Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Melek ÖZ
Melek ÖZ
2005OKUNMA

Twitch yayından elde edilen gelirin vergilendirilmesi

Twitch, kullanıcıların video oyunlarını canlı olarak yayınlayabildiği ve izleyebildiği bir platformdur. 2011 yılında kurulan, özellikle oyun yayıncıları ve izleyicileri arasında büyük bir topluluk oluşturmuştur. Kullanıcılar, favori oyunlarını oynarken canlı yayın yapabilen, diğerlerinin yayınlarını izleyebilen, sohbet edilen ve çeşitli etkileşimlerde bulunan bir platformdur.

Twitch ayrıca e-spor etkinlikleri, müzik performansları ve yaratıcı içeriklerin paylaşıldığı çeşitli kategoriler sunmaktadır. Genel olarak, oyun ve eğlence odaklı bir sosyal medya platformu olarak ön plana çıkmaktadır.

Twitch, oyun yayınları, e-spor, yaratıcı içerikler ve IRL (In Real Life: yayıncıların günlük yaşamlarını, seyahatlerini veya diğer etkinliklerini paylaştığı) kategorilerden oluşmaktadır. Twitch platformu, İzleyiciler, yayıncıların yayınları sırasında sohbet edebilir, bağış yapabilir ve çeşitli etkileşimlerde bulunabilir, yayıncılar, izleyicileriyle anlık olarak etkileşimde bulunarak daha samimi bir ortam yaratmaktadır. İzleyiciler, sevdikleri yayıncılara abone olarak onlara destek olabilirler. Abonelik, genellikle özel emojiler, sohbet avantajları ve reklamdan muafiyet gibi avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca, izleyiciler bağış yaparak yayıncılara maddi destek verme imkânı sunmaktadır. Amazon'un bir hizmeti olan Twitch Prime, abonelere özel içerikler, oyunlar ve aylık ücretsiz abonelik fırsatları sunmaktadır. Twitch, hem mobil cihazlar hem de oyun konsolları üzerinden erişilebilir, bu da kullanıcıların istedikleri yerden yayın yapmalarına veya izlemelerine olanak tanımaktadır.

Her geçen gün büyüyen ve gelişen bu platformdan elde edilen gelirin vergilendirilmesi nasıl olmaktadır?

Gelir Vergisi Kanunu açısından; 14.10.2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2. maddesi ile Gelir Vergisi Kanununa eklenen “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası" başlıklı mükerrer 20/B maddesinde,” İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır. Bu istisnadan faydalanmak için, bu kapsamda açılan banka hesaplarına aktarılan hasılat tutarı üzerinden, bankalar, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119. maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94. madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz. Twitch platformu üzerinden yapılan yayınlar, yayından izlenme oranına göre elde edilen gelirlerin anılan Kanun hükmü çerçevesinde gelir vergisinden istisna olacağı ve bankalar tarafından bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan tutar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabiidir.

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz. KDV Kanununun 17/4-a maddesi kapsamında KDV'den istisnadır.

Vergi Usul Kanununun; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "İstisnadan faydalananların yükümlülükleri ve belgelendirme" başlıklı 6. maddesine göre, “…. (3) 213 sayılı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, münhasıran 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde istisna edilen türdeki faaliyetlerde bulunan mükelleflerden istisnadan faydalananların yıl içindeki kazançları toplamının 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin dördüncü gelir diliminde yer alan (2023 yılı için 1.900.000 TL) tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunluluklarının kaldırılması uygun görülmüştür.”  açıklama yer almaktadır.

Buna göre, Twitch platformu üzerinden gerçekleşen sosyal içerik üreticiliği faaliyetinden dolayı, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesinde düzenlenen istisnadan, yayınların gösterimi nedeniyle elde edilen kazanca ilişkin olarak VUK kapsamında belge düzenleme yükümlülük bulunmamaktadır.

Özetle, Twitch platformundan içerik üreterek, abonelikler, bağışlar ve sponsor anlaşmaları yoluyla gelir elde etmek mümkündür. Elde edilen bu gelirler, 14.10.2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2. maddesi ile Gelir Vergisi Kanununa eklenen “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası" başlıklı mükerrer 20/B madde kapsamında gelir vergisinden müstesnadır.

(1) TC. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü, 469801 Sayılı Özelge 25.04.2023  https://www.gib.gov.tr/gibmevzuat
(2) Gelir Vergisi Genel Tebliği(Seri No: 318).
(3) Gelir Vergisi Kanunu, Kanun Numarası: 193, Kabul Tarihi: 31.12.1960, RG 06.01.1961/10700
(4) Katma Değer Vergisi Kanunu, Kanun Numarası: 3065, Kabul Tarihi: 25.10.1984, RG 02.11.1984/18563
(5) https://tr.wikipedia.org/wiki/Twitch

Yorumlar

  • I
    Ilhan aksoy
    Tebrik eder, basarIarinizin devamini dilerim.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor