İnternet üzerinden takipçi ve beğeni satma durumunda vergi mükellefiyeti
Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu Nisan verilerine göre, Türkiye’nin 2024’te internette geçirdiği süreye bakıldığında günde 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada yer almıştır. Nüfusun yüzde 86,5’inin internet kullanıcısı, yüzde 93,8’inin mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu bildirmiştir.
2023 yılındaki rapora göre, dünya genelinde her hafta çevrimiçi satın alım yapan internet kullanıcıları incelendiğinde Türkiye’nin e-ticarette yüzde 64,6’lık oran ile dünyada 3. sırada yer almıştır.
Bu gelişmeler sonucunda internet üzerinden kazanılan gelirlerde çeşitlenmiştir. Bu gelirlerden birisi de internet üzerinden takipçi ve beğeni satma faaliyetidir. İnternet üzerinden takipçi ve beğeni satma faaliyeti ile ilgili olarak basit usulde mükellefiyet kaydı açılabilir mi?
Takipçi ve beğeni satış nasıl yapılır? Sorusu ilk olarak akla gelmektedir.
Sosyal medya ajansı olarak hizmet veren ve takipçi, beğeni, yorum satışı yapan firmalar bu konuda size yardımcı olmaktadır. Uygulama, insanlar sosyal medya ağları üzerinden farklı yöntemleri kullanarak para kazanmak için satın alıyor. Takipçi satış hizmetleri sunan platformlara üye olan kullanıcılar, kendi sosyal medya hesaplarındaki gerçek takipçileri, uygulama üzerinden başka hesaplar için satış yapabilmektedir. Burada asıl amaç, internet üzerinden takipçi ve beğeni satın alarak, sosyal medya hesaplarının görünürlüğünü artırma ve etkileşimini yükseltmektir.
İnternet üzerinden takipçi ve beğeni satma faaliyeti vergisel boyutu nasıl?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;
"Mevzuu" başlıklı 1 inci maddesinde, gerçek kişilerin gelirlerinin gelir vergisine tâbi bulunduğu, gelirin bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olduğu açıklamıştır.
Mezkûr Kanunun;
"Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37. maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu,
"Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38. maddesinde, bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahipler tarafından işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği; işletmeden çekilen değerlerin ise söz konusu farka ilave olunacağı,
"İşletme Hesabı Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 39. maddesinde ise işletme hesabı esasına göre ticari kazancın, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler arasındaki müspet fark olduğu, emtia alım ve satımı ile uğraşanlarda ticari kazancın bulunması için hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değerinin hasılata, hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değerinin ise giderlere ilave olunacağı,
"Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 46. maddesinde, 47 ve 48. maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı,
"Basit Usulün Hududu" başlıklı 51. maddesinde ise basit usulün hududu gösterilmiş olup mezkûr maddenin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde, her türlü ilan ve reklam işleriyleuğraşanların veya bu işlere tavassut edenlerin; (8) numaralı bendinde de tavassut işi yapanların basit usulden faydalanamayacakları,
"Gelirin Toplanması ve Beyan" başlıklı 85. maddesinde ise, mükelleflerin 193 sayılı Kanunun ikinci maddesinde yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verecekleri, bu Kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanmasının zorunlu olduğu, tacirlerle çiftçiler ve serbest meslek erbabının ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazanç temin etmemiş olsalar bile yıllık beyanname verecekleri hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümler ışığında, internet üzerinden takipçi ve beğeni satma faaliyeti neticesinde elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Yani internet üzerinden takipçi ve beğeni satma faaliyeti, ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutulması gereken söz konusu faaliyetin reklam ve aracılık işi kapsamında olduğu için kazancın bilanço esası veya işletme hesabı esasına göre tespit edilmesi ve yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Özetle, internet üzerinden takipçi ve beğeni satın almak, sosyal medya hesaplarının görünürlüğünü artırma ve etkileşimini yükseltme amacıyla sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu faaliyeti yapanlar, basit usulde mükellefiyet kaydı değil, bilanço esası veya işletme hesabı esasına göre mükellefiyet kaydı açtırmalı ve yıllık beyanname ile beyan etmesi gerekmektedir.
(1) https://sgb.uab.gov.tr/haberler/nufusumuzun-yuzde-86-5-i-cevrimici-yuzde-93-8-i-mobil
(2) Gelir Vergisi Kanunu, Kanun Numarası: 193, Kabul Tarihi: 31.12.1960, RG 06.01.1961/10700
(3) Sivas Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, 11665 Sayılı Özelge 10.05.2024 https://www.gib.gov.tr/node/177027/pdf