Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

YKS-Tercihe Giden Yol

Mustafa YETER
Mustafa YETER
3656OKUNMA

Anadolu’da Bir Üniversite: Anadolu Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’ne Cumhuriyet kapısından girdiğinizde göreceğiniz ilk şey Yunus Emre heykelidir ve size şu dizeleriyle seslenir:

İlim, ilim bilmektir.
İlim kendin bilmektir.
Sen kendin bilmez isen
Bu nice okumaktır.

Kapıdan girer girmez ilk dersinizi almış olursunuz.

Heykelin yanından yavaş yavaş küçük yokuştan yukarı doğru çıkarsınız. Küçük dediğime bakmayın, yokuşun sonunda nefes nefese kalırsınız. Sizi karşılayan ilk fakülte İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’dir. Eski adıyla İktisadi ve Ticari İlimler akademisi. Anadolu Üniversitesinin ilk fakültesi yani kurucu fakültesidir. 1958 yılında yapılmış olan bina bugüne kadar eklemelerle büyümüş, üniversitenin en büyük fakültelerinden biridir. Fakültenin altı giriş kapısı bulunmakta. Girişteki yokuşu çıktıktan sonra sağınızda kalan fakültenin gördüğünüz ilk kapısını akademisyenler hocalarımız kullanır. Ayrıcalık olduğundan değil bu kapının olduğu eklenti akademisyen odalarının bulunduğu kısımdır. Bu kapıyı geçtikten sonra fakültenin dersliklere giden kapısını hemen görürsünüz. İçeriye girdiğinizde geniş ferah bir koridor karşılar sizi. Karşınızda amfileri görürsünüz hemen. Geniş koridorun sonunda merdivenlerden aşağı inerseniz, üniversite caddesindeki kafeleri aratmayan kantine inersiniz, merdivenlerden yukarı çıkarsanız dersliklere gidersiniz. Fakülte, kantin ve giriş katla beraber dört katlıdır. Her katta derslikler mevcut. En üst katta da dersliklerle beraber üç tane bilgisayar sınıfı görürsünüz. Bilgisayar sınıfında her zaman oturabileceğiniz boş yer bulabilirsiniz. Aynı zamanda en üst katta borsa simülasyonlarının da yapılabildiği büyük bir bilgisayar sınıfını hemen koridorun sonunda yer almakta. İİBF de ikisi İngilizce olmak üzere altı lisans programında dersler verilmekte. İktisat, İngilizce İktisat, İşletme, İngilizce İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri(ÇEKO), ve benimde mezunu olduğum Maliye Programı. Ben de mezunu olduğum için rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye’nin en iyi hocalarından ders alabileceğiniz bir fakültedir.

İİBF den çıkalım tekrar yokuşun sonuna gelelim ve düz devam edelim. Hemen sol tarafta Hukuk Fakültesini göreceksiniz. Anadolu Üniversite Hukuk Fakültesi’nin uzun ince bir binası bulunmakta. Fakülte binasının sol tarafında ondan ayrı ek binası da yer almakta. Fakülte binasına girdiğinizde yine sizi uzun ince bir koridor karşılar ama İİBF koridoruna göre biraz daha dar bir koridoru var. Karşıya doğru yürüdüğünüzde fakültenin üç tane büyük amfisini görürsünüz. Biraz geride kalan merdivenlerden yukarı çıkarsanız yine akademisyenlerin kullandığı odalara ulaşırsınız. Giriş kapısından sola dönerseniz yine fakülte dersliklerini görürsünüz, sağa doğru yürürseniz öğrenci işleri ve not işlerinin bulunduğu odalarla karşılaşacaksınız.

Sizi tekrar kapının önüne alalım ve düz devam edelim. İlerde sol tarafta Sinema Anadolu binasını göreceksiniz. Şaka değil kampüs içinde bir sinema var. Her yıl sinema günleri düzenlenmekte ve sanat filmleri bu sinemada gösterimde. Zaman zaman sinema salonunda tiyatrolarda düzenlenmekte. Gittiğinizde filmleri ve tiyatroları izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Yine düz devam edelim. Bu defa karşınıza oldukça büyük bir bina çıkacak. Rektörlük binası. Çok fazla işiniz düşmez doğrusu. Dört yılda birkaç defa girdiğim bir binaydı. Rektörlük binasının karşısında oldukça güzel bir kütüphane ve hemen yanında Atatürk Kültür Merkezi bulunmakta. On binlerce Türkçe ve yabancı kitabın bulunduğu bir kütüphane burası. Vize final zamanları çok kalabalık olur. Ders çalışan öğrencisini düşünen üniversitem gece 12-1 arası sıcak bardak çorba ve çay kahve ikramında da bulunur. Atatürk Kültür Merkezinde ise yine zaman zaman tiyatro ve gösteriler düzenlenmekte. Biri oldukça büyük bir salonu ile biraz daha küçük olan iki salonu bulunmakta.

Kütüphane binasını hemen geçtikten sonra karşınızda küçük bir bina vardır. Burası Eskişehir Meslek Yüksek Okulu. Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Dış Ticaret, Emlak ve Emlak Yönetimi ve Pazarlama programları ile eğitime devam etmektedir. (1)

Kütüphaneden sonra sağa dönünce yemekhaneleri görürsünüz. Yemekhaneleri geçerken yol sağa doğru kıvrılır. Düz devam ederseniz karşıda üniversitenin medya merkezini görürsünüz. Burada üniversitenin basım yayın ile ilgili her türlü çalışmaları yapılır. Öğrenci kulüplerinin afişlerinin hazırlanmasından üniversite gazetesinin çıkarılmasına kadar. Medya Merkezinin yanındaki yokuştan aşağı doğru inerseniz biraz ilerde sol tarafta Açık öğretim Binasını görürsünüz. Açık öğretim bölümlerinde görev yapan akademisyenlerin bulunduğu İktisat ve İşletme Fakültesi bu binada yer almakta. Açık öğretim olunca haliyle bu binada derslik yok tabi.

Aşağıya doğru inerken sağ tarafta öğrenci merkezi bulunmakta. Öğrenci merkezinde bazı eğitsel faaliyetler için derslikler ile büyük iki tane kongre salonu var. Aynı zamanda her öğrenci kulübüne tahsis edilen kulüp odaları da bu binada yer almakta.

Öğrenci Merkezini geçip aşağı doğru yürüdüğümüzde Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Anadolu Üniversitesi Halk Bilim Araştırmaları Merkezi bulunmakta. Devlet Konservatuvarı, kısa sürede bünyesinden bir üniversite tiyatrosu (Tiyatro Anadolu), bir senfoni orkestrası (Anadolu Senfoni Orkestrası) yaratmıştır. Çalgı Yapımı ve Onarımı, Müzikoloji ve Türk Müziği bölümlerinin de kurulmasıyla eğitim alanını genişletmiş, profesyonel düzeyde sanatçılar ve akademisyenler yetiştirme yolunda ilerlemeyi amacından kopmamıştır. Müzik Bölümü, Cumhuriyetin temel ilkeleri doğrultusunda çoksesli müzik alanında sanatçılar yetiştirmeyi, klasik batı müziği eğitimini yaygınlaştırmayı ve müzik bilimleri alanındaki araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Sahne Sanatları Bölümü, çağdaş yöntemlerle donanmış oyuncu, sanatçı gençler yetiştirmeyi, Türkiye ve dünyada tiyatro ve opera alanında bilimsel araştırmalara katkıda bulunmayı temel amaçları arasında görmektedir. Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü, çalgı yapımını bir sanat ve uzmanlık alanı olarak yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Müzikoloji Bölümü, Müzikoloji disiplinini yalnızca müziğin tarihi ile uğraşan bir bilim dalı olarak değil, aynı zamanda önemli bilim dalları ile olan yakın ilişkilerini incelemeyi amaç edinmiştir. Türk Müziği Bölümü, makam müziğini en otantik hâliyle koruyan nesiller yetiştirmek ve Batı müziği bilgileriyle donanmış makam çalgıcıları eğitmeyi hedeflemiştir. (2)

Yola devam ettiğimizde sağ tarafta Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu yer almaktadır. Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2008'de, Eczane Hizmetleri ve Çocuk Gelişimi Programlarıyla Eğitim-Öğretim faaliyetine başlamış olup sağlık ve eğitim alanında nitelikli ara eleman yetiştirmek için ön lisans düzeyinde eğitim vermektedir. 2009'da mevcut programlara ek olarak Yüksekokulda, Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ve Yaşlı Bakımı Programı açılmıştır. Yüksekokul bünyesinde açılan Eczane Hizmetleri Programı, ülkemizde sağlık sektörünün eczacılık alanında eğitim veren ilk programı olması açısından örnek teşkil etmektedir. (3)

Biraz ilerlediğimizde Edebiyat Fakültesi karşımıza çıkar. 1982 sonrasında ülkemizde Edebiyat Fakültesi adıyla kurulan ilk fakültedir. Tarih, Sosyoloji, Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümleriyle eğitime başlamıştır. 1998-1999 öğretim yılında, Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü, Sanat Tarihi Bölümü ve Arkeoloji Bölümü olmak üzere ikiye ayrılmıştır. 1999-2000 öğretim yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2007-2008 öğretim yılında Felsefe Bölümü, 2010-2011 öğretim yılında da Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmıştır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren zorunlu Rusça hazırlık sınıfı olan Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim dili de Rusça sürdürülmektedir. (4)

Edebiyat Fakültesi ile yan yana olan İletişim Bilimleri Fakültesinden de bahsetmezsek olmaz tabi.  Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Türkiye’de iletişim sözcüğünün ilk kez bir bilim kuruluşunun adında geçmesi sebebiyle önemlidir. Şu anda Basın ve Yayın, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İletişim Tasarımı ve Yönetimi, Sinema ve Televizyon bölümleri ile eğitime devam etmektedir.

Turizm Fakültesi, Edebiyat Fakültesinin biraz ilerisinde yer alır. Turizm Fakültesi Üniversitenin diğer fakültelerine nazaran biraz daha genç bir fakülte denebilir. Halihazırda eğitim verdiği bölümler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri de Türkiye de yeni gelişen bölümlerdir denilebilir.

Eczacılık fakültesi adını da verdiği üniversitenin diğer giriş kapısı olan Eczacılık kapısından girdikten sonra hemen sol tarafta kalır. Eczacılık doğal ve sentetik hammaddelerin, hastalıklardan korunma, tedavi ve tanı amacını güden beşeri/hayvan/ziraat ilaçlarının hammaddeden başlayarak tüketilmesine kadar geçen tüm evreleri kapsayan eğitimi içeren bilim dalıdır. Mesleğin farklı disiplinler içermesi zenginliğini göstermektedir.

5 yıllık eczacılık eğitimi sonunda yüksek lisans derecesi ile “Eczacı” diploması verilmektedir. Fakültemiz diploma vermeyen üç bölümden oluşmaktadır:

  • Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü
  • Eczacılık Teknolojisi Bölümü
  • Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü (5)

Eğitim fakültesi kampüsün içinde yayılmış blokları en geniş alana sahip fakültelerindendir. Fakültede öğrenci olan arkadaşlarımdan hep iyi şeyler duymuşumdur. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi 1982'de, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının yeniden yapılanmasından sonra, 1 bölüm ve bu bölüme bağlı Almanca ve İngilizce Öğretmenliği olmak üzere 2 programla eğitim hizmeti vermeye başlamıştır. Fakülte bugün Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Özel Eğitim Bölümü, Temel Eğitim Bölümü, Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü ve Yabancı Diller Eğitimi Bölümü olmak üzere bölüm sayısını 8’e çıkarmıştır. Fakültede; teknoloji donanımlı derslikler, bireysel özel eğitim hizmet birimleri, internet bağlantılı modern bilgisayar laboratuvarları, fen laboratuvarı, donanımlı bir okuma odası, seminer odaları ve konferans salonları bulunmaktadır. (6)

Güzel sanatlar fakültesi eczacılık fakültesini geçtikten sonra sol tarafta aşağı giden yolun sonunda yer alır. Öğrenciliğim zamanında ek binası yeni tamamlanmış ve açılmıştı. Dış görünüşü itibariyle binanın bende hissettirdiği saflık ve temizliktir. Fakülte binasına baktığınızda adı yazmasa bile Güzel sanatlar fakültesi olduğunu anlayabilirsiniz. Güzel Sanatlar Fakültesi; 1983'te Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksekokulu olarak kurulmuş, 1985-1986 öğretim yılında Grafik ve Seramik bölümleriyle eğitime başlamış ve 1992'de Güzel Sanatlar Fakültesine dönüştürülmüştür. Fakülte bugün, Seramik, Grafik Sanatlar, Çizgi Film ve Animasyon, Heykel, Resim, Baskı Sanatları ve Cam bölümleriyle, sanat ve tasarım alanında eğitim vermektedir. (7) Güzel sanatlar fakültesinin ek binasının hemen yanında Çağdaş Sanatlar Müzesi yer almaktadır. Zaman zaman bu müzede gerek öğrencilerin gerek profesyonel sanatçıların eserleri de sergilenmektedir.

Ve sağlık bilimleri fakültesi Anadolu Üniversitesinin en genç fakültesidir. Güzel sanatlar fakültesinin hemen yanında yer alır.  2012 yılında kurulmuş olup şu anda Dil ve Konuşma terapisi bölümü ile Sosyal Hizmet bölümlerinde eğitim vermektedir.

Şehir Eskişehir’dir

Eskişehir Anadolu’nun her zaman değerli şehirlerinden birisi olmuştur. Ankara ile İstanbul arasında yer alan şehir, yeşil doğası ve içinde Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Porsuk Çayına sahip olmakla tam bir öğrenci şehridir. 

Öğrenciler için barınma ve ulaşım imkanları

Şehirde kredi yurtlar kurumuna ait birçok yurt bulunmakta. Öğrenciliğim zamanında kredi yurtlar kurumuna ait birçok yeni yurt yapıldı. Eski yurtlarda öğrencilerin rahatça barınabileceği şekilde yeniden tasarlandı. Yurtlar her öğrenci için çalışma masası bir dolap ve tabi bir yatak bulunmakta. Odalar genellikle üç ya da dört kişilik olarak yapılmış. Ücretleri 2019-2020 yılında  standartına göre 215-340 TL arasında değişmektedir. KYK yurtlarında her öğrenciye sabah ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemek verilmektedir. Yemek için 2019-2020 yılında her öğrenciye kahvaltı için 4,5 TL akşam yemeği için 9,5 tl yardım yapılır. Bu tutardan fazlasını öğrenci karşılar. Ama söylemem gerekir ki verilen yemek yardımı ile doyacak kadar yemek alabilirsiniz.

Özel yurt fiyatları da öğrenciler için uçuk fiyatlar değildir. Ortalama belirtmem gerekirse aylık 750 ile 1200 TL arasında değişen ücretlerde özel yurt bulabilirsiniz. Ama 750 TL ye kalacağınız özel yurtta dahi rahatlıkla barınabilirsiniz. Eskişehir bu konuda oldukça avantajlı bir şehirdir diyebilirim.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü ne şehrin her yerinden ulaşım imkanı mümkündür. Şehrin birçok noktasında tramvay geçer. Şehirde toplu taşımaya ve araç kullanmaya çok fazla ihtiyaç duymazsınız. Birçok yere yürüyerek gidebilirsiniz.

Yazımı okuduğunuz için Teşekkür Ederim. Aday öğrenci arkadaşlarım her zaman vergialgı.net üzerinden veya sosyal medyadan bana ulaşarak üniversite ve şehir hakkında her şeyi sorabilirsiniz.

  1. https://www.anadolu.edu.tr/akademik/meslek-yuksekokullari/419/eskisehir-meslek-yuksekokulu/genel-bilgi 
  2. https://www.anadolu.edu.tr/akademik/yuksekokullar/265/devlet-konservatuvari/genel-bilgi 
  3. https://www.anadolu.edu.tr/akademik/meslek-yuksekokullari/563/yunus-emre-saglik-hizmetleri-meslek-yuksekokulu/genel-bilgi 
  4. https://www.anadolu.edu.tr/akademik/fakulteler/139/edebiyat-fakultesi/genel-bilgi 
  5. https://eczacilik.anadolu.edu.tr/#hakkimizda 
  6. https://www.anadolu.edu.tr/akademik/fakulteler/152/egitim-fakultesi/genel-bilgi 
  7. https://www.anadolu.edu.tr/akademik/fakulteler/192/guzel-sanatlar-fakultesi/genel-bilgi 

Yorumlar

  • M
    Mehmet Erol Kara
    Anadolu Üniversite'sini tercih edeciek olan ya da tercih etmeyi düşünen öğrenciler için faydalı ve bilgilendirici bir yazı olduğunu düşünüyorum. Yazarımıza ve Vergialgı ekibine teşekkür ederim. İyi çalışmalar...

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor