Google tarafından ödenen reklam bedelinin vergilendirilmesi
Dijital ekonominin gelişmesiyle birlikte sunduğu hizmet çeşitleri de genişlemiştir. Dijital ortamda sunulan hizmetlerin artması sonucunda tüketicilerin bu alana daha yoğun ilgi göstermeleriyle birlikte, internet ortamında sunulan reklam hizmetleri önemli hale gelmiştir. Bu kapsamda internet ortamında sunulan reklam hizmetlerinden elde edilen gelirlerin tespit edilmesi ve vergilendirilme yetkisinin hangi ülkede olduğunun belirlenebilmesi için uluslararası alanda birtakım düzenlemeler yapılmıştır. İnternet reklamcılığının vergilendirilmesi açısından internet sunucusu nerede ise işyeri orası kabul edilmektedir.
İnternet reklamları çeşitleri; arama motoru reklamları (Google, Yandex, Bing, Baidu, Yahoo vb.), e-posta (e-mail) reklamları (Yandex Mail ve Gmail) ve sosyal medya reklamları (YouTube, Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter ve Skype vb.) yer almaktadır.
Google tarafından ödenen reklam bedeli, Gelir ve Katma Değer Vergisinden (KDV) yönünden nasıl değerlendirilir?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Sosyal İçerik Üreticiliği İle Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası" başlıklı mükerrer 20/B maddesine yönünden;
“İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.
Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.
Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde ise "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.” İfadesi yer almaktadır.
12/1/2022 tarihli ve 31717 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesine göre; “…d) Sosyal içerik üreticisi: Sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla; herhangi bir konuya ilişkin paylaşımlar yapmak suretiyle tanıtım ve tavsiyede bulunarak bir ürün ya da hizmetin satın alınması için diğer kullanıcıları etkilemek suretiyle gelir elde edenler ile paylaşımlarının izlenmesi sayesinde reklam gelirlerinden pay alan başta olmak üzere içerik üreticiliği faaliyeti sonucu her türlü gelir elde eden gerçek kişiyi,…” şeklinde tanımlanmaktadır.
İstisnadan faydalanabilecekler ve faydalanma şartlarında özellik arz eden konular şunlardır:
- İstisnadan, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir.
- Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için mezkûr istisna hükümleri uygulanmayacaktır.
Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesinde yer alan sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasından, sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticileri faydalanabilmekte olup, internet sitesinde yayımlanan Google Adsense reklamlarından dolayı Google firması tarafından yapılan ödemeler için mükerrer 20/B maddesindeki istisna hükümlerinden faydalanamaz. Google firması tarafından yapılan ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir. Mezkûr Kanunun “Gelirin Toplanması ve Beyan” başlıklı 85 inci maddesi uyarınca ilgili dönemlere ait yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
“1/1 inci maddesinde, Türkiye'deki ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,
17/4-a maddesinde, Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaf ile kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler ile aynı Kanunun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetlerin KDV'den istisna olduğu” hükümleri yer almaktadır.
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz.
Buna göre, internet sitesinde yayımlanan Google Adsense reklamlarından dolayı Google firması tarafından yapılan ödemeler Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında olmadığından dolayı söz konusu ödemeler de 3065 sayılı Kanunun 17/4-a maddesine göre KDV'den istisna kapsamında değildir. Bu hizmet bedelleri üzerinden genel hükümlere göre KDV hesaplanması gerekmektedir.
Özetle, internet sitesi alanında yayınlanan reklamlardan dolayı Google firması tarafından yapılan ödemeler Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç olarak değerlendirilmekte ve sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğindeki kazanç istisnasından faydalanamamaktadır. Bu nedenle, hizmet bedelleri üzerinden genel hükümlere göre KDV hesaplanması gerekmektedir.
(1) AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, 35692 Sayılı Özelge 23.08.2022 https://www.gib.gov.tr/gibmevzuat
(2) Gelir Vergisi Genel Tebliği(Seri No: 318).
(3) Gelir Vergisi Kanunu, Kanun Numarası: 193, Kabul Tarihi: 31.12.1960, RG 06.01.1961/10700
(4) Katma Değer Vergisi Kanunu, Kanun Numarası: 3065, Kabul Tarihi: 25.10.1984, RG 02.11.1984/18563