Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Furkan Musa DOĞAN
Furkan Musa DOĞAN
1787OKUNMA

Beyni elma gibi ortadan ikiye ayırırsak ne olur?

(…) Zira eyleme dönüşmeyen farkındalık, pişmanlıktır.
S
inan Sanan

İnsan beyni, dünyada bulunan okyanuslar gibi keşfedilmeyen yanları mevcuttur. Vücutta bulunan kasların harekete geçmesi ile çalışan bu organ insanın düşünmesine, eylemde bulunmasına, hafızasını kontrol etmesine yarayan dahili bir hafıza kartı gibidir. Depolanan bilgileri belirli hücre kategorilerine ayırarak yeri geldiğinde kullanılmasını sağlar. Örneğin çocukluk çağlarımızda ebeveynlerimiz sobayı göstererek “ÇIŞ-ÇIŞ! Elin yanar bunu dokunma!” diye bizlere deneyimlerini paylaşır fakat bu uyarıyı pek de dinlememişizdir. Sobayı elimizle temasa geçirdiğimizde sıcak olduğunu o zaman daha iyi daha net idrak ederiz. Bu şekilde sinir sistemimizin verdiği faaliyet sonucunda sıcaklık duygusunu beynimize kaydetmiş oluruz.

1. Beynin Bölümleri

Beynin Bölümleri

Beyin, başımızın en üst kısmının üzerinde zarı ve iki yarım daire şeklinde olan sinir sistemine denir. Söz konusu bu yapının ikiye ayrılmasının mucizevi yanları mevcuttur. Tablo1.’de yer alan sağ bölümün özelliklerine bakıldığında dikkat çeken ilk özellik sol elin kontrolü olduğu görmekteyiz. Aslında çokta anormal bir durum değildir. Çünkü beynimizin yarım küreleri zıt yönde çalışmaktadır.  

Görsel Kaynak: Tugem.net

Tabloya göz gezdirildiğinde sol beynin daha çok sayısal ağırlıklı ve pratik somut faaliyetlerden oluştuğu görmekteyiz.  Düşünme ve mantık daire içerisinde konuşma ve yazma, bilimsel ve sayısal yetenekler bu bölümde gelişip kendini yenilemektedir.

SOL BEYİNSAĞ BEYİN
Sağ elin kontrolüSol elin kontrolü
Konuşma ve yazmaGörme ve Hayal
Bilimsel YetenekMüzik Yeteneği
Sayısal YetenekSanat Yeteneği
Düşünme ve MantıkYüzlerin ve Üç Boyutlu Şekil
ÇözümlemeAnlama

Sağ beynin ise sözel ağırlıklı bir mekanizma olarak tabir edebiliriz.

Bazı cisimlerin tanımlanması veya yeteneklerin keşfi bu alanda gerçekleşir.

Beyni elma gibi ortadan ayırırsak ortadan ikiye ayırırsak ne olur?

Beyni elma gibi ortadan ayırırsak ortadan ikiye ayırırsak ne olur?

                                         Görsel Kaynak: Tübitak

Sağ ve sol beyin bölümlerinin özelliklerini tablo yoluyla kısaca açıkladık. Peki bu iki bölümü elma gibi ortadan ayırırsak ne olur? Merak ettiğiniz bu sorunun cevabını S.Gazzaniga ve Roger W. Sperry adında ünlü nöropsikologlar tarafından cevaplamıştır.  Sperry ve Gazzaniga bu çalışmalarını Scientific American dergisinde 1967'de yayımlamışlardır.

Beyni elma gibi ortadan ayırırsak ortadan ikiye ayırırsak ne olur?

Görsel Kaynak: Nöroblog

Yaptıkları bu deneyin amacı aslında iki yarım kürenin birbirinden bağımsız şekilde nasıl çalıştığı olmuştur. 1960’ların başlarında epilepsi hastalığına yakalanan hastaların sorununu çözmek için cerrahlar sağ ve sol beyin kürelerini birleştiren nöron lifleri kesiyordu (Adam-Harvist 2009). İlgili operasyona ilgisi artan bu iki nöropsikolog  detaylarına indikten sonra bir şeyleri keşfetmek için bir deneye başvurdular. Yaptıkları deney iki aşamadan oluşmaktaydı: Görsel ve  dokunsal test.

İlk test olan görsel deneyi, düzleme paralel bir tahta parçasına yansıtılan ışıkların hasta tarafından takip edilmesi istendi. Tahtanın üzerinde bulunan sağ ve soldaki ışıklar yanıp söndürüldü. Hastanın hangi ışığı gördüğü soruldu. Söz konusu hasta sadece sağ tarafta ki ışığı gördüğü söyledi. Aslında hasta sol taraftaki ışığı da görmekteydi fakat söyleyemedi. Çünkü beynin sol yarım küresinde konuşma merkezi bulunmaktaydı.  

Testin sonucunda bir birey bir şeyi gördüğünü söyleyebilmesi için beynin konuşma ile alakalı görsel bilgileri işleyen alanlarla ilişkili olması gerektiği anlaşıldı (Gazzaniga 1998.)

İkinci teste hastaya sağ ve sol ellerine bir nesne tutmaları söylendi. Hastanın gözü ve kulağı kapatılarak deneye başladılar. İlgili nesneyi hastanın sağ eline koyduklarında korunmaya alınan sol el nesneyi algıladı. Aynı nesneyi sol eline koyduklarında sağ beyin söz konusu nesneyi tanıyamadı. Bu testin sonucunda sağ yarım küre nesnenin dokusunu algılayabiliyorken; söz olarak ifade edilemiyordu. Yani dil fonksiyonlarımızın sol yarım kürede konumlandığı ortaya çıktı. (Bogen, Gazzaniga 1965)

SONUÇ

Yapılan bu testlerin sonucunda Gazzaniga ve Sperry yarım iki kürenin ayrılmasının tek bir beyinde iki ayrı bilinç durumunun yarattığını iddia ettiler. Fakat bugün iddia ettikleri iki ayrı bilincin doğru olup olmadığı veya ne anlama geldiği bilinmemektedir.

1-Bogen, J.E. & Gazzaniga, M.S. (1965). Cerebral Commissurotomy İn Man: Minor Hemisphere Dominance For Certain Bisuospatial Functions. Journal Of Neurosugery: 20: 239-245
2-Gazaniga M.S. (1988). Brain Modularity: Towards A Phsilosophy Of Conscious Esperince. Consciousness İn Contemporary Science Oxfor Universty.
3-Adam Harvist (2009).   Science By Experiments.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor