Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1444OKUNMA

2013 Yılında da Türkiye’nin Vergi Rekortmeni Öztürk Ailesi

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2013 yılında elde ettikleri gelir çerçevesinde beyanda bulunan gerçek kişilerden en fazla gelir vergisi ödeyenleri bugün açıkladı.

Listeye giren ve isminin açıklanmasını isteyen ve istemeyen tüm kişileri tebrik ediyoruz. Geçmiş yıllara nazaran listede pek fazla değişiklik dikkat çekmezken her geçen yıl isminin açıklanmasını istemeyen kişi sayısının arttığı gözlemlenmekte.

Vergi Sisteminin (!) şampiyonları

2013 yılı vergi gelirleri gerçekleşmelerine baktığımızda;

  • Toplanan vergilerin %28,4’ünün doğrudan gelir üzerinden alınan vergiler (gelir ve kurumlar vergisi),
  • %62,3’ünün mal ve hizmet harcamaları üzerinden alınan dolaylı vergilerden

oluştuğunu görüyoruz.

Bu da demektir ki vatandaşlar kazandıkları üzerinden değil, daha çok harcarken vergi ödüyorlar. Bu resim de vergi adaleti açısından doğal olarak sorunlu bir durumu ortaya koyuyor.

2013 yılına ait bu tabloya göre, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, Öztürk Ailesinin bu yıl da yine vergi şampiyonluğunu kimselere bırakmadığını görüyoruz.

Öztürk ailesi aslında hayali bir isme sahip olsa da gerçekte milyonlarla ifade edilen orta halli bir Türkiye ailesi. 1985’te Katma Değer Vergisi, 1999’da Özel İletişim Vergisi ve 2002’de de Özel Tüketim Vergisi sayesinde Türk Vergi Sistemi gelir üzerinden vergi alan bir sistem olmaktan çıkıp harcama üzerinden vergi alan bir sistem haline dönüştü. İşte o günden beri Öztürk Ailesi hep vergi rekortmeni.

En Zengin ile En Fakir Arasındaki Dolaylı Vergi Yükü Farkı %3,69

Türkiye İstatistik Kurumu’nca yayınlanan “2010 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması” verilerinden hareketle yaptığımız hesaplamaya göre en alt gelir grubu içinde yer alan bir aile yıllık harcamasının %14,14’ü oranında dolaylı veri öderken, orta gelir grubundaki bir aile %16,35 oranında en üst gelir grubundaki bir aile ise %17,83 oranından dolaylı vergi ödüyor.

İşte bu analiz de, TÜİK verilerine göre sayıları 19.842.850 adet olan Öztürk Ailelerinin Türkiye’nin gerçek vergi şampiyonları olduğu sonucunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Ayrıntılı analiz için bkz.:https://vergialgi.com/turkiyenin-vergi-rekortmeni-ozturk-ailesi

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor