Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Seher YILMAZTÜRK
Seher YILMAZTÜRK
1349OKUNMA

Dr. Numan Emre Ergin Enflasyon Muhasebesini VergiAlgı’ya Değerlendirdi

 TÜİK’in açıkladığı Kasım ayına ait Üretici Fiyat Endeksiyle birlikte akıllarda, “Enflasyon Muhasebesi yöntemi tekrar uygulanır mı?” sorusu canlandı.

17 yıl önce ilk ve son kez uygulanan enflasyon muhasebesini Dr. Numan Emre Ergin, Nazmi Karyağdı’nın moderasyonu üstlendiği programda VergiAlgı Youtube kanalına değerlendirdi.

Enflasyon Muhasebesi nedir, neden uygulanır, kimleri kapsıyor?

Enflasyon muhasebesinin literatürde daha çok hiperenflasyonun yaşandığı ülkelerde uygulanan bir yöntem olduğunu belirten Dr. Numan Emre Ergin, işletmelerin, mali tablolarını tarihi değerleri ile gösterdiğini ve yüksek oranda enflasyon görülen ülkelerde bu tarihi değerlerin zaman içerisinde enflasyon karşısında erimemesi ve kayba uğranan değerlerinin geri getirilmesi amacı ile enflasyon düzeltmesi yöntemi uygulandığını ifade etti.

Kapsama girecek mükelleflerin kimler olacağı ve düzeltmenin nasıl yapılması gerektiği konusunda idarenin tebliğ veya sirküler bazında açıklama yapmasının gerekli olacağının altını çizen Ergin “Resmi olarak, 3 Ocak 2022 tarihinde, Aralık ayına ilişkin ÜFE rakamı açıklandıktan ve enflasyon düzenlemesinin kesinleştiği ilan edildikten sonra açıklama yapılacağını düşünüyorum” dedi.

Daha çok hiperenflasyonun yaşandığı ülkelerde uygulanan bu yöntem neden şimdi gündeme geldi?

Ergin, enflasyon muhasebesinin uygulanabilmesi için VUK m.298’e göre üç şartın mevcut olduğunu ve güncel periyotta bu üç şartın da sağlandığını söyledi ve devam etti: “Aralık 2018 ÜFE endeksini referans aldığımızda Kasım 2021 ÜFE endeks artışı %103, Aralık 2020 ÜFE endeksini referans aldığımızda Kasım 2021 ÜFE endeks artışı %51 olarak gerçekleşti. Bu durumda iki şart da sağlanmış bulunuyor. Aralık ayında açıklanacak endeks negatif olmaz ise, ki bu olasılık imkânsız görünüyor, 2021 yılı itibarı ile eğer bir yasal değişiklik yapılmaması durumunda kesin olarak enflasyon düzeltmesine gireceğiz. Ayrıca, kanunda cumhurbaşkanına mevcut oranları son 3 senelik yurtiçi ÜFE endeksi artışı için %35’e indirme imkânı ve son 1 yıllık ÜFE endeksi için %25’e artırma yetkisi verildi, bu oranlar uygulamaya koyulsa bile şartların geçerliği sürüyor.”

Moderatör Nazmi Karyağdı da UFRS madde 29’a atıfta bulunarak sadece rakamsal ÜFE oranlarının değil, UFRS m.29’da yazılı diğer şartların da gerçekleştiğini hatırlattı.

7326 ve 7338 sayılı Kanun’dan yararlanarak değerleme sonucunda %2 oranında vergi ödemesi yapanlar ne olacak?

Eski Hesap Uzmanı Numan Emre Ergin, 7326 ve 7338 sayılı Kanun’dan yararlanıp değerleme sonucunda %2 oranında vergi ödeyenler için hukuken yapılacak pek bir şeyin olmadığını 7326 ve 7338 sayılı Kanunlarındaki Yeniden Değerleme uygulamasının mükelleflere tanınan ihtiyari bir hak olduğunu söyledi. 7338 sayılı Kanun’a başvuru süresi henüz bitmediğinden idareye başvuru yapılması durumunda, ret alınsa dahi, küçük bir ihtimal de olsa hukuki altyapı da sağlanıp yargı yoluna gidilebileceğini aktardı.

Hukukçu Ergin, bu durumun mükellefler arası adaletsizliğe yol açtığını ve devletin kanuni düzenleme ile yeniden değerleme yöntemi dolayısıyla ödenmiş olan %2 oranındaki vergilerin gelecekteki vergi borçlarından mahsup edilme yolu ile iade edilmesinin gerektiğini vurguladı.

Önümüzdeki dönemlerde mükellefleri neler bekliyor?

 31 Aralık 2021’de, 7338 sayılı kanuna göre son 4. Geçici Vergi Beyannamesi döneminde, ilgili şartlar sağlanmış olursa enflasyon muhasebesinin uygulanacağını söyleyen Ergin, “2021 yılında şartların oluştuğu varsayımıyla ilk düzeltmeyi yapacağız, ortaya çıkan kar vergilendirilmeyecek, zarar da gelecek yıllara taşınan bir zarar olmayacak. Bilançonun özkaynaklarında artı veya eksi bir unsur olarak kalacak” dedi.

Mükellefler nelere dikkat etmeli?

Dr. Numan Emre Ergin mükelleflere, TÜİK verileri ile Gelir İdaresi’ni yakinen takip etmelerini ve vergi danışmanları, yeminli mali müşavirleri veya serbest muhasebeci mali müşavirleri ile iletişimde kalmalarını tavsiye etti.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor