Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

İmdat TÜRKAY
İmdat TÜRKAY
2825OKUNMA

7020 Sayılı Yapılandırma Kanununda Son Başvuru Tarihi 30 Haziran 2017

Bilindiği üzere, 18.5.2017 tarihli ve 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27.05.2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

7020 sayılı Kanunla;

  • Maliye Bakanlığının ve bazı idarelerin bir kısım alacaklarının yeniden yapılandırılmasına, 
  • Bazı yerlerde 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre ilan edilmiş olan mücbir sebep hâlinin sonlandırılmasına, 
  • 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48. maddesinde yer alan tecil müessesesinde değişiklik yapılmasına,
  • 6183 sayılı Kanuna 48/A maddesi eklenerek vergiye uyumlu mükelleflerin vergi borçlarının taksitlendirilmesine, 
  • “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” verilmemesi, eksik verilmesi gibi hallerde 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre ceza kesilmemesine,
  • İdari yaptırım kararlarının, Maliye Bakanlığı tarafından kurulan teknik altyapı kullanılmak suretiyle elektronik ortamda tebliğ edilebilmesine,
  • Ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılmasının teşvik edilmesine,

yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

7020 sayılı Kanunun 1, 2 ve 3 üncü maddelerinde, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen bazı amme alacakları ile il özel idarelerinin, belediyelerin ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin bazı alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümler yer almaktadır.

Söz konusu hükümlerin uygulamasına yönelik olarak Maliye Bakanlığı tarafından 3.06.2017 tarih ve 30085 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7020 Sayılı Kanun Genel Tebliğinde, Kanun kapsamına giren alacaklar ve bu alacakların yapılandırılmasına ilişkin gerekli açıklamalar yapılmıştır.

7020 sayılı Kanunun Genel gerekçesinde de belirtildiği üzere, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanunla; yatırımların arttırılarak kalkınmanın temin edilmesine yönelik kararları desteklemek ve müteşebbislerin iş ve yatırım kararlarına daha sıhhatli bir şekilde odaklanmalarına imkân sağlamak için özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılarak borçlara taksitle ödeme imkânı getirilmiş ve ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması ve vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi sağlanmıştır. Ayrıca vergilemede öngörülebilirlik artırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması için matrah artırımı imkânı getirilmiş ve işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hâle getirilerek kayıtlı ekonomiye geçiş teşvik edilmiştir.

6736 sayılı Kanun ile getirilen imkânlardan azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla 6770 sayılı Kanun ile 6736 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğu halde şartları ihlal edenlere yeniden bir hak verilmiş, ayrıca 2017 yılı Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri dörder ay uzatılmıştı.

15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin ülkemize verdiği sosyal ve ekonomik hasarları gidermek amacını da taşıyan 6736 sayılı Kanun, 30 Haziran 2016 tarihini esas aldığından, vatandaşların bu tarihten sonraki dönemlerde kamuya olan yükümlülüklerini yerine getirememeleri sonucunda oluşan vergi, prim ve benzeri borçlarının da yapılandırılarak ödenmesine imkân sağlanması gerekliliği doğmuştur.

6736 sayılı Kanun kapsamına giren alacak türleri ve alacaklı idareler esas alınarak bu idarelerin 31.3.2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacakları yine anılan Kanunda düzenlenen şartlara uyumlu olarak yapılandırılmaktadır. Yeniden yapılandırma hükümleri, esasen 1.7.2016 tarihinden sonraki dönemleri kapsamakla birlikte 6736 sayılı Kanun kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni düzenlemeden yararlanma imkânı getirmektedir. Bununla birlikte 6736 sayılı Kanundan yararlanmış olan ve taksit ödemeleri devam eden borçluların anılan Kanun kapsamında yapılandırılan borçlan kapsam dışında tutulmuştur.

7020 sayılı Kanunla 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yapılan düzenleme ile muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesinin birleşmesi sonucu alınmaya başlanacak olan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” verilmemesi, eksik verilmesi gibi hallerde aynı fiil nedeniyle birden fazla ceza uygulanmasının engellenmesi sağlanmıştır. Ayrıca, aynı Kanunla yapılan bir diğer düzenleme ile ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılmasını teşvik etmeye yönelik olarak düzenleme yapılmıştır.

Vergi Borçlarında Yapılandırma İçin Başvuruların 30 Haziran 2017 Tarihine Kadar Yapılması Gerekmektedir
7020 sayılı Kanunla;

  • Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları ve faizlerinde  Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması, 
  • Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı) tamamen silinmesi,
  • Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
  • Yapılandırılan tutarların ikişer aylık dönemler halinde 36 aya varan sürelerde taksitle ödenmesi,
  • Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim uygulanması,
  • Yapılandırılan borçların kredi kartı ile ödenmesi,

gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden veya bağlı bulunulan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla 30 Haziran 2017 tarihi akşamına kadar yapmaları gerekmektedir (http://www.gib.gov.tr/node/122403)

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Maliye Bakanlığına, İl Özel İdarelerine ve Belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 31 Temmuz 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil); Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların il taksitini 31 Ağustos 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil), diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor