E-ticarette kargo ve lojistik işletmelerinin önemi ve 464 VUK Genel Tebliği kapsamında değerlendirilmesi
E-ticaret şirketleri için kargo ve lojistik şirketleri çok önemlidir. Çünkü şirketin itibarı ve müşteri deneyimini doğrudan etkiler, yanlış bir kargo şirketi seçimi de ürünlerin geç ulaşması veya hasarlı bir şekilde teslim edilmesi sonucunda müşterinin bir daha tercih etmemesine neden olmaktadır.
E-ticaretin birinci kuralı iyi bir kargo şirketi ile çalışmaktadır. Ürünlerin sevk etme e-ticaretin en önemli aşamasıdır. E-ticaret şirketin ne kadar iyi olursa olsun, doğru dağıtım ağı olmazsa başarısızlık kaçınılmaz olmaktadır.
İyi bir kargo şirketi demek; hızlı ve hasarsız teslim, müşteriler ilgili şubeyi aradığında telefonların açılması, iade aşamasında sorun oluşmamasıdır. Ayrıca kargo şirketinin güvenilir olması demektir.
Kısacası doğru kargo şirketi seçimi, e-ticaret şirketlerinin başarısı için kritik bir yere sahiptir.
E-ticaret gerek dünyada gerekse ülkemizde hacim ve işlem sayısı olarak yıldan yıla sürekli artışı göstermektedir. E-ticaret ekosisteminin önemli paydaşlarından bir olan kargo ve lojistik işletmeleri, “Gelir İdaresi Başkanlığı'na Düzenli Olarak Bilgi Verme Zorunluluğu” kapsamına alınmıştır.
24 Aralık 2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 464 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik ticaret faaliyetlerinin izlenmesi çalışmaları kapsamında belli mükellef gruplarına sürekli bilgi verme ve internetten satış yapan mükellefler için e-Arşiv fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilmesine ilişkin yeni düzenlemeler yapmış ve ilave yükümlülükler getirmiştir.
464 sıra no.lu VUK Genel Tebliği kapsamında bilgi vermesi gerekenlerden biri de kargo ve lojistik işletmeleridir.
Tebliğe göre, kargo ve lojistik işletmelerinin 11 Haziran 2009 tarih ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca M1, M2 ve M3 yetki belgesi olması gerekmektedir.
M türü yetki belgesi, yetki belgeleri - eşya taşımacılığı yetki belgesi türlerine göre; tarifeli olarak ticari amaçla kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. M1 yetki belgesi: İl içi kargo işletmeciliği yapacaklara verilmektedir. M2 yetki belgesi: Yurtiçi kargo işletmeciliği yapacaklara verilmektedir. M3 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi kargo işletmeciliği yapacaklara verilmektedir.
M1, M2 ve M3 yetki belgesi olan Kargo ve Lojistik İşletmeleri, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirdikleri kargo teslimleri ile ilgili olarak;
- “ Göndericinin ad soyad/unvan ve TCKN/VKN bilgileri ile adres bilgilerini, aracı hizmet sağlayıcılar tarafından yapılan gönderimlerde gönderici bilgileri yanında aracı hizmet sağlayıcının da ad soyad/unvan ve TCKN/VKN bilgilerini,
- Gönderici bazında teslim edilen toplam gönderi adedini, (Başkanlık tarafından belirlenecek adedin üzerindeki gönderi sayıları bildirilecektir.)
- Gönderici bazında kapıda ödeme yapılan toplam gönderi adedini, ödeme şeklini ve toplam ödeme tutarlarını,”
Kargo ve Lojistik İşletmeleri, 464 sıra no.lu VUK Genel Tebliğinin 4. bölümünde açıklanan yöntemle elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'na sistemine bu bilgileri ileteceklerdir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, idaresinde veya sermayesinde kamu payı bulunan kurumlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve diplomatik misyonlar adına yapılan kargo teslimlerine ait bilgiler iletilmeyecektir.
Dikkat edilmesi gereken husus ise, kargo ve lojistik işletmeleri ticari nitelikteki gönderileri Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu tevsik edici belgeler ile birlikte kabul edecekler ve taşıma esnasında istenildiğinde ibraz edilecek şekilde gönderiye ekleyeceklerdir.
Kargo ve lojistik işletmeleri, gerçekleştirmiş oldukları işlemleri belirlenmiş format, standart ve iletim yöntemine uygun olarak verilerini BTRANS sistemi üzerinden göndermesi gerekir. Verilerin aylık olarak iletilmesi zorunludur. Bir aya ait bilgilerin, takip eden ayın son günü saat 24:00’e kadar iletilmesi gerekmektedir.
Özetle, e-ticaret sektörünün önemli paydaşlarından biri olan kargo ve lojistik işletmelerinin gerçekleştirmiş oldukları işlemleri aylık olarak BTRANS sistemi üzerinden göndermesi gerekmektedir.
(1) https://istanbul.uab.gov.tr/yetki-belgeleri-esya-tasimaciligi-yetki-belgesi-turleri
(2) https://www.eticaret.gov.tr/istatistikler
(3) 464 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ