Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

e-Dergilerimiz

1020OKUNMA

İktisadi Bakış Dergisi 3. Sayı

Vergilerle gelir elde etme (fiskal amaç) amacı ön planda olmakla beraber, gelir dağılımındaki eşitsizliği giderme gibi mali olmayan bir amaca da ulaşılır.

Ödeme gücüne göre vergileme, gelir dağılımında adaleti sağlayacak temel kriterdir. Servet, bir ödeme gücü göstergesidir. Serveti olan ile olmayanı birbirinden ayırabilmek için, hem servet sahipliği hem de servet transferi üzerinden vergi alınması, adil gelir ve servet dağılımı için gereklidir.

Ayrıca gelir dağılımı ile servet dağılımı arasında bir korelasyon vardır:

  • Servet, hem gelirden ortaya çıkan bir sızıntıdır hem de gelir yaratma özelliğine sahiptir.
  • Servet, gelir getirse de getirmese de sahibine gelecekteki işsizlik ya da hastalık olasılığına karşı güven duygusu verir.
  • Servet, sahibine sosyal mevki, ün ve prestij gibi faydalar sağlar. 

Gelir dağılımının adil hale getirilmesinde yol alamayan ülkeler, servet eşitsizlikleriyle mücadele etmek zorunda kalıyor. Üstelik ekonomik istikrarsızlıklar, salgın hastalıklar ve doğal afetlerle gelir ve servet eşitsizlikleri daha da büyüyor.

İşte tüm bu olağanüstü şartlar, her ne kadar olumsuz bir hava solutsa da bazı kesimler için eskiye göre daha güçlü bir yeniden yapılanma fırsatı sunuyor. COVID-19 pandemisi de bazı kesimler için yıkıcı sonuçlar yaratmaya devam ediyor ama umduğundan fazla gelir servet edinen kesimler de mevcut. Her iki kesim aynı toplumda, değişen ödeme güçleriyle bir aradalar.

Zengin ile yoksul arasındaki makasın açılması ve servetin belirli kesimlerin elinde toplanması, pandemiyle mücadelede alınan önlemlerin yarattığı iş-gelir kaybı, devletlerin artan sağlık harcamaları ve böyle bir pandemiye bozulan ekonomik göstergelerle yakalanan ülkeler, birer birer gelir kaynakları araştırmaya başlıyorlar. 2020 biterken önce Rusya ardından Arjantin, servet vergisi kanunu çıkardılar.