Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Makaleler

Mustafa Sefa KARA
Mustafa Sefa KARA
2650OKUNMA

Terörün Finansmanı ve Kaynakların Kurutulması

Ülkemizde son dönemde meydana gelen terör olayları vatandaşlar olarak hepimizi yasa boğmakta ve bizleri konu üzerine düşünmeye sevk etmektedir. Kimisi çözümün silahlı mücadeleyle, kimisi ise siyaseten çözüleceğine inanmaktadır. Aslına bakılırsa FATF, Birleşmiş Milletler ve EGMONT gibi uluslar arası kuruluşlar ortaya koymuş oldukları çalışmalarla çözümün birden fazla ayağı olduğunu ifade etmektedirler. Bunlardan bir tanesi de terör örgütlerinin finansman kaynaklarının tespit edilerek bu kaynakların kurutulmasıdır. Çünkü terör maddi olanaklar söz konusu olmadan sürdürülebilecek bir fiil değildir.

Terörist eylemleri belirlemenin ve engellemenin ilk adımı finans ihtiyaçlarının nedenlerinin anlaşılmasıdır. Terörist örgütlerin finansman ihtiyacı, sadece eylemlerini gerçekleştirmek için değil, bunun yanında ideolojilerini ve örgütün varlığını sürdürmek ve geliştirmek için de gereklidir. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) 29 Şubat 2008 tarihli, Terörün Finansmanı Raporu (Terrorist Financing)’na göre, terör örgütleri iki nedenle finansman ihtiyacı duymaktadır. Bunlardan ilki gerçekleştireceği terör eylemlerinin doğrudan maliyetlerini karşılamak diğeri ise; ideolojilerini yaymak, örgüt yapısını devam ettirmek ve geliştirmek için gerekli olan geniş çaplı organizasyon maliyetlerini karşılamaktır.

Örneğin FATF’ nin 2008 yılı raporunda yer alan bazı terörist eylemlerin doğrudan maliyetleri aşağıdaki gibidir.



Peki terör örgütleri finansman ihtiyaçlarını nerelerden ve hangi yollarla sağlamaktadırlar?

Terör örgütlerinin finans kaynakları genel olarak ikiye ayrılabilir. Bunlar; yasa dışı faaliyetlerden sağlanan kaynaklar ve yasal yollardan sağlanan kaynaklar olarak sayılabilir.

Terör örgütlerinin yasal olmayan gelir kaynaklarından öne çıkanları; uyuşturucu madde kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, silah, sigara, alkol, akaryakıt ve değerli taş kaçakçılığı, gasp, soygun, hırsızlık, adam kaçırma, fidye, haraç ve sahtecilik olarak sayılabilir. Son zamanlarda kredi kartı dolandırıcılığı da terör örgütlerinin gelir kaynakları arasına girmiştir.

Terör örgütlerinin yasal kaynakları ise genel olarak; kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, aidat ve bağışlar, ticari faaliyetler, örgütsel yayınlar ve diğer sosyal etkinliklerdir.

Görüleceği üzere birçok farklı kanal aracılığı ile eli kanlı terör örgütleri kendilerine finansman imkanı sağlamaktadırlar. Bu kaynakların kurutulmasında asıl görev MASAK ve ilgili kuruluşlara düşmekle beraber vatandaş olarak bize de önemli görevler yüklenmektedir. Çalışmamızın amacı ise bu noktada vatandaşlar olarak kendi açımızdan farkındalık uyandırmaktır. Çünkü bizde farkında olmadan iktisadi anlamda “Homoeconomicus” yani rasyonel insan olmanın vermiş olduğu güdüyle bu kaçakçılığın bir ucundan tutmuş olabiliriz.

Örneğin; satın almış olduğumuz korsan yayınlar veya cd’ler aracılığıyla veya aracımızda kullandığımız bir takım kaçak akaryakıt, 10 numara yağ vb. ürünlerle terörün finansmanına dolaylı yollarla katkı sağlamış ve aynı zamanda ülke ekonomisine balta vurmuş olabiliriz. Dolayısıyla bu noktada birey olarak tutumumuzu değiştirmeli ve tepkimizi göstermeliyiz.

Unutulmamalı ki büyük kitlelerin oluşturmuş olduğu etki bireylerin vermiş olduğu tepkilerin toplamıdır.

Barış ve huzur dolu bir Türkiye dileğiyle…

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor