İhracat bedellerinin Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanma oranı %40’tan %30’a indirildi
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 7 Haziran 2024 tarih ve 3187388 sayılı yazısı ile 10 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, ihracat bedellerinin bankaya satış zorunluluğu oranı %40'tan %30'a düşürülmüştür.
Yukarda belirtilen yazı ile “Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir şeklinde değişmiştir.*
İhracatçı firmalarını 2022 yılı ocak ayından itibaren çok zorlayan, ihracat bedellerinin %40’ının Merkez Bankasına bozdurulma zorunluluğu %30 oranına indirilerek kısmen de olsa bir rahatlama getirilmiştir.
Ayrıca, aynı yazıda ihracatçılar için çok önemli düzenleme daha yapılmıştır. “Döviz olarak beyan edilen ihracat bedellerinin Türk Lirası olarak kabulü için GEÇİCİ MADDE 1 deki hüküm; Ukrayna ve Rusya’ya gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ihracat işlemleriyle ilgili olarak ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi Türk Lirası olarak da kabulü mümkündür” ibaresi eklenmiştir.
Bu hüküm ile de A.B.D. ve A.B. ülkelerinin özellikle Rusya’ya yapılacak ihracatları engelleyici yaptırımlarını aşmanın bir yolu açılmıştır. Daha önceden yapılan ihracat bedelleri “döviz“ olarak yapılmak zorunda olduğundan dolayı ihracat bedelleri tahsil süreci ilgili ülkeler tarafından takip edilmekte ve bazen de ihracat bedellerine el konulmaktaydı. Bu durumda da ilgili ihracatçı firmalar ve aracı bankalar özellikle A.B.D. tarafından cezalandırılmaktaydı.
Yayınlanan bu hüküm ile bundan sonra Rusya ve Ukrayna’ ya yapılacak ihracatlar TL olarak yapılabileceği gibi, ihracat bedellerini döviz olarak belirtilse bile TL olarak tahsil edilebilecektir.