Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Muhammet Furkan GÜMÜŞ
Muhammet Furkan GÜMÜŞ
1137OKUNMA

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi VergiAlgı Youtube Kanalının Konuğu Oldu

Filozof İoanna Kuçuradi VergiAlgı tarafından düzenlenen “Tüketim Toplumu ve İnsan Hakları” programına konuk oldu. Nazmi Karyağdı’nın moderasyonu üstlendiği program VergiAlgı Youtube kanalında naklen yayınlandı. 2 saate yakın bir sürede tamamlanan etkinlikte Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin sunumunun ardından izleyenlerin sorularına da yer verildi.

“Tüketim toplumunun sorunlarıyla baş etmek istiyorsak serbest Pazarı gözden geçirmeliyiz”

Programda insan hakları ve tüketim toplumu kavramlarına ilişkin derinlemesine bir analiz yapan Kuçuradi, tüketim toplumunun en önemli özelliğinin insanları kullanıp atmak olduğunu söyledi. “Tüketim toplumunun sorunlarıyla baş etmek istiyorsak insanların yaşam biçimleri kadar ülke ve dünyadaki bugünkü ekonomik ilişkileri de düzenlemeliyiz” diyen İoanna Kuçuradi, SSCB’nin dağılmasından sonra insan hakları, demokrasi ve serbest Pazar üçlüsünün en moda sözcükler olduğunu ve serbest piyasanın insan hakları için bir tehlike oluşturduğunu belirtti.

“Sosyal adaletsizlik durumunun temelinde sadece “var”ların eşitçe paylaştırılması değil “yok”ların paylaştırılmaması da bulunur”

Çalışmalarına halen Maltepe Üniversitesi’nde aktif olarak devam eden Kuçuradi, sosyal adaletsizliğin genellikle ülke kaynaklarının eşitçe paylaştırılmamasından kaynaklandığına dair genel bir düşüncenin olduğunu, oysa gelişmekte olan ülkelerin tasarruflarının temel hakların en asgari düzeyde sağlanması için dahi yetemeyebileceğini belirtti. Bu durumda sosyal adaletsizlik olgusunun temelinde yalnızca kaynakların eşitçe paylaştırılması değil kıtlığın paylaştırılamamasının da bulunduğunu vurguladı.

“Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yaptığı yardımlar gelişmekte olan ülkelerde sosyal ve ekonomik dengesizliklerin pekişmesine neden oldu”

Gelişmiş ülkelerin yaptığı teknik yardımlarda ve borçlandırma şeklinde yapılan finansal desteklerde gelişmekte olan ülkelerin sosyal durumlarının göz önünde bulundurulmadığını ifade eden İoanna Kuçuradi, zengin ülkelerin bu yardımları yaparken kendi ekonomik çıkarlarını korumada en küçük bir fedakarlıkta dahi bulunmamalarına dikkat çekti. Siyasal çıkarlar gözetilerek ve oldukça yüksek faizli borçlar olarak yapılan bu yardımların gelişmekte olan ülkelerde amacına ulaşamadığını belirten filozof Kuçuradi, aksine bu yardımların muhatabı ülkelerde oluşan sosyal ve ekonomik uçurumlara dikkat çekti.

“Uluslararası politikaların ama amacı olan kalkınma ve gelişme yerine açıklıkla kavranmış insan haklarını koymak gerekir”

Serbest pazarın dayandığı özelleştirmeyi ve yöneldiği küreselleşmeyi, ülkeleri ve dünyayı şu an ki yoksulluk çıkmazından çıkarak bir yol saymanın temelinde özgürlüklerin yanlış anlaşılmasının bulunduğunu savunan Kuçuradi, “Günümüz ulusal ve uluslararası politikaların ana amacı olan gelişme ve kalkınma kavramları yerine açıklıkla kavranmış insan haklarını koymak ve gerekliliklerini yerine getirmektir” dedi.

Serbest Pazar ilkelerinin aşağı yukarı aynı ekonomik gelişmişliğe sahip ülkeler arasında işleyebileceğini aktaran Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, “Serbest pazar farklı gelişmişlik düzeyine sahip ülkeler arasında az gelişmiş ülke için bir tuzaktır. Dünyada yaşanan göçlere ve ekonomik krizlere baktığımızda serbest piyasa ilkelerinin sosyal ve küresel adaletsizlikleri gidermek yerine pekiştiğini görüyoruz” dedi.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor