Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Yavuz Selim DURMUŞ
Yavuz Selim DURMUŞ
15106OKUNMA

Mali Sistemin Dışında Serbest Çalışan (Freelancer) Nitelikli Gençler

Bu ülkenin en parlak gençlerinin bir kısmı Boğaziçi Üniversitesinden, ODTÜ’den mezun serbest çalışan (freelancer) olarak evden veya iş yerine ihtiyaç duymadan herhangi bir yerden çalışıyor. Mali sistem içerisindeki bürokrasi ile muhasebeci ile ve evrak işleri ile uğraşmak istemediklerinden hali hazırda mevcut (reklam olmaması adına ismi zikredilmeyen) yurt dışında kurdurulmuş şirketler üzerinden iş yaptıkları ve faturasız hizmet alamayacağını beyan eden firmalara fatura kestirip parayı yurt dışına yollatıyor.  Yurt dışındaki şirket ise %16 civarında bir kesinti yapıp serbest çalışanın (freelancerin) parasını gönderiyor.

Buradaki sistem ihlalleri başka bir yazının konusu olmakla birlikte ülkenin en parlak gençleri sistem içerisinde kalsalar belki genç girişimci istisnası, yurt dışına burada verilen bilişim yazılım çağrı merkezi vb. hizmetleri için kazancın yarısının indirim konusu yapılması vb. kolaylıklardan yararlanıp daha az vergi ödeyecek ve devletin harcamalarına katkı sunacaktır.

Demek ki bizim vergi bilincini ilkokul 4. sınıftan üniversiteye gelinceye kadar oturtmalıyız. O gençler aslında vatanlarına ve devletlerine bağlı kişiler ve sistemin içerisinde yer alabilecek uyumlu mükellefler olabilirler. Bunun için devletin de serbest çalışan (freelancer ) için bürokratik engelleri kaldırması veya azaltması gerekmektedir. Devletin bu ve benzeri sistemleri kuranları en ağır şekilde cezalandırması elzemdir. Onun için aramalı inceleme yapılması ve bilişim uzmanları ile çalışılması gerekmektedir. Bu sistemin içerisine dahil 10 bin gencin serbest çalışan (freelancer) olduğu tahmin ediliyor ülke çapında. Bu kazançlar kayıt dışı olarak kalıyor. Devlet, hem bu vb. oluşumlar ile hem de büyük sosyal medya devlerinin sistemin dışına çıkma çabalarını vergi müfettişleri, mali danışmanlar, bilişim uzmanları, bankacılar vb. konuyla alakalı kişilerden oluşturacağı bir ekiple engelleyebilir. Gerekirse dünyanın dört bir yanından hackerlar ile çalışılabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıkları konuyu masaya yatırıp vergi bilincinin nasıl kazandırılabileceğini tartışmaya açabilir. Bu bahsettiğim sistemde yıllık milyarlarca TL kazanç vergilendirilmiyor; bir kısmı yurt dışına çıkıyor paranın.

Sistemi özetlemek icap ederse; serbest çalışan (freelancer) A kendisinden hizmet alan B firmasına fatura kesemiyor (mükellefiyeti yok). B firması da kurumsal ve fatura talep ediyor yoksa ödeme yapmıyor. A yurt dışındaki C firmasına fatura kestiriyor B adına, B bazen 2 nolu beyanname ile KDV beyan edip indirim konusu yapabiliyor. B ödemeyi yurt dışına yapıyor C yüzde 16 kesip A ya yüzde 84 ünü gönderiyor paranın. Burada B sahte fatura kullanmış oluyor, A’nın kazancı vergi dışı kalıyor ama aslında vergi kadar bir kesintiye de maruz kalıyor.

Bu sistemi fark etmemi ve üzerine eğilmemi sağlayan meslek mensubu Evren ÖZMEN’e teşekkür eder, konuyu neden bir görüş öneri raporu ile bununla mücadele etmesi gereken birimlere bildirmediğimi merak edenler için ise bürokrasiyi bende sevmediğimi ifade etmek isterim. Bu yazı belki daha dikkat çekici olabilir. Bu vesile ile şu dönemde sınavlara girecek olan tüm aday meslek mensupları, meslek mensupları, denetim elemanları, öğretim üyelerine başarılar dilerim. Kaleminiz keskin; zihniniz açık olsun.

Yorumlar

  • İ
    İsmail CAN
    "Vergi bilinci" yaratma görüşüne katılmamak mümkün değil. Bunun mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan, Sayın DURMUŞ'un "Freelancer" konusu ile ilgili görüşleri de, ilgililerce, en azından Vergi Konseyi tarafından değerlendirilmelidir.
  • F
    Freelancer
    Çok yanlış ithamlarla dolu bir yazı. Ben Freelancerım. Dün bir Amerika’lı şirket için Brezilya’da ürün araştırması yaptım ve ülkeme döviz soktum.Herşeyi geçtim ihracat bu zaten devlet ihracattan vergi almıyor.İnsanlar biraz akıllı olsa devletin vergi almasını değil,insanları teşvik etmesi gerekir. Ayrıca kesinti dediğiniz şeyin de duyduğunuzla alakası yok. Nasıl restuarantlar yemek sepetine hizmet bedeli olarak komisyon ödüyorsa o sitelere de biz ödüyoruz. Vergi kaçırmak için değil müşteri bulmak için.Yalan yanlış bilgilerden dolayı ülkeye yüzbinlerce döviz sokabilecek insanlar yurtdışında yaşıyor korkularından,derdini anlatamamaktan korkup.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor