Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
1780OKUNMA

Kesmeyin Youtuber’ın Yetim Aylığını…

Sosyal medyaya içerik üreterek gelir elde eden nam-ı diğer youtuberlar ile ilgili vergi sorunu bir nebze de olsa çözümlendi. Para bankaya yatıyor, banka yatan tutardan vergi kesiyor, kalan kısım youtuber’ın oluyor. Bu gelir yıllık 880.000 TL’nin altında ise istisna kapsamında kalıyor.

Sosyal medya içerik üreticilerinin kazançlarının vergilendirilmesiyle ilgili yazıldı çizildi, tebliğ çıkarıldı, usul ve esaslar belirlendi. Fakat işin sosyal güvenlik boyutu hala netleşmiş değil.

Youtuber, sosyal güvenlik hukukunda “kendi nam ve hesabına çalışanlar” kategorisinde değerlendiriliyor. Çünkü youtuber kendisiyle ilgili vergi süreçlerini yürütürken vergi mükellefi oluyor. Yıllık gelirinin istisnanın altında kalması veya kalmamasının önemi yok. Sonuçta vergi mükellefi ve yine sonuçta Bağ-Kur’lu oluyor.

Vergi mükellefiyetinden doğan Bağ-Kur yükümlülüğünde parasal bir sınır bulunmuyor. Yani elde edilen gelirden bağımsız olarak vergi mükellefi olan kişinin SSK ya da Emekli Sandığı yok ise veya bu kişi emekli değilse zorunlu olarak Bağ-Kur’lu.

Bağ-Kur zorunluluğu kişiye her ay prim ödeme zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Yani kazancım yok deseniz bile vergi mükellefi iseniz her ay 1.726 TL sosyal güvenlik borcunuz oluşuyor. Bu durum youtuberlar için de geçerli tabi ki.

Youtuber kavramı çok eski değil, bu işe gönül verenler de çok yaşlı değil. Çoğunluklu lise ve üniversite çağındaki gençler bu işlere çok meraklı. Hele bir de iş yaparak ünlenip üstüne para olunca tabi cazip geliyor.

Sosyal medyanın cazibesi kiminin cebini, kiminin hayalini süslüyor. Ama her halükarda bu işe gönül verip maliyenin kapısına gittiyseniz sonrasında sizi bir de Bağ-Kur sürprizi bekliyor.

Gençler demişken bu işi yapanlar arasında vefat eden anne veya babasında aylık alanlar da var. Hem de öğrenciliğinden dolayı alıyorlar bu aylıkları.

Öğrenci iken 4/1-a (SSK) kapsamında çalışanlar aylıkları 2018 yılında 5510 sayılı Kanuna eklenen cümle ile kesilmiyor. Fakat 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı olan yetimlerin aylıkları izleyen aydan kesiliyor.

Örneğin yetim aylığı alan Defne ile Burça aynı zamanda yükseköğrenimde öğrenci olsunlar. Her ikisi de videolar çekip sosyal medyada paylaşmayı seviyorlar.

Defne youtuber olmak istiyor. Maliyeye gidip istisna belgesini aldıktan sonraki ay Bağ-Kur’dan dolayı aylığı kesiliyor.

Burça ise hem kendi kanalı için hem de bir ajansla anlaşıp çekimler yapıyor. Ajans da ona 4/1-a (SSK) sigortalılığı başlatıyor. SSK, Bağ-Kur’u kesiyor. SSK esas alınıyor. İkisi de youtuber, ikisi de mükellef.

Defne Bağ-Kur yükümlüsü olduğu için aylığı kesilirken Burça 4/1-a (SSK) sigortalısı olarak okuduğu sürece 25 yaşını doldurana kadar aylık alıyor. Yıllık 880.000 TL’lik istisnayı aşsa bile

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor