Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Berkay KARAKAYA
Berkay KARAKAYA
1248OKUNMA

Metaverse’e Olan İlgi Artarak Devam Ediyor

DEVA Partisi Metaverse sisteminden arsa aldığını duyurdu. Dünya haritasının parselleyerek arsa satışı yapan OVR platformunu tercih eden Parti, lokasyon olarak da Genel Merkez binasının gerçek konumunu seçti. Parti binasının ve Genel Başkan Ali Babacan’ın canlandırılmasına dair görseller DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın tarafından Twitter’da paylaşıldı. Dalgın, yaptığı açıklamada “DEVA Partisi Genel Merkezi, Ankara Mustafa Kemal Mahallesi’nden sonra, şimdi de Metaverse Mustafa Kemal Mahallesi’nde. Toplantılar yakında başlıyor...” dedi.

Metaverse konusunda çalışmalar yürüten tek siyasi oluşum ise DEVA Partisi değil. AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı ocak ayı toplantısını Metaverse üzerinden yapacağını duyurdu. Sputnik Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Ömer İleri, “AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genişletilmiş İl Başkanları Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda Metaverse dünyasına taşıdığımız eser ve hizmetlerin ilk örneklerini katılımcıların deneyimine sunmuştuk. 29 Aralık 2021’de Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirdiğimiz AK Parti MKYK toplantımızda ise Türkiye’nin vizyon yatırımlarından birkaçının daha Metaverse demolarını deneyime sunduk. Tüm bunlarla birlikte 2022 Ocak ayı birim toplantımızı Metaverse dünyasında gerçekleştirecek ve Türkiye’de yine bir ilke imza atacağız. AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı olarak Metaverse çalışmalarını arttıracak ve bu çalışmalarımızı 81 İl teşkilatımız ile ülke geneline yayacağız.” dedi.

Belediyeler De Çalışmalara Başladı

Siyasetin yanı sıra mahalli idarelerde konuyla ilgili çalışmalara başlamış durumda.  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, başkentin bir test programına dahil edildiğini sosyal medyadan duyurdu. Yavaş, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Ankara'mız; Los Angeles, Bari ve Helsinki'den sonra Metaverse'un açık ve birlikte kullanılır olması için standartlar geliştiren Open Ar Cloud Association'un 4. test şehri oldu. BLD 4.0 vizyonumuzla Metaverse entegrasyonunu tamamlayacak, icraatlarımızla orada da olacağız."

Başkent Ankara’nın ardından adım atan diğer belediye ise Mersin Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye tarafından açıklanan Metakent Mersin projesiyle Metaverse ekosistemine entegrasyon amaçlanıyor.

Türkiye’de Metaverse ile ilgili yaşanan gelişmeler yalnızca kurumlarla sınırlı değil. NFT koleksiyonlarıyla adını duyuran sanatçı Refik Anadol geçtiğimiz günlerde DATALAND projesini duyurdu. Sanatçı, DATALAND Metaverse projesini, Dünya’nın önde gelen şirketlerinin ve bilim insanlarının dahil olduğu sinir-bilimi alanında deneyim yaşatacak bir projesi olarak tanımladı. Anadol, geçtiğimiz günlerde teknoloji devi Samsung ile de iş birliği yaptığını duyurmuştu.

Elon Musk’ın Endişeleri…

İçeride, Metaverse arsalarının ilanı sahibinden.com’a dahi konulmaya başlanmışken; dışarıda, bu öteki evren için birtakım tereddütler dile getirilmeye devam ediyor. Örneğin; Webtekno’nun haberine göre, The Babylon Bee'ye konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elon Musk “Metaverse denilen şey, gözleri mahvetme garantili, surata yerleştirilmiş bir televizyondan başka bir şey değil. Bu gerçekten iyi bir şey mi? Özelleştirilmiş bir Neuralink çipinin ise bir insanı zaten sanal bir dünyaya sokabilecek ve bu yüzden de metaverse ya da WEB 3.0 gibi şeylere ihtiyaç kalmayacak.” dedi.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor