Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Mükellef Hakları

Furkan Musa DOĞAN
Furkan Musa DOĞAN
2938OKUNMA

Türkiye’nin enflasyonu OECD’nin enflasyonunu yukarı çekti

Enflasyon yasasız bir vergidir.
Milton Friedman

Klasik iktisat tanımına göre fiyatlar genel düzeyinin sürekli olarak artışı, enflasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradaki artış belirli bir zaman diliminde sürekli olarak artmasıdır. Enflasyonu kendi şahsımda şöyle tanımlıyorum. Enflasyon yaşanan ülkede bulunan vatandaşının almak istediği bir ürünü “haftaya indirime girer (!) O zaman alırım yavvvv (bak bu ek kesin olacak asdadjaskhd) .” dediği vakit, o ürünü bir daha alacak duruma gelemeyeceğini sağlayan kemiren bir canlıdır.

Enflasyonla olan ilişkimiz epey eskiye dayanıyor. Osmanlı Devlet’inden gencecik CUMHURİYETİMİZE kadar ve halen sorun olarak karşımıza çıkan bu kemirgen canlıyla bir türlü başa çıkmadık. Enflasyon karşısında hükümetler birçok önlemler ve politikalar aracılığıyla piyasaya müdahalelerde bulundular.. Kimisi başarılı oldu fakat etkisi çok uzun sürmedi. Etkinin uzun sürmemesinin nedeni, oy alışveriş – mali miyopluk- bürokrasinin rant isteği gibi unsurların yanı sıra birçok etken olduğu şüphesiz görülmektedir. Bu böyledir! Eğer bir hastalığınız varsa önce onunla yaşamayı öğrenmelisiniz. Çünkü onu tanımadan reçetenizi bulamazsınız.

Hülasa… Kronik rahatsızlığımız olan kemirgen canlı birçok alanda etkilerinin olduğunu belirtmek gerekir. Hemen örnek vererek başlayalım. 1948 yılında Fransa’nın başkentinde kurulan Organisation for Economic Co-operation and Development kuruluşuna göre OCECD (2021 yılı için) bölgesinin kasım ayı enflasyonun  %5.9 olarak tespit etti.  İlgili kuruluş 2021 yılının toplam seviyesi %6.6 oranında yükseldiğini ve  TEMMUZ 1991’DEN BU YANA EN YÜKSEK ENFLASYON ORANINA ulaştığını ifade etmektedir.

Yine ilgili kuruluş enflasyon oranının bu seviyede yükselişinin nedenini açıkladı. Eleştiri oklarını Türkiye’de yaşanan enflasyon sorununa çevirdi.. İlgili bölgedeki enflasyon artışını Türkiye’de kasım ve aralık aylarındaki yaşanan enflasyon oranlarının teşvik ettiği yönünde açıklamalarda bulundu. OECD, Türkiye’de yaşanan enflasyonun dahil edilmediğinde OECD bölgesinin ılımlı yönde bir enflasyon tutumunun olduğunu ifade etmektedir.

Aşağıda enerjiden, fiyat düzeylerine, yiyecek ve içecek gibi argümanlarında bulunduğu grafikler yer almaktadır. Bu grafiklerin bazılarında Türkiye’nin enflasyon oranı yer almamaktadır. Genel itibariyle ilgili kuruluşun tespit ettiği varsayımlar çok gerçekçi olarak görülmektedir.

Türkiye’nin enflasyonu OECD’nin enflasyonunu yukarı çekti

OECD ENERGY TOTAL CURVE

Türkiye’nin enflasyonu OECD’nin enflasyonunu yukarı çekti

OECD TÜFE

OECD’ye göre tespit edilen nedenin, zannımca zayıf kaldığını düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de yıllardır STAGFLASYON sorunu vardır. Stagflasyonu ise, kemirgen canlının başkalaşım geçirdiği ve en tehlike tür olarak tanımlamaktayım. Bu sorun hakkında iktisat bilimin önerdiği ve test ettiği birçok politika mevcut fakat bunlarında bir yere kadar götüreceğini inanmaktayım. Bir ülkenin bu tip sorunlarının olmaması için çok basit formülleri mevuttur. Aşağıda sayacağım unsurlar ülkelerin güvenirliği ve gelişmişliğine katkı sağlar. Bir ülke de bu unsurlar yoksa elin adamı gelip o ülkeye yatırım yapmaz.

  • Eğitim seviyesi yüksek olursa,
  • hukuksal üstünlüğü kanıtlamışsa,
  • bireysel hak ve hukuk konusunda bilinçli bir topluma sahipse,
  • çalıştırdığı veyahut yanında tuttuğu kişiyi sadakatine göre değil de likayatına göre seçen bir iş ahlakına sahipse,
  • camusu namus olarak şiar ediniyorsa ve son olarak J.M. Keynes’in dediği

“İnsanoğlunun temel sorunu üç değişkeni bir araya getirmektir:  Ekonomik verimlilik, sosyal adalet ve bireysel özgürlük.” Dediği unsurları bir araya getiriyorsa

(…) enflasyon-stagflasyon gibi unsurlarla uğraşmayacaktır.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor