Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
45634OKUNMA

Lokanta, kafeterya ve pastanelerde KDV %1’e indi mi?

Geçtiğimiz cumartesi günü (12 Şubat 2022) Türk vergi sistemi açısından tarih önemde bir gündü.

Asgari ücretin ve asgari ücret kadar ücretin tüm çalışanlarda gelir ve damga vergilerinden müstesna kılınmasından sonra yeni bir vergi indirimi yapıldı:

Gıda ürünlerinde yaygın olan %8 KDV oranı %1’e indirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan oran indirimi ertesi gün Resmi Gazete’de yayımlanan 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.

Lokanta, kafeterya ve pastanelerde KDV %1’e indi mi?

Nelerde KDV indirimi oldu?

Günlük hayatta hane halkının cüzdanını yakından ilgilendiren 7 puanlık KDV indirimi şu gıda ürünlerini kapsıyor:

Et, balık, tavuk et, sakatat, süt, yoğurt, peynir, zeytin, zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı, margarin, su, ayran, çaya, kahve, şeker, tuz, salça, makarna, kuru bakliyat, yaş sebze ve meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler, sucuk, salam, sosis, konserve, hazır çorbalar, tahıl gevrekleri, turşu, sirke, ketçap, mayonez, hardal, su, bal, reçel, tahin, pekmez, kraker, bisküvi, çikolata, lokum, kakao, kabartma maddeleri.

Lokantada, kafeteryada, pastanede KDV indirimi var mı?

2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan II sayılı liste uyarınca;

Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç)  verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç) %8 oranında KDV’ye tabidir.

Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler ile birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda verilen hizmetlerde ve içkili lokantalarda verilen hizmetlerde alkollü içeceklere isabet eden kısım ise %18 oranında KDV’ye tabidir.

Son yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararında lokanta, kafeterya, pastane vb. yerlerde sunulan hizmetlerde ise herhangi bir KDV indirimi yapılmamıştır.

Bir başka ifadeyle bu hizmetler büyük bir çoğunlukla %8 oranında KDV’ye tabi olmaya devam edecekler.

Gıda ürünlerindeki KDV indirimi gıda hizmetlerini de kapsamalı

KDV, ÖTV ve ÖİV gibi dolaylı vergilerin enflasyona olumsuz etkisi bilinen bir gerçektir. Nitekim bizde bu konuyu VERGİALGI’da 12 Nisan 2015’te yayınlanan “Türk Vergi Sistemi Büyümeyi Ne Kadar Destekliyor?” başlıklı yazımızda ele almıştık.

Gıda ürünlerinde KDV’nin %8’den %1’e indirilmesi enflasyonla mücadelede elbette ki tek başına bir sonuç doğuracak değildir. Ancak dolaylı vergiden kaynaklı olan enflasyon oranının aşağı çekilmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Bundan sonra gıda ürünlerinde meydana gelebilecek fiyat artışlarının KDV yoluyla enflasyona etkisi de azalmış olacaktır.

Bununla birlikte II sayılı listede yer alan kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde sunulan hizmetlerin de KDV’sinin %8’den %1’e indirilmesi enflasyonla mücadelede olumlu katkı sağlayacak tüketicilerde de 7 puanlık bir kazanç sağlayacaktır.

Diğer taraftan son yapılan KDV indirimi ile bu sektörün girdilerinde KDV oranı %1 olduğundan çıktılarında da %1 oranının uygulanması vergi uygulaması açısından paralellik sağlayabilecektir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor