Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Esin KOYUNCU
Esin KOYUNCU
703OKUNMA

Borsa İstanbul ilgi odağı olmaya devam ediyor

2022’de Türkiye, ekonomik aktivite zorluğu açısından kayda değer gelişmelere tanıklık etti. Kuvvetli bir yatırım alternatifi olan Borsa yatırımında birçok açıdan rekorlarını tazelediği bir yılı geride bıraktık.

Borsa İstanbul ilgi odağı olmaya devam ediyor

Pay senedi piyasa değeri yılbaşından bu yana yüze 181 artışla, 6 Trilyon 123 Milyar TL’ye ulaştı.  Yılbaşından bu yana 3.94 Trilyon ₺ piyasa değeri artışı kaydedildi. Yıl sonu itibariyle ise aylık 804 Milyar ₺ piyasa değeri artışı gerçekleşirken aylık artış oranı %15 oldu.

Borsa İstanbul ilgi odağı olmaya devam ediyor

Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana yüzde 49 artışla, 1 milyon 156 bin 151 yatırımcı kazanımıyla; Aralık ayı itibariyle ise 570 bin 138 yatırımcı kazanımıyla 3 Milyon 523 bin yatırımcıya ulaştı.

Borsa İstanbul ilgi odağı olmaya devam ediyor

Bu rakamlarda büyük oranda 2022 yılında gerçekleştirilen halka arzların da katkısı bulunmaktadır.

2022 yılında tam 44 halka arza onay verilmiştir. Onaylanan halka arzların toplamı 23.503183.223,50₺’dir.

2022 yılında işlem görmeye başlayan 38 halka arzın ortalama yükseliş oranı %261 olarak gerçekleşirken, yatırımcı popülasyonu ve endeks üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçektir.

Borsa İstanbul ilgi odağı olmaya devam ediyor

Salgın öncesinde de borsada 60 bin civarında olan 15-34 yaş aralığındaki yatırımcı sayısı, Kasım ayı sonunda 640 bine dayanmış durumda. Buradan hareketle genç kesimin Borsa İstanbul’un cazibesine kapıldığına tanıklık etmekteyiz.

Söz konusu durum hem sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğini arttırma talebine hem de kalıcı yatırımcı ekosisteminin oluşmasına büyük katkı sunmaktadır.

Bireyler enflasyona karşı mücadelede çareyi Borsa İstanbul’da buldu

Son dönemin en önemli iki değişkeni olan enflasyon ve döviz kuru bu sarmallarını önümüzdeki yıllarda da göstermeye aday gözükmektedir. Bu durum hem ülkenin hem de bireylerin mali sağlığında bozulmalara yol açmaktadır. Hal böyleyken bireyler de ek gelir yaratmak adına alternatif yollar aramaya koyuldular. Risk algısı yüksek olan bireyler borsaya yönelirken, risk algısı düşük olan bireyler döviz kuru beklentileri sebebiyle gündemde olan Kur Korumalı Mevduata yönelmişlerdir.

Enflasyonun yıllık olarak TUİK verilerine göre %64,27, ENAG verilerine göre ise %137,55 arttığı bir dönemde BIST100 endeksi yatırımcılarına %196 getiri sağladı. En çok işlem gören enstrümanlar sırasıyla hisse senetleri, vadeli işlemler, fonlar oldu. Sektör bazında endekse üzerinde pozitif etkisi en yüksek olan sektör %537 ile ulaştırma olurken, Enerji %380, Madencilik %297, Bankacılık ve Holding %217 ve Otomotiv sektörü ise %196 oranla yükselişi takip etti.

Doğru ürünlere, doğru zamanlarda disiplinli yatırım stratejisi oluşturan yatırımcılar kayda değer birikimler elde ettiler. Durumun bilincinde olan yatırımcılar finansal okuryazarlığa evrilerek finansal sağlığını korudu. Riskini ve yönetemeyen yatırımcılar ise ya halka arzları değerlendirdi ya da risksiz yatırım ürünlerine yöneldiler. Söz konusu durum, sermaye piyasalarının gelişmesi, ölçeği küçük yatırımcının korunması ve tabana yayılması, çeşitliliğin artması konusunda büyük öneme sahiptir.

(1) mkk.com.tr
(2) vap.org.tr
(3) ENAG

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor