Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

2589OKUNMA

Dunning-Kruger Sendromu

Dunning-Kruger Sendromu

(Fotoğraf: Masum Robot)

Eskiden cahillik fazlaydı; şimdi daha fazla…
Fakir Baykurt

Bilgi sahibi veya bilgili olmak erdemli bir davranış değildir. Çünkü bilgi hayatın her evresinde yer alan ve işlerimizi kolaylaştıran bir nimettir. Bundan ötürü insanın bilgili olması olağandır; bilgili olması onu erdemli kılmaz.  Hülasa, bir hayvanın bilgi sahibi olması belki onu erdemli kılar fakat insan zaten bilgili olması gerekir.

Kısa bir girizgâh yaptıktan sonra ABD’li iki  psikiyatri uzmanı tarafından ortaya atılan Dunnig-Kruger Sendrom’unu ele alalım.

Dunning-Kruger Sendromu

SunSavunma

“Cehalet,  gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.” (Dunning, 1999). Bu iki psikiyatri uzmanına göre vasıfsız olan insanlar, vasıfsızlığını fark etmezler. Bundan ötürü herkesi kendileri gibi görürler. Astarları, yüzlerinden daha pahalı olduğu için mübalağaya çok yatkın olurlar. Vasıflı insanlara karşı kötü gözle baktıkları için onların uzmanlık alanına saygı ve ilgi göstermezler.

Sendromu özetlersek: Daha az bilgi sahibi olan kişilerin, çok daha fazla bilgi sahibi olan kişilerden daha fazla bilgi bildiklerini sanmaları durumuna denir.

Kanaviçe

DUNNING-KRUGER SENDROMU VE ÖZNEL DEĞERLENDİRMELER Doç. Dr. Sibel SOMYÜREK 2018.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor