Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Bülent TAŞNazmi KARYAĞDI
Bülent TAŞ/ Nazmi KARYAĞDI
2187OKUNMA

Damga Vergisi Yükü Hafifledi!

VERGİALGI’da yayınlanan yazılarımızda ekonomi, maliye ve vergi dünyasında meydana gelen gelişmeleri ve ihtiyaçları ele almaya çalışıyoruz. Bazı yazılarımızda iyileştirmeye açık konuları çözüm önerilerimizle ele alırken bazı yazılarımızda da yeni düzenlemeleri ve gelişmeleri okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Girişimciler üzerindeki mali ve bürokratik yükümlülüklerin hafifletilmesi amacıyla kaleme aldığımız konuların hayata geçtiğini görmek bizler için memnuniyet verici bir durum.
İşte bu yazımız tam da bu tür önerilerimizle örtüşen bir düzenlemeyle ilgili.

Türkiye Büyük Millet Meclis’inde yasalaşarak geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yer alan damga vergisiyle ilgili iyileştirmeler yazımızın konusunu oluşturuyor.

İşte işletmelerin damga vergisi yükünü hafifleten düzenlemeler;

İşletmeler üzerinde ciddi bir mali yük oluşturan damga vergisi alanında neler getiriliyor, gelin birlikte inceleyelim.

  • Mevcut durumda eğer bir sözleşme birden fazla nüsha halinde düzenlenmişse her bir nüshadan vergi bir kez daha alınıyordu. Yani bir sözleşme dört nüsha düzenlenmişse aynı vergi dört kez ödenmek durumundaydı. Yeni düzenleme ile birden fazla nüsha düzenlenen sözleşmelerde tek nüsha üzerinden damga vergisi ödenmesi hususunda düzenleme yapılıyor.
  • Bir sözleşmede birden fazla kefil veya garantör bulunması durumunda her bir kefil veya garantör için damga vergisi hesaplanmaktayken, bundan sonra yalnız bir kefalet ve bir garanti taahhüdü için damga vergisi alınacak.
  • Bir sözleşmede birbirine bağlı ve bir asıldan doğma akit ve işlemlerin bir kağıtta toplanması halinde, bunlar arasında en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem hangisi ise onun üzerinden damga vergisi ödenmekteydi. Yapılan yeni düzenlemeye göre sözleşmeye yaptırım unsuru (cezai şart) olarak konulan pey akçesi (bağlanma parası), cayma tazminatı, ücret kesintisi, vb. gibi taahhütlerin üzerinden damga vergisi alınmayacak. Bu yaptırımlar ancak başlı başına bir sözleşmeye konu edilecek olurlarsa damga vergisinin konusuna girecekler.
  • Gündelik uygulamada damga vergisine tabi kağıtlar üzerinden ödenecek vergi tutarında azami bir sınır bulunuyor. 2016 yılında bu sınır 1.797.117,30 lira. Yeni düzenleme uyarınca azami tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulan sözleşmelerde daha sonra bir bedel artırımı sözkonusu olursa artan bedel üzerinden damga vergisi hesaplanmayacak.
  • Halen Bakanlar Kurulu’na tanınmış olan, sermaye piyasası mevzuatına göre düzenlenen kağıtlara sıfır nispetinde damga vergisi uygulanmasına ilişkin yetki, bankacılık mevzuatına ilişkin düzenlenen kağıtlara da uygulanacak şekilde genişletiliyor.
  • Damga vergisine tabi kağıtları gösteren (I) sayılı listeye 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen;
    1. Taksitle satış sözleşmeleri                                                                       
    2. Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri                                                       
    3. Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri                                
    4. Paket tur sözleşmeleri                                                                              
    5. Abonelik sözleşmeleri
    6. Mesafeli satış sözleşmeleri de

eklenmektedir.

Aslında bu sözleşmeler spesifik olarak sayılmamış olsalar da “Sözleşmeler” başlığı altında damga vergisine tabi tutulmaktaydılar. Yeni düzenlemede bu sözleşmeler tek tek sayılmak suretiyle her bir sözleşme türü itibariyle damga vergisi oranının Bakanlar Kurulu kararı ile farklılaştırılabilmesine imkân sağlanıyor.

VERGİALGI’da 25 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan “Abonelik Sözleşmeleri ve Damga Vergisi Yükü” başlıklı yazımızda; bankaların vermiş oldukları finansman hizmetleri ile ilgili kağıtlarda olduğu gibi kanun ile yazılı ve imzalı olarak yapılması zorunlu kılınmış olan abonelik sözleşmeleri ve bunlarla ilgili taahhütnamelerde de damga vergisi istisnasını getirilmesinin abonelik maliyetlerinde önemli bir rahatlama sağlayacağı ve o günlerde gündemde olan torba kanun hazırlıklarında bu hususunda değerlendirileceğini umut ettiğimizi ifade etmiştik.

Bu çerçevede Bakanlar Kurulu’na verilen oran farklılaştırma yetkisinin önerimizle ilgili önemli bir düzenleme olduğuna inanıyoruz.

  • İşletmeleri olumsuz yönde etkileyen, vergi dairesi ile işletmeler arasında hukuki uyuşmazlıklara yol açan Kamu İhale Kanununa tabi ihalelerde ihale kararının iptal edilmesi durumunda ihale kararına ilişkin daha önce ödenmiş olan damga vergisinin ilgilisine iade edilmemesine ilişkin uygulamalara son veriliyor. Yapılan düzenleme ile ihalenin KİK ya da yargı tarafından iptal edilmesi durumunda ihale kararına ilişkin ödenen damga vergisinin iadesine imkan sağlanıyor.
  • Vergi mükelleflerinin vergiye gönüllü uyumu sağlamak amacıyla kendiliklerinden verdikleri düzeltme beyannameleri üzerinden damga vergisi ödenirken bundan sonra bu beyannameler damga vergisinin konusu dışına çıkarılıyor.
  • Yapılan düzenlemeyle damga vergisinde istisnaların kapsamı genişletiliyor. Okuyucularımızı ilgilendireceğini düşündüğümüz bazı istisnalar şunlar:
    • Okul idareleri ile veliler veya öğrencilerin karşılıklı hak ve menfaatlerini düzenleyen kağıtlar,
    • Resmi dairelerce yurtdışında gönderilen kişiler adına yurtdışında bulunan eğitim ve öğretim kurumları ile sağlık kurumlarına veya bu kurumlara ödenmek üzere ilgili kişilere yapılan ödemelere ilişkin düzenlenen kağıtlar,
    • Yatırım teşvik kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlene kağıtlar, gayri maddi hakların kiralanmasına ve satın alınmasına ilişkin kağıtlar ile belge kapsamındaki sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik kağıtlar,
    • 6493 sayılı Kanun kapsamında ödeme hizmeti sağlayıcı olarak tanımlanan bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları ile ödeme hizmeti kullanıcıları arasında bir defaya mahsus ödeme işlemi için düzenlenen tek seferlik ödeme sözleşmeleri,
    • Ülkemizin uluslararası rekabet gücünü artırtabilmek için, Para-Kredi vew Koordinasyon Kurulu kararları çerçevesinde teşvik edilen, ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurtdışında yerleşik şirketlerin satın alınması ile bu alımlara yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmeti alımına ilişkin düzenlene kağıtlar…

Özetle belirtmek gerekirse, damga vergisinde yapılan yasal düzenlemeler işletmelerin ticari hayat içinde katlandıkları mali yük ile vergiye gönüllü uyum sağlamanın ortaya çıkardığı maliyeti önemli bir şekilde azaltıyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için damga vergisi alanında ciddi bir adım atılmış oluyor.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor