Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Kemal OKTAR
Kemal OKTAR
1470OKUNMA

Hagi Watt’a Mektuplar-5

Sevgili Hagi Watt,

Bakıyorum da, ÖTV’ye ilgin günden güne artıyor. Mektubunda “Yahu nasıl bir vergiymiş bu” diyorsun. Valla yazmakla bitmez ÖTV’nin tuhaflıkları. İstersen geçen mektubumuzda bahsettiğimiz taşıt araçlarının vergilendirilmesiyle devam edelim.

Rahmetli Hocamız Prof. Dr. Şükrü Kızılot yıllar önce ilginç bir tespit yapmış ve “Araçların koltuk sayısı arttıkça ÖTV’si azalıyor” diye yazmıştı.

Gerçekten araçta seyahat edecek kişi sayısı ne kadar çok ise ÖTV o kadar azalıyor. Bu konuyu yolcu sayısı ve güncel ÖTV oranlarına göre aşağıdaki tabloda gösterebiliriz.

ARAÇ CİNSİYOLCU SAYISIÖTV ORANI
Yarış arabası1% 160
Spor otomobil2% 110
Otomobil4-5% 60
Panelvan5-8% 15
Minibüs10 – 15% 9
Midibüs16 – 25% 4
Otobüs26 ve üzeri% 1
Uçak124 – 354% 0,5
Gemi500 – 49000

İlginç bir korelasyon değil mi?

Galiba ÖTV toplu taşımayı özendiriyor diye içinden geçirmiş olmalısın. Ama en ucuz otomobilin vergi oranı %45 iken, özel helikopterin vergi oranının %0,5 (binde beş), süperlüks bir yatın vergisinin ise 0 (sıfır) olmasına ne diyeceksin?

En ucuz otomobilin ÖTV oranı %45 demiştik, bu vergi KDV’nin matrahına dahil olduğundan, en ucuz otomobil için en az % 71,1 oranında vergi ödüyoruz. Buna en az 861 lira olan MTV’yi de dahil edersen, ucuz bir arabadan alınan vergileri hesaplayabilirsin.

“Verginin vergisi olur mu, bizden başka vergiden vergi alan başka ülke var mı? şeklindeki itirazlarını duyar gibiyim.

Evet Hagi Watt’cığım, verginin vergisi oluyor. Bu sadece bize özgü bir uygulama değil, birçok ülke vergi matrahına başka vergileri de dahil ediyor.

Hatta Avrupa Birliğinin ortak KDV mevzuatı ilkelerini belirleyen 6. Konsey Direktifi, aynen bizde olduğu gibi KDV matrahına, teslim veya hizmet için hesaplanan diğer vergi, resim, harç, pay, fon gibi unsurların dahil edilmesi gerektiğini hükme bağlamış.

Öte yandan bu yeni bir uygulama değil. 1957 yılında yürürlüğe giren istihsal vergisinin matrahına da vergi ve resimler dahil ediliyordu. Aynı şekilde ithalde alınan istihsal vergisi de gümrük vergisi ve bu vergiyle birlikte hesaplanan belediye payı, gümrük idaresine ödenen başkaca vergi ve resimler ile mal gümrükten geçirilinceye kadar ödenen sair giderlerin üzerinden hesaplanıyordu.

Yani kulağa garip gelse de vergiden vergi alma uygulaması eskiden beri vardı.

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, “Koltuk arttıkça vergi azalıyor”, Hürriyet Gazetesi 3 Mart 2014

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor