Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1123OKUNMA

Şoförler ve İşverenleri Açısından Sosyal Güvenlik

Konuyu  iyi anlaşılması için maddeler halinde açıklayalım :

1- 1 Mart 2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçlarında kısmi iş sözleşmesiyle bir ay içinde 10 günden az çalışan şoförlerin primlerini işverenleri ödemeyecektir.  Şoförler primlerini kendileri ödeyeceklerdir.

2- Bu sigortalılar, hizmet akdi kapsamında tam ay çalışmışgibi sigortalı sayılacaktır. 2012 yılı için her ay 19 gün üzerinden prim ödeyecek, 30 gün prim ödemiş gibi hizmet kazanacaklardır. 2013 yılı için 20 gün, 2014 yılı için 21 gün üzerinden prim ödeyeceklerdir. Bu rakam 30’u geçmemek üzere her yıl bir puan artırılacaktır.

3- İsterlerse, işsizlik sigortası primi ödeyerek, işsiz kaldıklarında işsizlik ödeneğinden faydalanacaklardır.

4- Primlerini yatırmak için şoförler, şehir içi toplu taşıma araçlarında kısmi süreli çalışanlara ait İşe Giriş Bildirgesini, aracın sahibinin bağlı bulunduğu meslek odasına onaylatarak, araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesiyle birlikte, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.

5- S.G.K.’dan emekli aylığı alan, 10 günden az çalışan şoförler, prim ödemeden çalışacaklardır.

6 -Bir ay içinde 10 gün ile 30 gün arasında çalışanların primlerini işverenleri ödeyecektir. Şoförler, isterlerse 30 günden arta kalan günlerini kendileri isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeyecekler veya borçlanabileceklerdir.

(Konuyla ilgili kanun maddeleri : 5510 sayılı Kanun , 41. Madde, Ek 6. Madde,  Geçici  29. Madde.)     

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor