Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1323OKUNMA

İşçi Ücretinin Düşürülmesine Suskun Kalırsa

İşverenin işçinin ücretini tek taraflı düşürmesi çalışma koşullarında esaslı değişiklik anlamına gelmektedir.

Konuyla ilgili İş Kanununun 22. maddesi “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.” hükmünü amirdir.

İş Kanununun 22. maddesi, çalışma koşullarında esaslı değişikliğin işçinin kabulü ile yapılması düşüncesine dayalıdır.

Yargıtayca belirtildiği üzere, işçinin işverence tek taraflı olarak ücretinin düşürülmesi biçiminde yapılan değişikliğe karşı çıkmamış olması ve suskun kalması bu değişikliği kabul ettiği anlamına gelmez, aynı şekilde bordroların ihtirazi kayıtsız imzalanması ya da ücret düşürülmesi gerekçesi ile fesih yoluna gidilmemesi işçi aleyhine yorumlanamaz.

(Çelik, Caniklioğlu,Canbolat İş Hukuku Dersleri)
(Yargıtay 9 HD, 02.04.2014, E.2012/6260 K.2014/11165 Çalışma ve Toplum)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor