Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Samet YEMİŞLİ
Samet YEMİŞLİ
26906OKUNMA

İskânsız Binalarda Elektrik Faturası Mağduriyeti Oluşuyor

Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWh'e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh'ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulamaya girdi. Kamuoyunun artan tepkileri üzerine bu kota 210 kWh’e yükseltildi.

Kaçak Yapı ve İskânsız Bina (Ruhsatsız) Sayısı Oldukça Fazla!

TMMOB Kentleşme ve Yerel Yönetimler Çalışma Grubu’nun 2004 yılında yayınlanan makalesine göre Türkiye’deki kaçak bina oranı yüzde 38 olduğu belirtildi. (Planlama 2004/3)

Güncel olarak da Türkiye’de Sayıştay raporlarına göre kaçak ve iskansız bina oranı yüzde 60’dan fazla olduğu belirtiliyor. Aynı raporlara göre İstanbul’da yüzde 70, Ankara’da yüzde 40 ve İzmir’de yüzde 60 oranından kaçak yapı var. İmar barışlarının çokluğu kaçak yapılaşmada insanlara daha çok cesaret veriyor.

Beş Yıl İçinde Ruhsatı Alınmayan Yapılar Kaçak Statüsüne Giriyor!

Ev alma hayaliyle yaşayan on binlerce hane halkının temel aşamasından ya da yapım aşaması esnasında evi ya da diğer bir ifadeyle kat irtifaklı arsayı daha ucuza mal etmesi sebebiyle satın alıyor. Önden satılan yapıların tamamlanma oranı daha da düşük. Dolayısıyla iskânsız ev sayısı her gün artış gösteriyor. İskân sorunu her alanda ev sahiplerini zorluyor. Doğalgaz, elektrik ve su gibi birinci dereceden ihtiyaçların sağlanmasında bile sorunlar yaratıyor. Bu tarz yapılar 5 yıl içerisinde ruhsatları alınmadığı takdirde kaçak yapı statüsüne düşüyor.    

Müteahhit ve İnşaat Firmalarının Bitiremediği İnşaat Projelerinin Yükünü Ev Sahipleri Ödüyor!

İskânsız ya da kaçak yapılarda şantiye elektriği kullanılıyor. Sadece elektrik değil su ve doğalgaz için de aynı durum söz konusu. Örneğin 20 daireli bir apartmanda tek bir elektrik aboneliği bulunurken dairelerin süzme sayaç kullanarak tek bir fatura üzerinden kendi payını ödüyor. Büyük siteler de de aynı durum söz konusu.

Örneğini verdiğim apartmanın 20 dairesi ortalama 200 kWs elektrik tüketiminde bulunduğunda toplamda 4.000 kWs elektrik tüketmiş olacak. Tek bir aboneliği bulunan bu apartman doğal olarak 210 kWs’lik dilimi aşmış oluyor. Fatura kademeli birim fiyatı olan 2,06 ₺ (abonelik ticarethane olarak göründüğü durumda 1,89-2,01 ₺ değişkenlik gösteriyor) üzerinden 8.240 ₺ fatura gelecek ve ortalama 412 ₺ daire başı fiyat olacak.

Ancak evlerin kendi abonelikleri olsaydı bu rakam 5.480 ₺ olacaktı. Yani daire başına 274 ₺ gibi bir bedel ile karşılaşacaklardı. Yani ortalama olarak daire başı 138₺ fazladan elektrik ödeyecekler. Tabi bu tutarlar varsayım üzerinden her hane farklı tüketim oranına sahip olabilir ve kimi kendi kullanımına bağlı kademeyi aşabilir ya da altında kalabilir. Ancak ortadaki bu mağduriyet kaçınılmaz bir gerçek.

Yorumlar

  • A
    ALİ ERDEM KOYUNOĞLU
    ne yapabiliriz bunu çözme adına sosyal medyada gundem yapıp sayın RECEP TAYYİP ERDOĞANA DUYURABİLİSEK BUNU ÇEZEBİLİRİZ DAHA ONCE 2008 YILINDA ÇIKARTILAN BİR YASA İLE BUNU ÇÖZMÜŞ AYNI YASA 2022 YE KADAR UZATILIRSA PROBLEM ÇÖZULUR
  • m
    mustafa yalçın
    Evet Sorunumuz çözüldü sayacımız ayrıldı çok şükür fakat şimdi gelen faturalar baz alındığında geriye dönük 3/2 oranında fazla ödeme yapıldığı ortaya çıktı tamda pandemi döneminde yaşandı ve o ödemeleri yapabilmek için kimseye laf söz ettirmeden işime bakabilmek adına dünyanın borcuna kredisine girdim.geriye dönük hakkım varsa aramak isterim.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor