Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Sinem KOLAY
Sinem KOLAY
1304OKUNMA

Konaklama Vergisi 2023’te yürürlükte!

Ülkemizin önemli gelir kaynaklarından olan turizm sektörünü ilgilendiren ve ilk taslağı 2019 yılında çıkmış olan “Konaklama Vergisi” 2023 yılında uygulanmak üzere yürürlüğe giriyor.

Konaklama vergisi, kişilerin barınma ihtiyacını cevaplayacak mahiyetteki geceleme faaliyetlerini (bu kapsamda verilen diğer tüm yan hizmetleri de kapsayacak biçimde) tamamlayıp tamamlamadığına bakılmaksızın alınacak olan vergi olarak tanımlanabilir. Bu verginin mükellefi esasında konaklama hizmetini sunanlar olacak. Konaklama vergisinin mükellefi olan işletmeler, matrahlarını KDV hariç olarak hesaplayacakları konaklama vergisine %2’lik bir tutar ödeyecekler. Yani KDV hariç 10.000 TL’lik hizmet veren bir işletme 200 TL konaklama vergisi vermek zorunda kalacak. Bu ödeme birer aylık dönemlerde, beyan usulü ile yapılacak.

Konaklama vergisinin konusu hakkındaki açıklama “Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ve bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler oluşturur.” şeklinde. Bu noktada dikkatleri çeken, tatilcilerin uygun fiyatlı tatil taleplerine cevap veren kamping hizmetlerinin (çadır, karavan, bungalov evler gibi) vergiye konu olması oldu. Şimdilik %2’lik bir orana sahip olan konaklama vergisinin cumhurbaşkanı tarafından 1 katına kadar arttırma, yarısına kadar indirme yetkisi var.

Peki, pek çok vergide olduğu gibi bu verginin istisnası var mı?

Evet var!

Konaklama vergisinin kapsamında olan, konaklama hizmetiyle birlikte verilen hizmetler, konaklama tesisi sınırlarında ancak konaklama hizmetinden bağımsız olarak verilirse (nişan, düğün, kokteyl, sempozyum vb.) vergi kapsamına alınmıyor. Bununla birlikte konaklama vergisinin iki temel istisnası bulunuyor:

  • Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler
  • Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor