Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Samet DOĞAN
Samet DOĞAN
1506OKUNMA

Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran VergiAlgı Youtube Kanalının Konuğu Oldu

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Zahide Ayyıldız Onaran VergiAlgı Youtube kanalında İktisadi Bakış programının konuğu oldu. Gönüllü Genç Ekonomi Gazetecilerinden Seday Bulut’un moderatörlüğünde gerçekleşen “Ekonomiyi Fark Etmek” başlıklı panel yaklaşık iki saat boyunca izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

“Kadın ve erkek ilişkisi ile ekonomi politikaları arasında benzerlik var mı?”

Ekonomi politikalarıyla kadın-erkek ilişkisinin benzerliklerini insan vücudu üzerinden anlatan Doç. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran, ekonomi politikaları ile kadın-erkek ilişkisinin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı ve bu konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Neden para ve maliye politikalarından bu kadar bol miktarda söz ediyoruz biliyor musunuz? Çünkü maliye, para ve ekonomi politikası burada yer alıyor. Neden kadın ve erkekten bu kadar çok fazla söz ediyoruz biliyor musunuz? Çünkü kadın ve erkek de bu sistemde yer alıyor” diyerek birbirinden bağımsız hareket etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı. Sözlerinin devamında ise nasıl bir insanın tek eliyle alkış yapması mümkün değilse tek başına bir şey yapamaz ise bunlar bir bütün halinde hareket etmek zorunda.” 

“Para ve Maliye politikalarının amacı nedir ve neden ortak çalışmalı?”

İktisat ve maliye politikalarının hedeflerinden bahseden ve bu politikaların aynı doğrultuda ele alınması gerektiğini ifade eden Ayyıldız Onaran, fiyat istikrarının bağımsız bir merkez bankası ve para politikası ile gerçekleşeceğini söyledi. Diğer yandan maliye politikasının, reel sektörde ve adil gelir dağılımını sağlamada önemli olduğunu belirtti. Onaran, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Ülkenin toplam istikrarından bahsediyorsak bu hedef ve amaçlarının yerine getirilmesi gerekiyor. O yüzden de istikrarlı bir ülke olmak için bunların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Maliye ve para politikaları ortak, etkin ve bağımsız bir şekilde çalışmadığı takdirde sorunlara yol açacaktır. Para ve maliye politikası; gelir, faiz, yatırım ve tüketimi etkiliyor.”

“Sağlık ekonomisi ve sosyal sağlık sistemi neden bu kadar önemli?”

Doç Dr, Zahide Onaran, bir toplumun ekonomik büyüme, verimlilik, üretim ve demokrasi kavramlarının aynı zamanda sağlık sistemi ile alakalı olduğunu ifade etti. Onaran, sağlık sistemini oluşturamayan ülkelerde insanların adapte olamaması, üretime katılamaması ve haklarını alamaması gibi sorunların demokrasi, ekonomik büyüme ve verimliliği olumsuz etkilediğini söyledi.

Sağlık sistemi ve sosyal sağlığın ne kadar önemli olduğunun pandemi nedeniyle bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Onaran, Türkiye’nin sağlık sistemi açısından bir nebze daha iyi olduğunu aktarırken, dünyada bulunan sağlık sistemi için ise şu ifadelere yer verdi “Dünyada kapitalist sağlık sistemi var. Diğer taraflarda parayla satın alınmış sigortayla güvence altına alınmış sağlık sistemleri var. Gelişmiş ülkelerin pandemide yaşamış olduğu sıkıntıda sağlığı nerede konumlandırdığı ile alakalı”.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor