Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Berkay KARAKAYA
Berkay KARAKAYA
1174OKUNMA

SETBİR Başkanı Coşkun: “Et ve Süt Sektöründe Tarladan Sofraya Uzanan Ciddi Zorluklar Yaşanıyor”

Son dönemde döviz kurunda yaşanan artışla birlikte süt üretimi için katlanılan maliyetler fiyatı aşmış, zarar eden üreticilerin hayvanlarını kasaba verdiği görüntüler ekranlara yansımıştı. Ulusal Süt Konseyi de üreticinin gösterdiği tepkinin ardından çiğ süt tavsiye fiyatını yüzde 47 arttırmıştı. Çiğ süt tavsiye fiyatında yaşanan artışın raflara yansımasıyla beraber marketlerde kaydedilen etiket değişim görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

“Tüketicilerin alım gücünün düşmesi kayıt dışı alanın genişlemesine neden oluyor”

 Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, hayvansal gıdalarda meydana gelen fiyat artışlarını VergiAlgı’ya değerlendirdi.

 Hammadde, ambalaj, enerji ve lojistik kaynaklı fiyat artışlarından dolayı et ve süt sektöründe tarladan sofraya kadar olan zincirin tüm halkalarında ciddi zorlukların yaşandığını belirten Coşkun, “Son dönemde döviz kurundaki yükseliş tüm bu maliyet artışlarında önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca, yıl başında asgari ücretteki artış da ilave maliyet artışına neden olacaktır. Öte yandan tüketicilerin alım gücünün düşmesi de hem maliyet artışlarının yansıtılmasını sınırlamakta hem de satışların azalmasına, kayıt dışı alanın genişlemesine neden olmaktadır.” dedi.

“Yem hammaddeleri üretimimizi artırmalıyız”

 Öngörülebilir bir ekonomi politikasının sektör için kritik öneme sahip olduğunun altını çizen SETBİR Başkanı tespit ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

 “Hayvansal ürün maliyetlerinin %70’i yem kaynaklı olması nedeniyle hayvancılığımızın gelişiminde yeterli, uygun fiyatlı ve kaliteli yem arzı büyük önem taşımaktadır. Yem hammaddelerinin %45’ini ithal etmemiz sebebiyle yem fiyatlarının artışında ve süt yem paritesinin bozulmasında döviz kurundaki artışların büyük etkisi olmaktadır. Bu nedenle yem hammaddeleri üretimimizi artırmak kritik önemdedir. Ayrıca maliyetlerdeki yüksek artışların sektör üzerindeki yükünü azaltacak konjonktürel tedbirlere, destek mekanizmalarına ihtiyaç vardır.”

 Geçtiğimiz günlerde Bloomberg HT’de yer alan İrfan Donat imzalı haberde de son bir yılda ambalaj çeşitlerinde yüzde 100’ü aşan zamlar sonrası süt sanayicilerinin daha basit ve yalın ambalajlar üzerinde çalışma yaptıkları aktarılmıştı.

Süt üretimi geçen yılın aynı ayına göre %2 arttı

 Süt ürünlerinde fiyatların yanı sıra üretimde de artış yaşanıyor. TÜİK tarafından yayımlanan, “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” raporuna göre, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %2 artış gösterdi. Ocak-Ekim ayları arasındaki dönemde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,1’lik bir artış kaydedildi.

Toplanan inek sütü ve değişim oranları, Ekim 2021 

Toplanan inek sütü ve değişim oranları, Ekim 2021 

Rapora göre, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %3,1 artarak 137 bin 195 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %5,3 azalarak 1 milyon 263 bin 619 ton olarak gerçekleşti.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor