Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Dünya`da Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1659OKUNMA

Şeker Vergisi Acı mı Tatlı mı?

Aşırı kilo (obezite) çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri.

Türkiye İstatistik Kurumuna göre dört yıl önce toplumun yüzde 32,4’ü fazla kilolu iken 2012 yılında bu oran yüzde 34,8’e ulaşmış durumda.

VERGİALGI’da Nisan 2013’te “Obeziteye Karşı Vergili Diyeti” başlığıyla yayımlanan yazımızda toplum sağlığını tehdit eden, ayaküstü atıştırmaya yarayan, ancak sağlığa zararlı olarak adlandırılan şekerleme, tatlı, cips, bisküvi, gazlı içeceklere de vergi getirilmesi konusunu dile getirmiştik.

Geçtiğimiz günlere konu bu kez İngiltere’de gündeme geldi.

Financial Times gazetesinde yer alan habere göre İngiliz Doktorlar ve İngiltere Halk Sağlığı merkezi meşrubatlar üzerine %20 oranında şeker vergisi getirilmesine ön ayak oluyor.

İngiltere’de her yıl Ulusal Sağlık Hizmetlerinin obezite için yaptığı 1.6 milyar poundluk harcama, hükümeti yavaş yavaş bu konuya ağırlık vermeye itiyor.

Şeker içeren meşrubatlar üzerine vergi konulmasının tüketimi ne şekilde etkileyeceği merak edilen bir konu. Ancak haberde belirtildiğine göre Meksika’da geçen yıl %10 oranında getirilen vergi, satış hacminin %12 oranında azalmasına neden olmuş.

Ülkemizde kolalı gazozlar üzerinde %25 Özel Tüketim Vergisi ve bunun da üzerinde %18 oranında KDV uygulanıyor. Diğer içeceklerde örneğin gazoz, meyveli gazoz, hazır limonata, enerji içeceği vb.lerinde ÖTV uygulanmıyor.

Vergi olsa da olmasa da, doktorlar aşırı kilodan uzak durmak ve sağlıklı bir yaşam için şekerli içeceklerle aramıza mesafe koymamızı öneriyorlar.

Şekerli içeceklere getirilecek vergi sanırız diğer vergiler gibi acı olmayacak. İnsan sağlığını korumayı amaçladığı için, sanırız bu vergi adı gibi tatlı olabilecek.

Ne dersiniz? Vergiyi bir yana bırakıp hızlı gıda zincirlerinde (fast food restoranlarında) bize teklif edilen “1 lira ilaveyle içeceğinizi SÜRAHİ BOY (!) yapalım mı?” sorusuna vereceğimiz cevabı bir kez daha düşünerek işe başlayalım mı?

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor