Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Enes CEBESamet YEMİŞLİ
Enes CEBE/ Samet YEMİŞLİ
1010OKUNMA

Kazakistan Olaylarının Arkasındaki Sosyoekonomik Nedenler

Kazakistan’da 1 Ocak itibariyle gaz fiyatlarına yüzde 100 zam geldi. Bu doğrultuda 60 tenge olan gaz fiyatı 1 Ocak itibariyle 120 tengeye çıktı.

Bu olaydan sonra Kazakistan’ın Batı bölgesinde protestolar başladı. Özellikte protestocular hazar kıyılarında bulunan bir kent olan Aktau’da (Akdağ) yolları kapattı. 

Kazakistan için batı bölgesi, sosyoekonomik olarak ülkenin en gelişmiş yeridir. Bu bölge ile diğer bölgeler arasında gelir eşitsizliği çok yüksek boyutlara ulaşmıştır. Batı bölgesinde başlayan protestolar hükümet için ayrı bir önem arz ediyor çünkü hem gaz hem de petrol rezervleri bu konumda bulunuyor.

Yeni yıla kadar birçok üründe gerçekleşen zamların fitilini en son LPG gazına gelen zam ateşledi. Protestoların başlamasıyla hükümet bir adım atarak 120 tengeye çıkardığı gaz fiyatlarını 90 tengeye düşürme kararı aldı. Bazı bölgelerde 50 tengeye kadar fiyatlar düşürüldü. İşin ilginç tarafı protestoların az olduğu bölgelerde pek fazla değişiklik yapılmadı. Bu kararlardan sonra da protestolar azalmadı çünkü sorun sadece gaz değildi. En nihayetinde baskılara dayanamayan hükümet istifa etti. İstifa sonrası olaylar daha da karıştı.

GZT Muhabiri Nazgul Kanzheta’ya göre gaz fiyatlarındaki yükseliş buz dağının görünen kısmı. Halkın sokaklara dökülüp protestolara başlamasının ardında başka nedenler var;

  • Sosyal gruplar arasında çoklu gelir farklılıkları,
  • Yerel ve merkezi hükümet kurumlarının düşük yeterlilik düzeyi nedeniyle ülkenin verimsiz yönetimi,
  • Yoksulların sosyal güvenlik düzeyinin düşük olması,
  • Hükümete ve onun kamu idaresi kurumlarına olan güvenin zayıflaması.

Öte yandan Kanzheteya, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı;

Kazakistan’daki protestoların ana sebebi sadece gaz fiyatının yükselmesi değil. Orta Asya’nın en zengin petrol ülkesinde yaşamalarına rağmen, yüksek işsizlik ve refah seviyesinin düşüklüğü. Ardı ardına gelen zamlar da halkı sokaklara döktü.

Kazakistan İçişleri Bakanlığına göre Almatı, ülkede olayların en fazla yaşandığı yer.  Son durumda gıda temini için Almatı’da 2 büyük market açık ve Marketlerde silahlı muhafızlar asayişi sağlıyor.

Kazakistan’ın Önemi

  • Kazakistan, Bir Kuşak Bir Yol projesinin yol güzergahlarından birine ev sahipliği yapıyor.
  • Kazakistan, Rusya ve Çin ile en uzun sınırlara sahip ülke. (Hazar Koridoru hayati öneme sahip)
  • Kazakistan dünyadaki petrol rezervi sıralamasında 16, gaz rezervi sıralamasında 12. Sırada yer alıyor.
  • Ülke, kromit, volfram, kurşun, çinko, manganez, gümüş ve uranyum rezervlerinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. (Wikipedia)
  • Finans yahoo’dan alınan bilgilere göre Kazakistan, ABD ‘nin ardından kripto madenciliği endüstrinde ikinci konumda bulunuyor.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor