Obez bilgi
Yapay zeka ile ilgili platformlar geliştikçe sosyal medya yanında yapay zekâ programlarından da bilgi akışı başladı. O kadar çok bilgi paylaşılıyor ki. Hangisi doğru hangisi yanlış bilmiyoruz. Doğruluğu bir yana, gerekli gereksiz birçok bilgi akışına maruz kalıyoruz.
Bu problem sadece özel yaşamımızda değil, profesyonel yaşamımızda da karşımıza çıkıyor.
Bilgi obezitesi ile karşı karşıyayız.
O Bizde Var Sendromu
Şirketler, birçok üretim, satış, muhasebe, planlama vs. programlar kullanıyorlar. Hatta bazı programlar bunların hepsini tek başına çözebiliyor.
Kurumsal Kaynak Planlaması, ERP (Enterprise Resource Planning), kurumların muhasebe, satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi, planlama gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullanılan bir yazılım türünü ifade eder.
Eksiksiz bir ERP seti, çok sayıda iş süreçleri arasında veri akışı sağlar. Bu da kurumun finansal sonuçlarını planlamaya, bütçelemeye, tahmin etmeye ve raporlamaya yardımcı olur.
ERP sistemleri aslında bir yapay zeka modülleridir. Standart raporlar dışında sonsuz çeşitlilikte raporlara ulaşmanıza imkan sağlarlar.
Sorun da burada başlıyor zaten. Birçok bilgi, birçok rapor. Şu raporlar
hazırlanmalı dediğinizde gelen cevap birçok şirkette aynıdır; “O bizde var”
Birçok raporu bir tuşa basarak çıkarabiliyor olmak çözüm değil. Hangi raporların takip edilmesini bilmek, işe yarar formatta hazırlamak, zamanında ve gerekli tarih aralıklarıyla takip edebilmek.
İstenildiğinde “o bizde var” demekten öte, bu bilgileri istenilen yalınlıkta ve istenilen zaman aralığında takip edebilmek. Çok rapor değil, gerekli ve duyarlılık oluşturulmuş raporlar. İşte bütün mesele…
Veriler Tamam Da Nasıl Okuyup Nasıl Yazacağız
Tamam istenilen raporlara hakim olmaya başladık. Yalınlaştırdık, sadeleştirdik. Düzenli aralıklarla bakıyoruz. Zamanında hazırlanmasına önem veriyoruz. Bitti mi? Tamam mı? Değil.
Bir doktora gittiğinizde çoğunlukla ilk iş, sizden belli tahlillerin istenilmesidir.
Hangi tahlilleri istenileceği bir bilgi birikimidir. Tahlil sonuçlarını nasıl değerlendirileceği ise ayrı bir bilgi birikimidir.
Çıkan raporları okuyamıyor ya da uygun eylemleri ortaya koyamıyorsanız sıkıntı büyük demektir.
Oysa, okunmayan, okunamayan, okunduğunda gerekli eylemler oluşturulmayan bu raporların hazırlanması için para ve zaman harcanmaktadır. Büyük zarar.
Daha büyük zarar ise iş hayatında körebe oynamaktır. Görmeden sese doğru gitmek hem yorucu hem de başarısızlığa yol açacaktır.
Zamanında hazırlanmış gerekli raporları doğru tahlil edemezseniz tünelin ucundaki ışığın gelmekte olan tren olduğunu fark edemezsiniz.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” kitabının adı bu bölümde aktarmaya çalışacağım konu ile o kadar uyumlu ki…
ERP programları, kullanıcıların veya direk üretimden veya pazardan gelen verileri işleyen, birbirleriyle iletişim kurmalarını, sonuç üretmelerini sağlayan sistemlerdir.
Eğer bu sisteme doğru veya istenilen bilgiler aktarılmıyor veya zamanında aktarılamıyorsa, sistem doğru bilgileri ya hiç vermeyecek ya da zamanında veremeyecektir.
Bilgiler doğru olmakla birlikte, bu bilgileri işleyen formüller, kabuller, bağlantılar doğru değilse, ortaya çıkan raporlar da hatalı olacaktır.
O halde zaman zaman sisteme aktarılan bilgilerin, bilgileri işleyen formüllerin, kabullerin, bağlantıların kontrol edilmesi, saatleri ayarlama enstitüsünden destek alınması gerekir.
Yapay zeka programları insan eliyle yapılmış bir zekayı içerir. Doğru dizayn edilmemişlerse aptallaşırlar. Aman dikkat!