Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Hüsra YILDIRIMSeher YILMAZTÜRK
Hüsra YILDIRIM/ Seher YILMAZTÜRK
896OKUNMA

IMF Küresel Finansal İstikrar Raporu: “Politika Desteği Devam Etmeli”

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayında yayımlanan Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda, politika yapıcılarına destekleyici olmaya devam etmeleri yönünde çağrıda bulundu. Aynı zamanda, bu desteklemenin ülke koşullarına göre değerlendirilmesi gerektiğinden bahsetti.

Raporda politika yapıcılarının:

  • Likidite risklerine karşı dayanıklılığı arttırmak için yatırım fonlarındaki kırılganlıkların gelişmiş ihtiyatlı denetim yolu ile ele almasından,
  • Gelişmekte olan piyasalar ve sınır piyasalarının, dış finansman koşullarında sıkılaşma riskinde bulunduğunu ve kendilerini olası zararlardan kurtarmak için yapısal reformların uygulanmasından,
  • Orta vadeli finansal istikrar risklerini önlerken kısa vadeli desteği sürdürmek durumunda kaldığını, bu durumun kontrolsüz bırakılmasının da orta vadeli büyümeyi riske atacağı ve yapısal sorunlara dönüştürebileceğinden söz edildi.

Dijital dolarizasyonun ortaya çıkardığı zorlukları tersine çevirmek için para politikasının güçlendirilmesi ile birlikte merkez bankası bağımsızlığının ve sağlam mali pozisyonunun korunmasının gerekliliği vurgulandı. Ayrıca, döviz kullanımını caydırmak için yasal ve düzenleyici önlemler alınması gerektiği de belirtildi.

IMF, sürekli olarak düşük faiz oranlarının ve bol likiditenin olduğu mevcut ortamda, banka dışı finans kuruluşlarının (hayat sigortası şirketleri gibi) yatırım getirilerini artırmak amacı ile düşük kaliteli tahvillerdeki paylarını artırmasının finansal piyasalarda oynaklığa sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Pandemi sonrasında yatırımcı farkındalığının artması ile beraber sürdürülebilir fonlara ve iklim fonlarına geçişin arttığından bahsedildi. Politika yapıcıların yeşil ekonomiye geçişten kaynaklanan finansal istikrar risklerini azaltmak ve sürdürülebilir fon sektörünün büyümesini teşvik etmek için finansal düzenleme çerçevesinin önceliklendirilmesine dikkat çekildi.

Kripto Varlık Borsası İçin Ne Öneriliyor?

Raporda, kripto varlık borsasının, sınır ötesi operasyonları ile çeşitli operasyonel ve finansal riskler oluşturduğuna değinildi. Bu riskler karşısında yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin makro politikalarını güçlendirmesi ve merkez bankası dijital para birimleri çıkarılmasının faydaları ayrıca vurgulandı. Oluşan dijital dünyada sermaye akışı kısıtlamalarının yeniden gözden geçirilmesi ve sınır ötesi ödemelerin küresel olarak daha hızlı, ucuz, şeffaf ve kapsayıcı hale getirilmesi için politika yapıcıların iş birliği içerisinde çalışmaları gerektiği önerildi.

Yorumlar

  • F
    Furkan kamil akbaba
    Gerçekten bilgilendirici ve ince noktalara değinilmiş elinize sağlık

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor