Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Muhammet Furkan GÜMÜŞ
Muhammet Furkan GÜMÜŞ
1170OKUNMA

Pandeminin Sonuçlarından Biri . Büyük istifa Hareketi

Pandemi ile işgücü piyasalarında istifaların arttığı görülüyor. Temmuz 2021 tarihinde Amerika’da 4 milyon kişi istifa etti. İşletme Profesörü Anthony C. Klotz tarafından “Büyük İstifa” olarak kavramsallaştırılan istifa artışlarının temelinde çalışanların, pandemi sürecinde önceliklerinin değişmesi bulunuyor.

“Büyük İstifa Hareketi” nin nedenleri neler?

Microsoft’un 2021 Work Trend Indexraporuna göre uzaktan çalışma, çalışanlar için yeni iş fırsatları yarattı. İşe gidip gelme zamanlarından tasarruf sağladı. Böylelikle çalışanların kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırmasına imkân verdi. Ayrıca çalışma ve dinlenme zamanlarını yönetme imkânı verdi.

Aşının yaygınlaşması ile başlayan normalleşme sürecine girildiğinde çalışanlar pandemi koşullarının kendilerine sağladığı fazla zamandan ve zamanı tasarruf imkanından vazgeçmek istemedi. Çalışanlar ofislere dönmek yerine ya istifa etmeyi tercih ettiler ya da esnek çalışma imkanları sağlayan başka şirketlerle çalışma planları yapmaya başladılar. Rapora göre çalışanların %70’den fazlası esnek veya uzaktan çalışma seçeneklerinin devam etmesini istiyor.

Bunun yanında pandemi sürecinin korkulu ve belirsizlik atmosferinde çalışanlar işverenlerinin kendi yanlarında olduğunu görmek istedi. İnsan kaynakları yazılım şirketi Personio tarafından yapılan bir araştırmada çalışanlar bu süreçte şirketlerinin sağlıkları ve mutlulukları için bir şey yapmadığını düşünüyor. Kendilerini daha değerli hissettiği bir şirkette çalışmayı istiyorlar. Ayrıca bu süreç çalışanların ücret ve yan haklar yanında aile, sağlık ve finansal güvence gibi konulara öncelik vermesine neden oldu.

Türkiye’de durum ne?

Gelişmiş ekonomilere sahip Amerika ve Avrupa ülkelerinde daha fazla görülen istifa eğiliminin Türkiye’de de yansımalarını görüyoruz. Kaspersky' nin "İşin Geleceğini Güvence Altına Almak" başlıklı raporu, COVID-19 salgını koşullarında Türkiye’deki çalışanların %23’ünün önümüzdeki yıl içerisinde yeni bir işe geçmeyi planladığını gösteriyor Türkiye’deki istifa artışı küresel iş gücü piyasasından ayrılan bir eğilime sahip. Bu durum Türkiye’nin az gelişmiş bir ekonomiye sahip olmasıyla ve kültürel dinamikleriyle ilişkilendirebilir.

Pandemi sürecinin iş gücü piyasasında neden olduğu bu değişiklik önümüzdeki dönemlerde de gündemimizde olacak. Yine Microsoft’un raporuna göre küresel iş gücünün %41’i önümüzdeki yıl içerisinde mevcut işinden ayrılmayı düşünüyor ve %46’sı kariyer değişikliği planlıyor.  

İş gücü piyasasında yaşanan değişikliklerin şirketleri farklı çalışma modellerine zorlayacağı kesin. Çalışanlar uzaktan çalışarak farklı bir ülkedeki şirkete hizmet verebilir hale geldi. Sınırların daha belirsiz olduğu bu süreç, iş verenlerin çalışanlarını ellerinde tutmak için daha fazla kafa yorduğu bir süreç olacak gibi.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor