Kripto varlık hizmet sağlayıcılarda lisanslama süreci ve kripto varlıklara ilişkin alınan kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yükümlülükleri
1-İRLANDA
İrlanda, sanal varlık sağlayıcılar için kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülükler getirmiştir. Ocak 2020'de, bu yükümlülükleri (5AMLD) (5. Kara Para Aklamanın Önlenmesi Direktifi) ile uyumlu hale getirmek için mevcut ceza yasasında değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler kripto varlık işletmelerinin;
- müşteri durum tespiti yapmasını ve
- şüpheli faaliyetleri İrlanda'daki Mali İstihbarat Birimine bildirmesini zorunlu kılmaktadır.
Lisanslama
İrlanda'da bir kripto varlık veya sanal varlık hizmet sağlayıcı lisansı almak için, sanal varlık hizmet sağlayıcıların belirtilen kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin politikalara ve prosedürlere uyması gerekir. Ayrıca, işletmeler faaliyete geçmeden önce İrlanda Merkez Bankası'ndan onay almalıdır.
2-İSPANYA
İspanya’da tüm kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve kripto borsa platformları, “ 7/2021 sayılı Kraliyet Kanun Hükmünde Kararnamesi”nde belirtilen kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uymalıdır.
Lisanslama
İspanya’da kripto varlık hizmet sağlayıcıların İspanya Merkez Bankası'na kayıt yaptırmaları zorunlu tutulmuştur.
3-İSRAİL
İsrail Sermaye Piyasası, İsrail Sigorta ve Tasarruf Kurumu ile İsrail Adalet Bakanlığı, kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin standartlarını Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yönergeleriyle uyumlu hale getirerek “kara para aklama ile mücadele yönetmelikleri”ni oluşturdu ve bu yönetmelikleri uygulamaya koydu. Bu güncellenmiş düzenlemeler;
- kripto varlıkların alıcılarını belirleme ve doğrulama süreçlerini yönetmekte
- firmalar için raporlama yükümlülüklerini oluşturmakta ve
- risk temelli bir yaklaşım getirmektedir.
Lisanslama
İsrail hükümeti, Kasım 2021'de, sanal varlık sağlayıcıların faaliyet göstermek için hem İsrail Menkul Kıymetler Kurumu'ndan hem de İsrail Sermaye Piyasası, İsrail Sigorta ve Tasarruf Kurumu'ndan lisans almasını zorunlu kıldı.
4-İTALYA
Kripto varlık hizmetleri sağlayıcıları ve kripto para borsaları İtalya'nın kara para aklama ile mücadele yükümlülüklerine uymak zorundadır. 2024 yılında, MiCA(2) öncesinde İtalya, kripto varlıklarda piyasa manipülasyonunu önlemek için önemli yaptırımlar uygulayarak kara para ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin düzenlemelerini geliştirmeyi planlamıştır. Yapılan denetimlerin, İtalya merkez bankası ve İtalyan Şirketler ve Borsa Komisyonu (CONSOB) ile paylaşılması düşünülmüştür.
Lisanslama
Kripto varlık hizmetleri sağlayıcıları ve kripto para borsaları “Ekonomi ve Maliye Bakanlığı”na kaydolmalıdır.
5-JAPONYA
Japonya’da, yasaya göre kripto varlık borsası ve hizmet sağlayıcıları
- işlemleri kaydetmek
- şüpheli faaliyetleri Japon Mali Hizmetler Kurumu’na (FSA) bildirmek ve
- genel olarak geçerli kara para ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülükleri takip etmek
zorundadır.
Mayıs 2023'te Japon parlamentosu, finansal kurumların 3000 doları aşan müşteri işlemleri hakkında alıcı borsa veya kuruma bilgi vermesini gerektiren seyahat kuralını onaylamıştır.
Lisanslama
Japonya’da kripto borsaları ve saklama kuruluşları
- “Japonya Finansal Hizmetler Ajansı”na kaydolmalı,
- kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yükümlülüklerine ve
- sıkı siber güvenlik politikaları uygulamalıdır.
6-KANADA
Kanada’daki kanuna göre kripto varlık faaliyetiyle uğraşanların;
- kayıt tutma
- doğrulama
- raporlama ve
- kayıt tutma yükümlülüklerine tabi olmasını gerektirmektedir.
Para hizmeti işletmeleri, kripto varlıklar söz konusu olduğunda şüpheli faaliyetleri FINTRAC'a bildirmelidir.
Kripto borsaları ve dijital para işletmeleri,
- titiz müşteri tanımlama süreçleri,
- işlem izleme ve şüpheli faaliyetlerin raporlanması dahil olmak üzere
kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin düzenlemelere uymalıdır.
Lisanslama
Kanada Suç Gelirlerinin (Kara Para Aklama) ve Terörün Finansmanı Yasası ve FINTRAC kapsamında, dijital varlıklar/para birimleri (kripto ticaret platformları, bayiler, danışmanlar, borsalar, vb.) ile ilgilenen işletmeler ve kuruluşlar para hizmetleri işletmesi olarak kaydolmalıdır. Kanada dışından bu koşullara uyan işletmeler de federal para hizmetleri işletmesi olarak kaydolmalıdır. Hem yerel para hizmetleri işletmesi hem de federal para hizmetleri işletmesi;
müşterini tanı,
raporlama,
kayıt tutma,
seyahat kuralı ve
- Kanada Suç Gelirlerinin (Kara Para Aklama) ve Terörün Finansmanı Yasası kapsamındaki ilgili uyum yükümlülüklerini uygulamak için bir uyum programı uygulamalıdır. Eyaletlerin de kripto konusunda kendi düzenlemeleri vardır.
7-KENYA
Lisanslama
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının lisanslı olması gerekmektedir. Bir lisans başvurusunda bulunduktan ve aldıktan sonra, platformlar ülkenin merkezi dijital para birimi işlemleri kaydına katkıda bulunmalıdır.
8-MACARİSTAN
Macaristan’da tüm kripto varlık hizmet sağlayıcıların 2017 tarihli “Macaristan Kara Para Aklama İle Mücadele Yasasında” belirtilen yükümlülüklere uyması gerekmektedir. Macaristan ayrıca AMLD5'ide (5. Kara Para Aklamanın Önlenmesi Direktifi) kabul etmiştir.
Lisanslama
Macaristan 2024 yılındaki yeni düzenlemesi ile tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarının “Macaristan Ulusal Bankası” tarafından lisanslanmasını ve denetlenmesini zorunlu kılmıştır. Ayrıca, bu düzenleme, AB standartlarına ve yerel düzenlemelere uyumluluğu sağlamaktadır..
9-MALEZYA
Malezya'da, kripto para borsaları kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye yönelik oluşturulmuş yönergelere tabidir. Bu yönergeler,
- şüpheli işlemlerin Malezya Menkul Kıymetler Komisyonuna bildirilmesi
- müşteri durum tespiti prosedürlerinin
uygulanmasını içerir.
Lisanslama
Malezya’da kripto para borsaları “Malezya Menkul Kıymetler Komisyonu”na kaydolmalıdır.
10-MALTA
Malta, 2018 yılında “Kara Paranın Aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Yönetmelik” düzenlemiş ve bu yönetmelikle kripto varlık hizmet sağlayıcıları da dahil olmak üzere tüm finansal kuruluşlara ilişkin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yükümlülükleri düzenlenmiştir.
Lisanslama
Tüm başvurular, “Sanal Finansal Varlıklar Yasası” kapsamında kayıtlı bir sanal finansal varlık temsilcisi aracılığıyla yapılmalıdır.
11-MEKSİKA
Meksika LFPIORPI (Yasadışı Kaynaklı Operasyonların Önlenmesi ve Tespitine İlişkin Federal Yasa) yasası, kripto varlıkları kullanan finansal olmayan şirketler için kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlülükleri içermektedir. Meksika’da, kripto para borsaları “Meksika Mali İstihbarat Birimi”ne kayıt olmalı ve belirli bir miktarın üzerindeki işlemleri “Meksika Mali İstihbarat Birimi”ne bildirmelidir.
Lisanslama
Borsalar ve hizmet sağlayıcılar, belirli bir tutarın üzerindeki işlemleri kaydetmeli ve Meksika Mali İstihbarat Birimine bildirmelidir.
12-NİJERYA
Ocak 2024'te Nijerya Merkez Bankası, kripto para hesapları açan bankalar için ilk yönergelerini yayınlamış ancak bankaların kendi portföylerinde sanal varlık ticareti yapma veya tutma yetenekleri üzerinde yasaklama devam etmiştir. Bu yönergeler,
- kara para aklamayı önleme,
- müşteriyi tanıma prensipleri
- ve diğer önlemleri içermektedir.
Lisanslama
Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)'nun 2022 kılavuzuna göre,
Nijerya'da hizmet veren tüm kripto borsalarının:
- Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kayıtlarına tüm erişimi sağlayan bir izin almaları
- Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonun'dan bir sanal varlık hizmet sağlayıcı lisansı almaları
- Nijerya Kurumsal İlişkiler Komisyonu'na (CAC) kaydolması gerekmektedir.
Kripto şirketi sahiplerinin ise;
- banka doğrulama numaralarını doğrulamaları ve müşteri kimliklerini toplamaları,
- müşteriyi tanıma prensiplerine ve kara para aklama ile mücadeleye ilişkin önlemlere uymaları ve
- token ihraç ediyorlarsa onay için Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na izahatname vermesi gerekiyor.
13-PERU
Peru hükümeti 2023 yılının temmuz ayında “ yerleşik veya kurulmuş kripto varlık borsalarını yeni sanal varlık sağlayıcılar olarak dahil eden 006-2023-JUS sayılı Yüksek Kararnameyi yayınladı. Bu kararnameye göre kripto ile ilgili faaliyetlerde bulunan kuruluşlar, Peru Mali İstihbarat Birimi”ne bildirimde bulunmak zorundadır. Ayrıca, kripto ile ilgili faaliyetlerde bulunan kuruluşlar, 27693 sayılı “Peru Mali İstihbarat Birimi Kanunu” uyarınca kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin ortaya konan önlemlere uymalıdır. Kripto Varlık Pazarlama Çerçevesi ayrıca sanal varlık sağlayıcıların siber güvenlik protokollerine, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin ortaya konan önlemlere ve kişisel verilerin korunması kanununa uymasını gerektirmektedir.
Lisanslama
14-POLANYA
Kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin düzenlemeleri “Polonya Kara Para Aklama İle Mücadele Yasası” kapsamında kodifiye edilmiştir. AB'nin bir üyesi olarak Polonya aynı zamanda 5AMLD'(3)ye (5. Kara Para Aklamanın Önlenmesi Direktifi) ve yakında yürürlüğe girecek olan 6MLD' (Avrupa Birliği'nin 6. Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi)ye tabidir. 5AMLD 19 Nisan 2018 tarihinde kabul edilmiş ve 10 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Polonya AML yasası, 5AMLD'nin Polonya'daki yerel uygulamasıdır.
Lisanslama
Polonya’da kripto varlıklara ilişkin kayıt yaptıranlar sabıka kaydı bulunmaması ve mesleki yeterlilik şartlarını karşılamalıdır. Lisanslamaya ilişkin başvurular Polonya Maliye Bakanlığı’na yapılmalıdır. Başvuru sahipleri, Vergi Dairesi tarafından tutulan “Sanal Para Birimleri Sicili”ne kaydolmalıdır.
15-ROMANYA
Kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülükler GEO'da (GEO: 111/2020 sayılı Acil Durum Yönetmeliği (GEO) Romanya'da kriptoya özgü tek yasadır) kodifiye edilmiştir. Tüm yetkili kimlikler şüpheli işlemleri “Ulusal Kara Para Aklamayı Önleme ve Mücadele Ofisi”ne bildirmelidir.
Lisanslama
Tüm değişim hizmetleri sağlayıcıları ve dijital cüzdan sağlayıcıları, Maliyesi Bakanlığı ve Romanya Dijitalleştirme Kurumu'na kayıt yaptırmalıdır.
16-RUANDA
Kripto para birimleri hükümet tarafından resmi olarak tanınmadığından, şu anda belirli cezalar veya yaptırım yöntemleri bulunmamaktadır. Bununla birlikte, finansal işlemler ve dolandırıcılık için geçerli olan ceza yasaları, kripto para birimi kullanılarak yapılan işlemler için de geçerli olabilir. Ruanda Hükümeti, 2020 yılında yürürlüğe giren ve kişilerin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye yönelik önleyici tedbirler almasını gerektiren bir “Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Yasası” çıkarmıştır.
Lisanslama
Yok
17-SİNGAPUR
Singapur, “Singapur Para Otoritesi (MAS) PSN02 Bildirimi” yayınlamıştır. Bu bildirimle, Singapur’da, sanal hizmet sağlayıcılarına,
- müşterinin tanınması prensiplerini uygulama,
- şüpheli işlem bildirimi yapma ve
- işlem izleme süreci sürdürme yükümlülükleri getirilmiştir.( kripto paraların kötüye kullanımını engellemek için)
Ayrıca, Singapur, “Singapur Finansal Hizmetler ve Piyasalar (FSM) Yasası” çıkarmış ve bu yasa ile
DPT hizmet sağlayıcıları ve kripto işletmeleri için kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülükler düzenlenmiştir.
Lisanslama
Singapur Para Otoritesi’ne göre;
kripto varlık faaliyetleri ile uğraşan herhangi bir kişi veya hizmet sağlayıcı “ödeme kuruluşu lisansı” almalıdır.
Kripto para borsalarının faaliyet gösterebilmeleri için mali yükümlülükleride içeren bir sermaye piyasası hizmetleri lisansı almaları gerekmektedir.
18-SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan, terörizm ve terörizm finansmanına ilişkin “Suudi Arabistan Kraliyet Kararnamesi M/21” ortaya koymuştur. Bu kararname, kripto varlıkları faaliyetlerinde uygulaması gereken kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yükümlülüklerini ana hatlarıyla ortaya koymaktadır.
Lisanslama
Yok
19-ŞİLİ
Şili’de sanal varlık hizmet sağlayıcıları, Şili Kara Para Aklamayı Önleme Yasasına (19.913 sayılı Kanun) ve Şili kurumsal cezai sorumluluk düzenlemelerine (20.393 sayılı Kanun) uymak zorundadır. Şili’de sanal varlık hizmet sağlayıcıları;
- etkin müşterinin tanınması prensiplerini oluşturmalı,
- şüpheli ve nakit işlemleri bildirmeli,
- bir uyum görevlisinin atanmak zorundadır.
Lisanslama
Şili’de kripto varlık borsaları faaliyete geçmeden önce Şili Finansal Piyasa Komisyonu (CMF) tarafından kayıt altına alınmalı ve yetkilendirilmelidir.
Bu süreçte Şili Finansal Piyasa Komisyonu kripto varlık borsalarına ilişkin aşağıdaki hususları değerlendirir.
- bilgi ve açıklama yükümlülüklerine uyum
- kurumsal yönetim
- risk yönetimi
operasyonel kapasite
- asgari öz sermaye
- hizmetle ilgili belirli yükümlülükler vb.
20-TAYLAND
Tayland’da kripto paraları ihraç edenler, kripto para borsaları ve kripto para hizmet sağlayıcıları “finansal kurumlar” olarak kategorize edilir ve hepsi aynı kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uymak zorundadır.
Lisanslama
Taylandda, kripto para ihracı, kripto paraların elden çıkarılması, kripto para hizmet sunumu gibi faaliyetler Maliye Bakanlığı tarafından ( bir Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tavsiyesi ile) lisanslanmalıdır. Taylandda kripto para ihraççı edenler;
- izahatname yayımlamak
- kripto tokenlerinin altında yatan akıllı sözleşmeyi ortaya koymak
- uygun ücretleri ödemek
zorundadır.
21-TAYVAN
Tayvan’da faaliyet gösteren sanal varlık hizmetleri sağlayıcıları, 2018 yılında çıkarılan “Kara Para Aklama Kontrol Yasası”na uymak zorundadır.Yasayla, finansal kurumlara “kendi iç kontrol ve denetim sistemlerini kurmaları” hususu yükümlü kılınmıştır. Tayvan Mali Denetim Komisyonu (FSC) 1 Temmuz 2021'de “Sanal Para Platformları ve Ticaret İşletmeleri için Kara Para Aklamanın Önlenmesi ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Yönetmeliğini” yayınlamıştır. Bu yönetmeliğe göre finansal kurumlar;
- Tayvan Kara Para Aklama Kontrol Yasası (MLCA) üzerine inşa edilen, şüpheli işlemler için bir raporlama sistemi oluşturmak zorumdadır.
- Tayvan Kara Para Aklama Kontrol Yasası (MLCA) üzerine inşa edilen müşterileri tanıma prensiplerini oluşturmak zorundadır.
- Tayvan Kara Para Aklama Kontrol Yasası (MLCA) üzerine inşa edilen risk değerlendirme raporları hazırlamak zorundadır.
Lisanslama
Yok.
22-ZİMBABVE
Zimbabve Merkez Bankası 2018 yılında yayınladığı bildiri ile “ülkedeki tüm finans kuruluşların kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uyması gerektiğini” şart koşmuştur.Ülkede, kripto para birimlerinin alım satımını mümkün kılmak için birkaç bölgesel borsa kurulmuştur. Zimbabve Merkez Bankası, bu borsalarında kendilerine kaydolmasını ve kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uyması gerektiğini” şart koşmuştur.
Lisanslama
Zimbabve Merkez Bankası , bölgesel borsaların kendilerine kaydolmasını şart koşmaktadır.
23-ABD
Kripto varlık borsaları ve sanal varlık hizmet sağlayıcıları FinCEN'e kayıt yaptırmalı, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uymalı ve düzenleyicilere belirli bilgileri bildirmelidir.
Lisanslama
Bir dijital varlık bir menkul kıymet tanımına giriyorsa, ihraççı menkul kıymeti Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC)e kaydettirmelidir. Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu (CFTC), türev ürünler sunan borsaların kendi yetki alanları dahilinde kayıt yaptırmasını şart koşar. Farklı eyaletlerin farklı kayıt yükümlülükleri vardır.
24-ALMANYA
Kripto varlıklar e-para tanımına uyuyorsa, kripto parayı ihraç edenler kara para aklama ile mücadele yükümlülüklerine uymalıdır. Alman Bankacılık Yasası, saklama kuruluşlarını, borsaları, aracı kurumları ve sanal varlık hizmet sağlayıcılarını kara para aklama ile mücadele yükümlülüklerine uyması gereken finansal kuruluşlar olarak tanımlamıştır.
Lisanslama
Almanya’da kripto para borsaları BaFin' (Federal Finansal Denetim Otoritesi) nden lisans almalıdır.Kripto para madenciliği belirli koşullar altında lisans gerektirebilir. BaFin'e kaydolan finansal kurumların kripto varlıkları saklamasına izin verilir.
25-ARJANTİN
Arjantin’de “Ulusal Kara para Aklama ile Mücadele Yasası” kapsamında çoğu kişinin dijital varlıklarla ilgili tüm işlemleri bildirmesi kanunla zorunlu tutulmuştur.
Lisanslama
Bazı ICO'(4)lar Ulusal Menkul Kıymetler Komisyonu'nun kontrolüne tabi olabilir. Kripto varlıkların değişimi için Ulusal Menkul Kıymetler Komisyonu'ndan lisans alınması gerekmektedir. Dijital platformlarda kripto varlıkların dolaşımını yöneten veya işleyenler belirli bilgileri rapor etmelidir.
26-AVUSTRALYA
Avustralya’da kripto varlık borsası sağlayıcıları;
- AUSTRAC'a kayıt yaptırmalı
- şüpheli işlemleri bildirmeli ve
- kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uymalıdır.
Lisanslama
Avustralya'daki yasal finansal ürün tanımına giren kripto varlıkların ihraççıları, faaliyet göstermek için bir lisansa sahip olmalıdır. Kripto varlıklarla ilgili aracılık hizmetleri sağlayanlar da bir lisansa sahip olmalıdır. Kripto para madenciliği ile faaliyet gösterenler finansal ürün olarak tanımlanan kripto varlıklar için takas ve mutabakat sürecinin bir parçası olduklarında bir lisans almalıdırlar.
27-BANGLADEŞ
Bangladeş’te kripto varlıkların kullanımı mevcut kara para aklama ve terörizmin finansmanı düzenlemelerinin ihlali olarak değerlendiriliyor.
Lisanslama
yok
28-BREZİLYA
Brezilya’da sanal varlık hizmet sağlayıcılarını tanımlayan ve bu sağlayıcıların mevcut kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yasal çerçeveye uymasını yükümlülük altına alan yeni bir mevzuat yayınlanmıştır.
Lisanslama
Kripto varlık ihraççıları, açıklama ve şeffaflık kılavuzuna uymak için kayıtlı olmalıdır. Çoğunun bir prospektüs yayınlaması gerekmektedir. Borsalarda listelenmek isteyen şirketler için, listeleme prosedürlerine uymaları gerekir.
29-ÇEK CUMHURİYETİ
Cek Cumhuriyetinde, Beşinci Kara Para Aklama Direktifi (5MLD) Çek hukukuna dahil edilmiştir. (Çek Cumhuriyeti'ndeki tüm sanal varlık hizmet sağlayıcılarını kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlü kuruluşlar olarak düzenleyen “Çek Kara Para Aklama İle Mücadele Yasası”nda yapılan bir değişiklikle).
Bu sağlayıcılar, risk değerlendirmesi, müşteri ilişkileri için durum tespiti ve daha yüksek riskli müşteriler için gelişmiş durum tespiti dahil olmak üzere çeşitli kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uymalıdır.
Lisanslama
Çek Ulusal Bankası, yasal olarak para veya elektronik para olarak kabul edilmedikleri için borsa tokenleri gibi kripto varlıkları içeren faaliyetler için lisans veya kayıt gerektirmez. Bununla birlikte, Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FMSA) çoğu kripto varlık işletmesi için bir lisans önermektedir. FMSA'dan lisans almak için (kara para aklama ile mücadele-müşterinin tanınması) prosedürleri, temiz kayıtlar ve belirli bir sermaye gerekir.
30-DANİMARKA
Danimarka, 2020 yılında “Kara Para Aklamayı Önleme Yasası”nı, AB'nin Beşinci Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (5MLD) ile uyumlu hale getirmek için değiştirdi; bu direktif, AB standartlarının bir parçası olarak sanal para birimlerini kapsayacak şekilde düzenleyici çerçeveyi genişletmeyi amaçlıyor.
Lisanslama
yok
31-ENDONEZYA
Endonezya’da kripto varlık borsaları, beş yıl boyunca işlem kayıtlarının tutulması da dahil olmak üzere kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uymak zorundadır.
Lisanslama
Kripto varlıklar yalnızca Bappebti'nin (Vadeli Emtia İşlemleri Düzenleme Kurumu) onayı ile gelecekteki borsalarda emtia olarak alınıp satılabilir. Vadeli işlem borsaları ve brokerler iş yapmadan önce Bappebti'nin onayını almalıdır.
32-FRANSA
Fransa’da 2022 yılında dijital varlık hizmet sağlayıcıları için kara para aklama ile mücadele yükümlülüklerini özetleyen yeni yönergeler yayınlandı. PACTE (İşletmelerin Büyümesi ve Dönüşümü Hakkında Kanun) Yasası uyarınca, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yükümlülükleri kripto para ihraç edenlere, saklama kuruluşlarına, kripto borsalarına ve hizmet sağlayıcılara kadar uzanıyor.
Lisanslama
Fransa’da kripto para türevleri ticareti sunan platformlar bir lisans almalıdır. Saklama kuruluşları, hizmet sağlayıcılar ve borsalar isteğe bağlı bir lisans alabilir. Saklama görevlileri ve borsalar, kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yasalara uymak için Finansal Piyasa Otoritesi'ne (AMF) kaydolmalıdır. AB düzenlemelerine göre, bazı fiat destekli stablecoin ihraççıları bir elektronik para lisansı almalıdır. Kripto para ihraççıları AMF’den onay isteyebilir, ancak bu gerekli değildir. Profesyonel özel yatırım fonları ve özel sermaye fonları, dijital varlıkları satın almak için bir lisans almalıdır.
33-GÜNEY AFRİKA
Finansal kurumlar ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları, finansal kurumlar için risk izleme, azaltma ve yönetme yükümlülüklerini özetleyen Yönetmelik 36'ya uymalıdır. Finansal Danışmanlık ve Finansal Aracılık Hizmetleri Yasası (FAIS), diğerlerinin yanı sıra kara para aklama ile mücadele yükümlülüklerini içerecek şekilde 2022'de değiştirilmiştir.
Lisanslama
İhraççılar, hizmet sağlayıcılar ve borsalar dahil olmak üzere kripto şirketleri, 20 Kasım 2023 tarihine kadar Mali Sektör Davranış Otoritesi (FSCA)'ya kaydolmalıdır.
34-GÜNEY KORE
Kripto varlıklarla işlem yapan bankalar ve kripto borsaları, yatırımcıların kimliğini doğrulamalı ve raporlama düzenlemelerine uymalıdır. Tüm borsalar ve sanal varlık hizmet sağlayıcıları, Kore Finansal İstihbarat Birimi'nden lisans almalıdır. Güney Kore’de kripto para ticaretine yalnızca "gerçek ad" banka hesabı kullanıldığında izin verilir.
Lisanslama
Tüm borsalar ve sanal varlık hizmet sağlayıcıları Kore Mali İstihbarat Birimi'nden bir lisans almalıdır.
35-GÜRCİSTAN
Gürcistan’da yeni düzenleme getirilmiş ve bu yeni düzenleme sanal varlık hizmet sağlayıcıların işlem izleme ve müşteri doğrulama dahil olmak üzere sıkı kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye yönelik önlemleri uygulamasını zorunlu kılmıştır.
Lisanslama
yok
36-HIRVATİSTAN
Hırvatistan’da kripto hizmetleri sunmayı planlayan sağlayıcılar, kara para aklama ile mücadeleye ilişkin yükümlülüklere uyumu denetleyen “Hırvat Finansal Hizmetler Denetleme Ajansı”na (HANFA) bilgi vermelidir. Bu yükümlülükler, sanal para birimi sahipleri için özel kriptografik anahtarları korumayı amaçlayan borsa ve cüzdan sağlayıcılarını özel olarak hedeflemektedir.
Lisanslama
Ocak 2023'te Hırvatistan'da “Kara Para Aklama ile Mücadele Yasası”nda yapılan değişiklikler, şirket sahibinin kimliğine vurgu yaparak, şirket kurulmadan önce HANFA'dan lisans alınmasını gerektirmiştir.
37-HİNDİSTAN
Mart 2023'te Hindistan, kripto endüstrisinin artık Kara Para Aklamayı Önleme Yasası kapsamında düzenlendiğini duyurdu. Bu düzenlemeler kapsamında, kripto borsaları, cüzdan sağlayıcıları, şüpheli finansal faaliyetleri izlemekten yasal olarak sorumludur. Buna ek olarak, kripto faaliyetiyle uğraşan işletmelerin Mali İstihbarat Birimi'ne kaydolması gerekir.
Lisanslama
Hindistan'da yerleşik şirketlerin kripto para varlıklarını Kurumsal İlişkiler Bakanlığı'na (Ministry of Corporate Affairs) bildirmeleri gerekmektedir.
38-HOLLANDA
Hollanda kripto varlıklara ilişkin kara para aklama ile terörün finansmanı ile mücadeleye ilişkin yükümlülükleri WwFT (EU AMLD5 önlemlerini uygulayan Hollanda ulusal yasası) yasasında düzenlenmiştir.
Lisanslama
WwFT'nin 23b maddesi, “Hollanda'da veya Hollanda'dan sanal para birimi ile fiat para birimi arasında değişim için profesyonel veya ticari hizmetler sunan herkesin De Nederlandsche Bank'a kaydolması gerektiğini” öngörmektedir. Hollanda’da, kripto hizmet sağlayıcılarının “Hollanda Kara Para Aklama Yasası” kapsamında bir kayıt rejimine uymaları gerekmektedir.
(1) Avrupa Parlamentosu Nisan 2023'te Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliğini (MiCA) onayladı. Bu, kripto varlıkların ihracı, dağıtımı ve ticaretinin yanı sıra kripto varlık hizmetlerinin sağlanmasını düzenlemeyi amaçlamaktadır. MiCA'nın amacı, AB genelinde kripto varlıkları için uyumlaştırılmış bir düzenleyici çerçeve sağlamaktır.
(2) 5. Kara Para Aklamanın Önlenmesi Direktifi veya 5AMLD, kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik Avrupa Birliği topluluk kuralı standardıdır. AB 5. AML Direktifi (5AMLD), suç teşkil eden ekonomik faaliyetlerle mücadele etmek amacıyla 2020 yılının başında yürürlüğe girmiştir.
(3) ICO (Initial Coin Offering), yeni projelerin bitcoin ve ether karşılığında temel kripto paralarını sattığı para toplama mekanizmasıdır.