Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Kültür ve Sanat

Melek ÖZ
Melek ÖZ
682OKUNMA

Türkiye'de oyun sektöründe Yeşil Dönüşüm ve öneriler

Küresel çapta artan çevre sorunları, iklim değişikliği ve doğal kaynakların tükenmesi gibi tehditlere karşı Yeşil Dönüşüm kavramı gündeme gelmiştir. Yeşil Dönüşüm, ekonomik faaliyetlerin çevreye verdiği zararları, sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynaklar ile çevreyi korumayı hedefler. Çevresel sorunların artması sonucu, hem bireyler hem de kurumlar için yeşil dönüşüm zorunluluk haline gelmiştir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için fosil yakıtların (kömür, petrol, doğalgaz) kullanımını azaltarak, güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve enerji üretiminde karbon salınımını minimize etmek gerekmektedir.

Yeşil Dönüşümde “Döngüsel Ekonomi” önem kazanmaktadır. Döngüsel ekonomi, atık üretimini minimize etmek ve kaynakları verimli kullanmayı amaçlar. Ayrıca geri dönüşüm, yeniden kullanım ve onarım gibi uygulamalarla atıkları ekonomiye kazandırmayı hedeflemektedir.

Türkiye'de oyun sektörü, son yıllarda hızla büyüyen ve küresel ölçekte rekabet eden bir endüstri haline gelmiştir. Bu büyüme, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamaların daha da önem kazanmaktadır. Oyun sektöründe “Yeşil Dönüşüm” kavramı giderek daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.

Oyun sektöründe Yeşil Dönüşüm için neler yapılabilir sorusu akla gelmektedir. Bunlar;

  1. Oyun geliştirme stüdyoları ve veri merkezleri, yüksek miktarda enerji tüketen yapılar arasında yer almaktadır. Bu nedenle, enerji verimliliği sağlayan teknolojilere yatırım yapmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ilk adım olacaktır. Özellik güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik edilerek, oyun sektörünün karbon ayak izi azaltılabilir.
  2. Oyun şirketleri, ofislerinde sürdürülebilir malzemeler kullanarak, enerji tasarruflu cihazlara geçiş yaparak ve atık yönetimi politikaları geliştirerek çevre dostu bir çalışma ortamı oluşturabilir.
  3. Fiziksel oyun kopyalarının üretimi ve dağıtımı, çevreye önemli ölçüde zarar veren bir süreçtir. Bu süreç yerine dijital dağıtım platformları ve bulut tabanlı oyun hizmetleri, bu sürecin çevresel etkisini büyük ölçüde azaltabilir. Bu sayede yeşil dönüşüme öncülük edebilir.
  4. Oyun geliştiricileri, oyunlarında çevre dostu mesajlar ve temalar işleyerek, oyuncular arasında çevre bilinci oluşturabilir.
  5. Oyun şirketleri, uluslararası sürdürülebilirlik standartlarına uygun hareket ederek ve çevre dostu sertifikalar alarak, hem küresel pazarda rekabet gücünü artırabilir hem de çevresel sorumluluklarını yerine getirirler. Bu tür sertifikasyon süreçlerinin teşvik edilerek, sektörün yeşil dönüşümünü geçişini hızlandırabilir.
  6. Kamu ve özel sektör iş birliği ile daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sektör dernekleri ve STK'lar, yeşil dönüşüm konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak için çalışmalar yapabilirler.
  7. Oyun sektörü çalışanlarına yönelik sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar konusunda eğitim programları düzenlenerek, bu konuda farkındalık kazandırılabilir. Özellikle üniversiteler ve eğitim kurumları, oyun geliştirme programlarında sürdürülebilirlik konularına yer vererek, gelecek nesillere bu bilinci kazandırmada önemli rol oynayacaktır.

Özetle, Türkiye’de oyun sektörü, yeşil dönüşümü için adımlar atmalıdır. Oyun sektörü, yeşil dönüşümü benimseyerek hem çevresel etkilerini azaltabilir hem de küresel pazarda daha rekabetçi bir konuma gelebilir. Bunun için enerji verimliliği, dijitalleşme, e-atık yönetimi ve sürdürülebilir içerikler gibi birçok alanda adımlar atılması gerekmektedir. Bu dönüşümde başarı ulaşmak için kamu, özel sektör ve eğitim kurumlarının iş birliği yapması gerekmektedir.

(1) Türkiye Oyun Sektörü 2024 Raporu

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor