Merkez Bankaları, reel sektörün içinde bulunduğu durumu görmezlikten gelemez
İstanbul’da 29 Mayıs 2024 günü; 1945 yılında kurulan Hesap Uzmanları Kurulunun 79. yılı onuruna düzenlenen “Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı” paneli, önceki yıllarda olduğu gibi güncel ekonomik durumun değerlendirilmesi ve önümüzdeki dönem beklentilerinin ele alınması bakımından üst düzey katılımla gerçekleşti.
Panele katılım yoğun, yapılan konuşmalar ile sorulara verilen cevaplar beklentilerin ötesinde faydalı oldu. Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Başkanı ve iş insanı Sayın Ahmet Eren toplantının açılış konuşmasında; bugünlerde Hesap Uzmanlarına duyulan ihtiyacı anlattı, kamu yönetiminde Hesap Uzmanları Kurulunun yeniden açılması gerektiğini vurguladı. Kamuya ve özel sektöre üst düzey yönetici vasfında 1342 Hesap Uzmanı yetiştiren; mensubu olmaktan onur duyduğum Hesap Uzmanları Kurulu, ülkemize hizmet vermiş kurumlar arasında üst sıradaki haklı yerini almıştır.
Panelin ikinci açılış konuşmasını Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek yaptı. Sayın Bakanın yaptığı konuşmada öne çıkan konuları aşağıda özetledik.
- Yaklaşık 1 yılını dolduran yeni ekonomi programı çalıştığını gösteren olumlu gelişmelerin yaşandığını; Merkez Bankasının rezerv biriktirdiğini, enflasyonun Mayıs ayında gördüğü zirve sonrasında (baz etkisi ötesinde) düşüş sürecine girildiği, ülke CDS puanında gelişmekte olan ülkelerdekinin üzerinde düşüş seyrinde olduğunu belirtti.
- Programın dezenflasyon programı, kalbinin de ekonomide dengelenme olduğunu ifade etti.
- Merkez Bankası enstrümanlarının yeterli gelmemesi halinde, Hazinenin devreye girerek parasal sıkılaşmaya katkı yapmakta kararlı olduğunu söyledi.
- Kurlarda stabilite ve Türk Lirasında değerlenmenin devam edeceğini vurguladı.
- Türkiye’de %12 olan sermaye piyasası finansal katkı oranının batı ülkelerindeki seviyelere (ABD’de %60, Avrupa Birliğinde %30) yükseltilmesi gerektiğini, bu şekilde ekonominin daha dirençli hale geleceğini vurguladı.
- Önümüzdeki dönemde sanayi politikalarının, katma değerli üretim ve teknolojik gelişmeyi sağlamaya dönük olacağının altını çizdi.
Panelin diğer konuşmacıları Polonya E. Başbakanı ve Merkez Bankası E. Başkanı Prof. Dr. Marek M. Belka ile Macaristan E. Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Andras Simor kendi ülke deneyimlerini anlattılar.
Konuşmacılar, enflasyonist süreçte görevlerinde yaşadıkları ile bizim içinde bulunduğumuz durumdan çıkışa katkı yapacak tavsiye ve önerilerini dile getirdiler.
Merkez Bankalarının karar süreçleri ile araç kullanımında bağımsızlığının, kredibilitenin ve ekonominin her kesimi ile sağlıklı iletişimin önemine dikkat çektiler. Prof. Belka’nın, “Hiçbir merkez bankası başkanı, reel sektörün içinde bulunduğu durumu görmezlikten gelemez” ifadesiyle panele damgasını vurdu.