Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
2803OKUNMA

Hizmetleri durdurulan Bağ-Kur EYT’lileri ne yapmalı?

Emeklilikte yaşa takılanlara verilen “yaş sınırı uygulanmayacak” müjdesi henüz kanunlaşmadı ama çok sayıda sigortalı emeklilik planlarını yapmaya başladı bile.

Açıklamada 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için işçi, esnaf ve memur ayrımı yapılmayacağı da yer alınca yaşa takılan Bağ-Kurluların durdurulan hizmetleri yeniden gündeme geldi.

Hizmet durdurması Bağ-Kur sigortalıları için geçici maddelerle getirilen bir uygulama. Uygulama ile geçici maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş Bağ-Kur borçları siliniyor/istenmiyor, primi ödenmemiş hizmetler ihya edilene kadar durduruluyor. Hizmet de yok borç da yok!

Hizmetin durdurulması borcu kaldırdığı gibi Bağ-Kur günlerini de kaldırdığı için son 3,5 yıl uygulaması lehine olan Bağ-Kurlular prim ödemedikleri için SSK’dan emekli olabiliyorlar.

Geçici maddelerle durdurulan hizmetler Bağ-Kur hizmetleri arasında görünmüyor. Bu nedenle hizmeti durdurulmuş Bağ-Kur’luların toplam süreleri 20 ya da 25 yılı bulamıyor. Bağ-Kur sigortalı 20 veya 25 yılı bulamadığı için de emekli olamıyor.

Durdurulan hizmetlerin yeniden sayılması talebine ise ihya adı veriliyor. Bağ-Kurlular durdurulan hizmetlerini yeniden canlandırmak isterlerse ilgili dönemin primlerini ödeyip hizmet kazanabiliyorlar. Bir nevi boşluk doldurma ama o dönemde Bağ-Kurlu olmak kaydıyla.

İhya talebi Sosyal Güvenlik Kurumu birimlerine yapılıyor. Talep ile Bağ-Kurlu durdurulan sürelerinin canlandırılmasını istiyor. Bu durumda durdurulan sürelerin tümünün primini ödemesi gerekiyor. Yani kısmi ihya yapamıyor.

Örneğin 18 yıl Bağ-Kur hizmeti olan kadın sigortalı için iki yıl hizmet yeterli iken bu kişinin 12 yılı durdurulmuşsa tamamını ödemesi gerekiyor. Kanun belli bir dönemi ödeme imkanı tanımıyor.

Ödemeler talep tarihindeki asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Tebligattan itibaren üç ay içerisinde ödeme yapılması gerekiyor.

Tebliğ edilen ihya tutarının üç ay içerisinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmiyor. Eksik ödeme yapılması halinde ödenmiş olan tutar sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ve prime ilişkin borcunun olmaması halinde faizsiz olarak iade ediliyor. Dolayısıyla prim borcu varsa iadeden önce onlar kesiliyor.

İhya ödemesinin tebliğ edilen tutar kadar olması halinde kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılıyor. O nedenle Bağ-Kur EYT’lilerinin emekli aylıklarının başlangıcı ihya ödemesini izleyen aydan başlayabiliyor.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor