideki uygun yeşil projeleri finanse etmek veya yeniden finanse etmek için kullanılacaktır. Bu projeler, kıdemli yöneticilerden oluşan bir yönetim kontrol birimi tarafından seçilir. İlk olarak, temiz ulaşım projeleri, elektrikli araçlara ilişkin pil üretimi için lityum çıkarma ve işlemeye ayrılmış harcamaları içerecektir. İkinci olarak, enerji verimliliği projeleri, enerji depolamaya ilişkin pil üretimi için lityum çıkarma ve işlemeye ayrılmış harcamaları kapsayacaktır.

Bir diğer önemli örnek ise, 2023 yılında ilk 400 milyon ABD doları tutarındaki sürdürülebilirlik tahvilini başarıyla ihraç eden, Kolombiya’nın en büyük devlet enerji şirketlerinden biri olan “Grupo Energía Bogotá SAESP”dir (GEB). Bu çığır açan ihraç, GEB’i ABD Menkul Kıymetler Yasası’nın Kural 144A ve Yönetmelik S’si uyarınca uluslararası sermaye piyasalarında sürdürülebilirlik tahvilleri ihraç eden ilk Kolombiyalı şirket yapmıştır.

GEB’in arzı, net gelirin hem yeşil hem de sosyal projeleri finanse edeceği için sürdürülebilir tahvillerin çok yönlülüğünü göstermektedir. Uygun yeşil projeler arasında kirlilik önleme, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, iklim değişikliğine uyum, dairesel ekonomi ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik harcamalar yer alırken; uygun sosyal projeler arasında sosyoekonomik ilerleme, çeşitlilik ve kapsayıcılık programları (örneğin, kadınların güçlendirilmesi programları) ve temel hizmetlere ve temel altyapıya erişime odaklanan harcamalar yer almaktadır.

Sonuç

Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahvil piyasası, ihraççılar arasında artan rahatlık, yatırımcılardan gelen artan talep ve destekleyici politika teşvikleri ile yönlendirilen yıldan yıla istikrarlı bir büyüme göstermiştir. Yeşil tahviller şu anda önde gelen yapıdır ve faaliyet gösteren şirketler için esnekliği korurken çevresel hedeflerle de uyumludur. Bu sürdürülebilir finans araçları, özellikle yüksek faiz oranı ortamlarında borç yeniden finansmanı için uygulanabilir alternatifler ve Latin Amerika ve Karayipler gibi önemli doğal kaynaklara ve ESG zorluklarına sahip bölgelerde önemli fırsatlar sunar. Yeşil, sosyal, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilirlikle bağlantılı tahviller küresel ekonomik sürdürülebilirliği teşvik etme potansiyeline sahiptir, ancak ESG raporlama ölçütlerini ve taksonomilerini standartlaştırmak birçok ülkede bir zorluk olmaya devam etmektedir.

(Bu çeviri yazı ilk olarak 16 Ağustos 2024 tarihinde ‘Legal Blog’da yayımlanmıştır.)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor